Звіт

про роботу  постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування

за 2009 рік

 

Постійна комісія з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування протягом 2009 року здійснювала  свою діяльність згідно з планом роботи обласної ради, планом роботи постійної комісії та в межах повноважень, визначених Положенням про постійні комісії обласної ради. За період роботи з січня 2009 по грудень 2009 року постійною комісією з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування проведено 17 засідань, на яких розглянуто понад  200  питань.

З метою отримання об’єктивної та змістовної оцінки стану сільського господарства та природоохоронної галузі області на засіданнях постійної комісії протягом року регулярно заслуховувалася інформація від управлінь агропромислового розвитку, лісового та мисливського господарства, Державного управління охорони навколишнього природного середовища та представників Управління Держкомзему в Харківській області.

Комісія також розглядала звіти управлінь облдержадміністрації про заходи щодо створення умов для стабілізації аграрного сектору та виходу агропромислового комплексу області з кризи, інформацію про хід виконання  Обласної програми стабілізації та розвитку тваринництва, Програми забезпечення  агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробництва підприємств м. Харкова та області, Програми розвитку сільськогосподарської дорадчої діяльності, Програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім».

Можливості для реалізації регіональної політики в сфері агропромислового комплексу у 2009 році були обмежені, оскільки по всіх сільськогосподарських програмах, затверджених рішеннями обласної ради та включених у 2009 році розділами до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області, фінансування не здійснювалося.

За підтримки постійної комісії обласною радою було затверджено комплексну Програму охорони навколишнього природного середовища в Харківській області на 2009-2013 роки та на перспективу до 2020 року.

Протягом звітного періоду за поданням постійної комісії обласна рада надала погодження на отримання спеціального дозволу на користування надрами 27 підприємствам Харківщини, з них – 22 погодження на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, родовищ нафти і газу, понад 30  погоджень на використання водозаборів прісних підземних вод, які забезпечують питною водою населені пункти, та 2 погодження - на  вивчення родовищ і видобування піску і фосфоритів.

З метою збереження та відтворення цінних природних комплексів, генофонду рослинного і тваринного світу області постійною комісією вивчено матеріали та  винесено на розгляд сесій ради питання про оголошення територіями природно-заповідного фонду місцевого значення наступних заказників:  ботанічного «Зелений гай» у Великобурлуцькому районі, ботанічного «Капранський», гідрологічного «Чернещинський», ентомологічних «В’язівський» та «Гаркавецький» у  Краснокутському районі, гідрологічного «Радянський» у Вовчанському районі, гідрологічного  «Дмитрівський», ботанічного «Мар’ївський» у Барвінківському районі, - погоджено створення регіонального ландшафтного парку у Дергачівському районі та національного природного парку «Дворічанський» у Дворічанському районі. По всіх зазначених питаннях були прийняті рішення обласної ради.

З метою привернення уваги влади до проблем агропромислової галузі, постійна комісія ініціювала три звернення до Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України, у тому числі  щодо недопущення поглиблення кризових явищ в аграрному секторі економіки та вжиття невідкладних заходів щодо виправлення ситуації, а також до Державного комітету рибного господарства України  щодо внесення змін до деяких законодавчих актів з метою вдосконалення нормативної бази, що регулює природоохоронну, рибогосподарську та іншу діяльність на водних об’єктах, які були схвалені  обласною радою та направлені адресатам.

Постійною комісією здійснюється систематичний контроль за рішеннями, прийнятими обласною радою за період з початку 2009 року. На сьогодні з 21 рішення,   контроль за якими покладено на постійну комісію, виконано 14 та 7знаходяться на контролі.

Протягом 2009 року голова та члени постійної комісії регулярно приймали громадян та розглядали з виїздом на місце  скарги  щодо земельних питань, довготривалої реєстрації державних актів в ДЗК та невиплати коштів за оренду земельних паїв. Частина звернень стосувалась питань газифікації сільських населених пунктів, забезпечення питною водою, налагодження транспортного сполучення  та соціальних питань: працевлаштування, проведення  лікування, надання матеріальної допомоги.  Усім громадянам, які зверталися, була надана відповідна допомога у межах чинного законодавства України та повноважень комісії.

 

 

Голова постійної комісії                                                 О. Супрун