З В І Т

про роботу постійної комісії з питань бюджету

за 2009 рік.

        

     До складу постійної комісії з питань бюджету входять 15 депутатів обласної ради.

     За звітний період постійною комісією з питань бюджету було проведено 38 засідань, на яких розглянуто 253 питання, погоджено та рекомендовано до розгляду на сесії 12 проектів рішень, заслухано 39 керівників бюджетних установ з різних питань: ефективного та цільового використання бюджетних коштів, ходу виконання обласних програм. Кожного місяця, у відповідності з планом роботи, на засіданні постійної комісії заслуховувалася інформація начальника Головного фінансового управління обласної державної адміністрації про хід виконання обласного бюджету на 2009 рік. Також комісією постійно проводиться робота консультативного та методичного характеру.             

     Під час розгляду проекту обласного бюджету на 2009 рік комісія ставила собі за мету стимулювати пошук нових методів і шляхів по наповненню дохідної частини бюджету та сприяти прозорості і справедливим  розрахункам та нормативам фінансової забезпеченості в розподілі фінансових ресурсів.

     За участю спеціалістів Головного фінансового управління облдержадміністрації, Державної податкової адміністрації у Харківській області, КРУ в Харківській області щомісяця обговорювались шляхи поповнення дохідної частини бюджету, контролювалися виконання рішень по видатках як по захищених статтях, так і на утримання, ремонт, будівництво об’єктів соціально-культурного призначення.

     Одним з напрямків діяльності бюджетної комісії є робота щодо внесення пропозицій до проектів законодавчих актів, які розглядаються на засіданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України і стосуються питань бюджету.

     Кожен з членів постійної комісії закріплений за конкретною галуззю соціально-економічної та культурної сфери чи обласною програмою, затвердженою рішенням обласної ради. Депутати постійно здійснюють контроль за їх виконанням в частині раціонального використання бюджетних коштів. При необхідності  до цієї роботи члени комісії залучають і своїх  помічників, і фахівців, і колег-депутатів.

                            

              За ініціативи комісії з питань бюджету були розроблені, розглянуті та прийняті сесією обласної ради такі рішення:

 

 1. Про звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України та Національного банку України щодо кризової ситуації в фінансово-кредитній сфері.

 

2. Про часткове звільнення від сплати земельного податку ДП «ХЕМЗ».

 

3. Про часткове звільнення від сплати земельного податку КП «Харківські теплові мережі».

 

4. Про часткове звільнення від сплати земельного податку Харківського державного авіаційного виробничого підприємства.

 

5. Про часткове звільнення від сплати земельного податку КП «Вода».

 

6. Про часткове звільнення від сплати  ДКП «Харківкомуночиствод» від збору за забруднення навколишнього природного середовища у 2009 році.

 

7. Про часткове звільнення від сплати земельного податку ТОВ «Металіст Холдинг».

 

8. Про часткове звільнення від сплати земельного податку КП «Харківський Палац спорту».

 

9. Про часткове звільнення від сплати земельного податку КП «Харківський міський центр нерухомості».

 

10. Про Звернення депутатів Харківської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, обласних рад щодо ситуації, яка склалася із виплатою заробітної плати працівникам бюджетної сфери.  

 

11.Щодо вирішення питання подальшого функціонування Комунального закладу охорони здоров'я «Обласний туберкульозний санаторій «Шарівка».

 

12. Про звернення Харківської обласної ради до  Верховної Ради України, Президента України та Прем’єр-міністра України щодо незадовільного казначейського обслуговування бюджетів.

                

     В роботі комісії брали участь голова обласної ради, його заступники, представники засобів масової інформації.

     Практично на кожному засіданні члени комісії заслуховували інформацію в порядку контролю відповідно до  прийнятих обласною радою рішень.

                 

       Бюджетною комісією у 2009 році були розглянуті наступні  питання, які стосувались ходу виконання програм:

 

- про затвердження обласної програми «Здоров'я Слобожанщини»;

 

- про затвердження Комплексної програми розвитку гуманітарної сфери;

 - про затвердження Програми соціального захисту населення Харківської області;

   

- про затвердження   Програми економічного і соціального розвитку Харківської області;

 

- про хід виконання  Програми забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року, затвердженої рішенням обласної ради від 10 грудня 2002 року;

   

- про внесення змін до Програми соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2005-2010 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 02 серпня 2005 року;

 

- про хід виконання комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області у І кварталі 2009 року, затвердженої  рішенням  обласної   ради   від  03  лютого  2009  року ;

 

- про хід виконання комплексної Програми розвитку гуманітарної сфери затвердженої рішенням обласної ради від 03 лютого 2009 року  № 1103-V ( в частині Розділу 1. "Освіта"   та   Розділу 2." Наука");

 

- про виконання обласної Програми щодо вшанування пам¢яті жертв голодомору 1932-1933 років в Україні на 2007-2008 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 30 жовтня 2007 року № 433-V.

                   

     Під час розгляду цих питань, депутати дійшли висновку, що обласна державна адміністрація подає програми на розгляд комісії недопрацьованими, без юридичного висновку юристів облдержадміністрації, вони не відповідають вимогам написання програм. В ході виконання цих програм виникають проблеми з  реалізацією їх заходів та фінансуванням.     

     Постійна комісія з питань бюджету взяла активну участь у обговоренні нового проекту Бюджетного кодексу. За результатами обговорення було направлено звернення Харківської обласної ради до Прем’єр-міністра України та Верховної Ради України щодо вдосконалення Порядку формування місцевих бюджетів на 2010 рік. 

     Постійна комісія з питань бюджету бере активну участь у роботі Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

     Постійною  комісією з питань бюджету було проведено виїзне засідання на базі комунального закладу охорони здоров'я «Обласний туберкульозний санаторій «Шарівка» щодо вирішення питання подальшого функціонування цього закладу.

     В даний час комісією ведеться робота по формуванню бюджету 2010  року.        

 

         Голова постійної комісії                                               Л.Немикіна