Заява Харківської обласної ради

з приводу деструктивних  дій  націоналістичної опозиції в Україні

 

Час, що минув від дня обрання Президентом України Віктора Януковича, виявив дві полярні тенденції  у політичному житті України. Створена у Верховній Раді коаліція більшості «Стабільність і реформи»  і призначений нею Уряд намагаються якнайшвидше створити умови для виходу держави з прірви, у якій вона опинилася завдяки п’ятирічному  пануванню  помаранчевої влади. У той же час  «рятівники»  України, що залишили після себе економічні руїни і політичний розбрат, здійснюють безперервні спроби унеможливити  будь-які позитивні зміни у суспільному житті.

Засоби, якими користується, так звана, «демократична опозиція», не нові:  безпідставні звинувачення діючої влади у зраді національних інтересів, публічне цькування політиків, які насмілюються мати власну думку щодо  шляхів розвитку суспільства і держави, ініціювання масових акцій протесту, до яких долучаються люди, необізнані у суті змін, що  відбуваються.

Не дивно, що вже з перших днів роботи нового Уряду шаленого тиску «професійних українців» у Верховній Раді  та за її межами зазнав Міністр освіти і науки Дмитро Табачник.  І справа тут зовсім не у минулих  висловлюваннях цього державного діяча.

Головним є те, що гуманітарна сфера, якою він має сьогодні опікуватися, усі ці роки розглядалася націоналістичними колами як власна вотчина, вхід до якої інакодумцям був суворо заборонений. Попередня влада привласнила право визначати, які думки громадян України є «українськими», а які – ні.

Тож, і маємо ми сьогодні спотворену національну пам’ять, героїзацію особистостей, яких цивілізований світ вважає злочинцями, намагання силоміць  призвичаїти нашу молодь лише до однієї мови – державної.

Вже перші кроки нового керівництва Міністерства освіти і науки – запровадження тестування випускників середніх шкіл мовою, якою вони навчалися, врахування при вступі до вищого навчального закладу середнього балу шкільного атестату – є,  безперечно,  позитивними і дійсно демократичними, оскільки вони враховують  етнічні  особливості регіонів України, а головне - запобігають  штучним перешкодам у становленні  молодої людини  як особистості. 

Реальною  для України  є можливість стати співзасновником світового центру ядерних досліджень. Досягнення українських вчених  вже  активно використовуються у науково-дослідницьких програмах Європейського центру ядерних досліджень.  І таке співробітництво, очевидно, є кращою перспективою для вітчизняної  науки, ніж виконання замовлень дослідницьких інституцій НАТО.

Харківська обласна рада висловлює свою підтримку намірам і практичним діям Президента і Кабінету Міністрів України, спрямованим на реальне, а не декларативне забезпечення незалежності нашої держави. Запоруку цього ми вбачаємо  у проведенні  послідовних  економічних і політичних реформ, метою яких є вивільнення творчого потенціалу всіх без винятку соціальних груп українського суспільства, а відтак –  піднесення  у невіддаленому майбутньому добробуту  кожного громадянина України.

Саме це, як ми вважаємо, має бути головною метою  місцевої влади. І нічого доброго суспільству й державі не принесуть ні демонстративні  дії Львівської, Рівненської, Івано-Франківської, Тернопільської, Волинської обласних рад,  спрямовані проти кадрових рішень Президента України і коаліції більшості у Верховній Раді, ні чергове підбурювання політиками з  блоку «НУНС»  студентства до акцій непокори. 

Несприйняття поглядів, що не співпадають з власними, створює загрозу диктату і ксенофобії, а намагання обмежити діяльність людини через несприйняття її поглядів є посяганням на права і свободи громадян, гарантовані Конституцією України.(254к/96-ВР)

Висловлюємо впевненість, що Президент, Кабінет Міністрів і Верховна Рада України забезпечать неухильне дотримання Конституції і законів України, захистять конституційні права громадян на  свободу  думки  і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, користування рідною мовою і дадуть гідну відсіч політичним банкрутам, які вдаються до дій, що не мають нічого спільного ані з демократією, ані з патріотизмом, ані з Законом.


                                                                              Схвалено

рішення обласної ради

від 14 квітня 2010 року № 1667-V (1667-5-рр)

(LVI сесія V скликання)