ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради 

від «___» ______2024 року № ___- VIIІ

(_____сесія_____ скликання)

 

 

 

ПОРЯДОК

проведення обласного конкурсу

«Кращий заклад спеціальної освіти»

 

І. Загальні положення

 

1.1. Порядок проведення обласного конкурсу «Кращий заклад спеціальної освіти» (далі – Порядок) визначає механізм та умови  проведення обласного конкурсу «Кращий заклад спеціальної освіти» (далі Конкурс).

 

1.2. Метою Конкурсу є підтримка діяльності сучасних спеціальних закладів освіти Харківської області, що надають  освіту особам з особливими освітніми потребами (далі – заклад, який надає спеціальну освіту), підвищення соціального статусу їхніх працівників, напрацювання механізмів щодо забезпечення ефективного функціонування та розвитку таких закладів освіти.

 

1.3. Завдання Конкурсу:

формування сучасної моделі закладу освіти, який надає спеціальну освіту,  та відзначення кращих практик роботи у сфері  освіти осіб з особливими освітніми потребами;

впровадження нових підходів до надання освітніх послуг в умовах воєнного стану та дистанційної форми роботи;

орієнтування сучасних закладів освіти, що надають спеціальну освіту,
на інноваційний шлях розвитку;

налагодження шляхів обміну досвідом між закладами освіти, які надають спеціальну освіту;

створення належних матеріально-технічних умов для організації безпечного та якісного освітнього процесу в закладах освіти, які надають спеціальну освіту;

підвищення авторитету та значущості закладів освіти, які надають спеціальну освіту, як таких, що забезпечують надання професійних та якісних освітніх послуг дітям з особливими освітніми потребами;

поширення сучасного досвіду роботи кращих закладів освіти, які надають спеціальну освіту, серед  закладів освіти сіл, селищ, міст Харківської області.

 

1.4. Організатором Конкурсу є Департамент науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.


1.5. Конкурс проводиться щороку у  вересні – грудні протягом строку дії обласної Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на 2024 – 2028 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 20 лютого 2024 року № 787-VIII.

 

ІІ. Умови участі та порядок проведення Конкурсу

 

2.1. У Конкурсі беруть участь заклади дошкільної освіти,  заклади загальної середньої освіти, заклади професійної (професійно-технічної) освіти, заклади фахової передвищої освіти  Харківської області, які  надають освіту особам з особливими освітніми потребами.

 

2.2. Конкурс проводиться Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації та КОМУНАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ «ХАРКІВСЬКА ГУМАНІТАРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ.

 

2.3. Конкурс оголошується наказом директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації, де визначаються умови його проведення.  

 

2.4. Для участі у Конкурсі  заклади освіти, які надають спеціальну освіту та  бажають брати участь у Конкурсі, до організаційного комітету Конкурсу мають надати:

мотиваційний лист (у довільній формі);

інформацію про здобутки закладу освіти в організації спеціального навчання відповідно до критеріїв оцінювання, визначених у пункті  4.1 розділу IV цього Порядку.

 

ІІІ. Прядок утворення та роботи організаційного комітету та журі

 

3.1. З метою організації підготовки та проведення Конкурсу створюється організаційний комітет, який формується із числа представників організаторів Конкурсу.

 

3.2. Персональний склад організаційного комітету затверджується наказом директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

3.3. Організаційний комітет:

здійснює організаційне забезпечення проведення Конкурсу;

приймає документи на участь у Конкурсі, зазначені в пункті 2.4 розділу IІ  цього Порядку, та передає їх  журі;

забезпечує підготовку до урочистої церемонії нагородження переможців Конкурсу;

забезпечує висвітлення інформації про переможців Конкурсу на вебсайті Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

3.4. Для оцінювання учасників Конкурсу, підбиття підсумків і прийняття рішення про визначення та нагородження переможців створюється журі. 

Склад журі формується з представників Харківської обласної ради (депутати), Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації,  КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА ГУМАНІТАРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, інклюзивно-ресурсних центрів, науково-методичних і наукових установ, громадських організацій (за згодою).

 

3.5. Персональний склад журі конкурсу затверджується наказом директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

3.6. Формою роботи журі є засідання. Засідання журі є правомочним, якщо  присутні не менше половини його персонального складу.

 

3.7. Рішення журі приймаються простою більшістю голосів присутніх
на засіданні членів журі шляхом відкритого голосування та оформлюється протоколом.

Члени журі можуть брати участь у засіданні дистанційно, з використанням можливостей інформаційно-комунікаційних та цифрових технологій, зокрема через відеоконференцзв'язок, за умови забезпечення їхньої належної автентифікації.

 

3.8. Журі здійснює свою діяльність на засадах законності, незалежності, неупередженості, доброчесності, толерантності, професіоналізму, колегіальності, об'єктивності та обґрунтованості прийнятих ним рішень.

 

3.9. Члени журі при голосуванні або обговоренні учасників Конкурсу
не можуть мати реального чи потенційного конфлікту інтересів відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

 

ІV. Порядок визначення переможців Конкурсу

 

4.1. Оцінювання учасників Конкурсу здійснюється шляхом додавання кількості набраних балів за такими критеріями:

наявність обов'язкової документації на початок навчального року (базовий обов’язковий перелік);

рівень кадрового забезпечення (відсоток кадрового забезпечення, кваліфікаційний рівень педагогів тощо);

організація освітньої діяльності (виконання програм, інноваційність освітнього процесу, використання нестандартних методів і технологічних ресурсів на заняттях, якість відеоуроків тощо);

організація виховної діяльності (участь у конкурсах вихованців/учнів/ студентів, розвиток творчих здібностей, виховання патріотичної складової тощо);

оригінальність, естетичність та наповненість вебсайту закладу (наповненість відповідно до вимог законодавства, естетичне оформлення, якість висвітлення базової інформації та новин тощо); 

волонтерська діяльність закладу освіти (допомога ЗСУ, постраждалим
від бойових дій тощо);

взаємодія та командна робота між учасниками освітнього процесу (комунікація педагогів, батьків та вихованців/учнів/студентів, рівень взаємодії та єдність на шляху розвитку закладу освіти).

За кожним критерієм можна набрати від 0 до 5 балів. Максимально можлива кількість набраних учасником балів – 35.

4.2. Переможці визначаються шляхом складання рейтингового списку учасників.

4.3. Переможці конкурсу нагороджуються організаторами Конкурсу дипломами І, ІІ, ІІІ ступенів, грошовими винагородами. Планується для кожного закладу за І місце – 400,0 тис. грн, за ІІ місце – 300,0 тис. грн, за ІІІ місце –  200,0 тис. грн.

Максимальна кількість переможців обласного конкурсу «Кращий заклад спеціальної освіти»  -  3 заклади.

4.4. Інформація про переможців конкурсу оприлюднюється на вебсайті Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

V. Фінансове забезпечення  Конкурсу

 

Фінансування витрат на проведення Конкурсу здійснюється за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті на реалізацію обласної Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на 2024  2028 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 20 лютого 2024 року № 787-VIII,
а також за рахунок коштів, не заборонених чинним законодавством.

 

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                              Оксана МАЛИШЕВА