З в і т

постійної комісії обласної ради з питань забезпечення законності,

громадського порядку, боротьби з корупцією та організованою злочинністю про роботу за 2009 рік

 

Постійна комісія створена рішенням обласної ради від 28 квітня 2006 року. У складі комісії у 2009 році працювало 10 депутатів: Денисюк Станіслав Федорович, голова постійної  комісії; Петренко Сергій Леонідович, перший заступник голови постійної  комісії; Момот Микола Федорович, заступник голови постійної комісії; Суханов Ігор Георгійович, секретар постійної комісії, голова підкомісії з питань взаємодії з органами місцевого самоврядування по забезпеченню законності та громадського порядку; Єгупенко Владислав Вадимович, голова підкомісії з питань боротьби  з корупцією, організованою злочинністю та її організованими проявами, взаємодії з органами СБУ, ГУМВСУ, ДПА в Харківській області; Цюрток Валерій Михайлович, голова підкомісії з питань охорони громадського порядку, забезпечення законності, взаємодії з органами  митної служби, Східним регіональним управлінням Державної прикордонної служби України, управлінням Міністерства внутрішніх справ України на Південній залізниці, Головним управлінням Міністерства надзвичайних ситуацій України в Харківській області; члени комісії: Васильєв Володимир Миколайович; Горошко Вадим Олександрович; Проскурін Володимир Станіславович; Угровецький Олег Петрович.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до плану роботи обласної ради, поточних і перспективних планів роботи комісії. Основними принципами діяльності комісії є законність, гласність, рівноправність, вільне колективне обговорення питань при прийнятті рішень.

Успішне виконання членами постійної комісії покладених на них завдань залежить від багатьох факторів. Це й ефективна організація та правильне  планування роботи, і своєчасний системний контроль за станом виконання рішень після їх ухвалення.

Відповідно до Положення про постійні комісії обласної ради, постійна комісія з питань забезпечення законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та організованою злочинністю вивчає і готує до розгляду обласної ради питання як за дорученням ради, так і за власною ініціативою, розробляє проекти рішень обласної ради, готує висновки щодо проектів рішень, внесених на розгляд ради, бере участь у розробці проектів обласних цільових програм, у розробці та реалізації заходів щодо забезпечення законності, охорони громадського порядку і боротьби зі злочинністю; розглядає кандидатури осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або погодження обласною радою, готує висновки з цих питань; здійснює контроль за виконанням рішень обласної ради за профілем постійної комісії; забезпечує інформаційну підготовку обласної ради перед заслуховуванням на пленарному засіданні сесії доповіді (інформації) прокурора Харківської області про стан законності і заходи щодо його зміцнення; здійснює моніторинг щодо дотримання на території Харківської області законності та громадського порядку,  ефективності роботи по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією; готує висновки щодо громадської думки стосовно діяльності правоохоронних та інших органів Харківської області; за необхідності, готує інформацію про стан профілактики і боротьби зі злочинністю та корупцією, зміцнення громадського порядку, дотримання законності в Харківській області, напрямки та заходи удосконалення роботи у цій сфері; сприяє діяльності відповідних органів щодо дотримання законності та забезпечення правопорядку в Харківській області; вносить пропозиції та сприяє проведенню науково-практичних конференцій, круглих столів, фокус-груп з питань, віднесених до відання постійної комісії, із залученням представників наукових установ, працівників правоохоронних та судових органів, органів прокуратури, адвокатури, правозахисних організацій та представників громадськості; здійснює попередній аналіз та підготовку пропозицій щодо проектів законів України, які надходять в обласну раду для ознайомлення і внесення пропозицій; розглядає звернення, заяви (клопотання), скарги громадян з особистих питань, які входять до компетенції постійної комісії; аналізує звернення громадян, вивчає громадську думку, готує висновки, за результатами аналізу та вивчення, та інформує раду; вживає заходів щодо забезпечення оперативного вирішення питань за зверненнями громадян; інформує  громадськість, у  тому  числі  через  засоби   масової інформації, про свою діяльність та стан дотримання законності, забезпечення громадського порядку, боротьби з корупцією та організованою злочинністю; здійснює діяльність за іншими напрямками.

За звітний період постійною комісією проведено 23 засідання, на яких розглянуто 168 питань.

Контроль за виконанням рішень обласної ради та постійної комісії є одним з найважливіших і обов’язкових напрямів роботи, що забезпечує   вирішення завдань економічного та соціально-культурного розвитку регіону.

Тому постійна комісія при плануванні своєї роботи обов’язково включає розгляд питань у порядку контролю і заслуховує інформацію відділів та управлінь обласної державної адміністрації, інших установ про стан виконання  власних висновків і рекомендацій.

Зважаючи, що світова економічна і фінансова криза вплинула на розвиток усіх галузей економічної та соціальної сфери Харківської області, наслідком чого стало украй обмежене наповнення обласного бюджету, було неможливо забезпечити фінансування у повному обсязі видатків на виконання обласних програм, прийнятих у минулі роки.

Разом з тим, з метою недопущення розвитку негативних тенденцій в економіці регіону та забезпечення захисту населення в умовах кризової ситуації, було визначено основні пріоритетні напрямки розвитку всіх галузей економіки області в конкретних умовах, які сконцентровано в чотирьох комплексних програмах.

Контроль за виконанням певних заходів даних програм покладено на постійну комісію в межах її компетенції.

Депутати постійної комісії плідно співпрацюють з галузевими управліннями облдержадміністрації, районними та міськими радами, установами різних форм власності, громадськими організаціями; беруть участь у роботі колегій, комісій, комітетів, координаційних рад, конференцій та "круглих столів".

У рамках VІ Міжнародної науково-практичної конференції "Фармацевтичне право, судова фармація та доказова фармація в удосконаленні системи національної безпеки у медико-фармацевтичному кластері Єврорегіону "Слобожанщина" представники постійної комісії  брали участь у роботі круглого столу "Кримінально-правова політика України у сфері протидії контрабанді наркотиків і наркотизації молоді".

На виконання протокольних доручень обласної ради № № 17, 19, 37 постійною комісією розглянуто ряд резонансних справ, а саме:

-       про ситуацію, що склалася в результаті проведення цільової оперативно-профілактичної операції "Ринок", стосовно перевірки  правоохоронними  органами  підприємців ТЦ «Барабашово»;

-       про ситуацію, що склалася у військовій частині № 3005 ВВ МВС України, на підставі звернення військовослужбовців строкової служби, що надійшло до депутата обласної ради Проскуріна В.С.;

-       щодо діяльності на території України громадянина Соціалістичної Республіки В'єтнам, який мешкав у Харкові та був затриманий 08 жовтня 2009 року в аеропорту міста Ханой.

У ході роботи з розгляду вказаних питань депутати неодноразово виїжджали до ТЦ "Барабашово", зустрічалися з командуванням військової частини № 3005 ВВ МВС України тощо. Матеріали направлені до компетентних органів для розгляду у прийняття відповідних рішень та вжиття необхідних заходів. Крім цього, у рамках виконання протокольного доручення № 37 щодо діяльності на території України вищезазначеного громадянина Соціалістичної Республіки В'єтнам було направлено листи до комітетів Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, з питань національної безпеки і оборони та з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Постійна комісія на своїх засіданнях в межах своїх повноважень регулярно розглядає матеріали клопотань про нагородження, які надходять до обласної ради. Депутати відповідально й уважно ставляться до цієї роботи, тож, в результаті приймаються виважені принципові рішення.

Одна з найважливіших ділянок роботи комісіїце  розгляд звернень громадян.

Згідно з розпорядженням голови обласної ради, головою постійної комісії проводиться прийом громадян з особистих питань у перший четвер кожного  місяця, з 14-00 до 17-00. За звітний період проведено 11 прийомів громадян. 

Депутати працюють із зверненнями громадян не тільки в межах затвердженого графіка, але й ведуть прийоми виборців у районах області. Багато звернень надходить на адресу постійної комісії поштою. Всього за звітний період розглянуто понад 80 звернень громадян.

Більшість заявників -  пенсіонери та громадяни, які  відносяться до категорії  найменш соціально захищених верств населення.

Вивчення звернень засвідчило, що на їх кількість, зміст і характер безпосередньо вплинуло невдоволення громадян ситуацією в соціальній сфері, різке здорожчання товарів і послуг, порушення законодавства про оплату праці, незадовільне медичне обслуговування та забезпечення житлом, високі тарифи на комунальні послуги при їх низькій якості, неналежний правовий захист через недосконалість судової системи та корумпованість виконавчої служби тощо. Більшість звернень стосувалися забезпечення законності та відновлення порушених прав.

Також є  нарікання громадян на  роботу  правоохоронних органів.

Звернення громадян розглядалися і надсилалися для вивчення до відповідних органів, згідно з чинним законодавством України. Вирішення питань, порушених у зверненнях громадян, контролюється,  більшість з них –опрацьовано.

За результатами роботи по вирішенню питань, порушених у зверненнях громадян, порушено 9 кримінальних справ, припинено 8 порушених кримінальних справ, передано для прокурорського реагування до органів прокуратури 21 звернення, 2 особам відновлено право на отримання житла тощо.

У своїх зверненнях громадяни висловлюються щодо плідної  діяльності депутатів, надсилають листи-подяки за надану особисто їм допомогу.

В закріплених районах області депутати ведуть роботу по наданню благодійної допомоги.  Не забувають про ветеранів, інвалідів, підростаюче покоління.

Членів комісії об’єднує  відповідальне ставлення до своїх обов’язків і результативна робота в районах області, активна життєва позиція. Комісія працювала відповідально, злагоджено та професійно.

 

 

Секретар постійної комісії                                                                       І. Суханов