Звіт

 постійної комісії обласної ради

з питань забезпечення прав людини, свободи слова

та інформації про роботу у 2009 році

 

У 2009 році депутатами комісії на 17 засіданнях було розглянуто 107 питань.

 

Одна з програм, контроль за виконанням якої здійснювали члени постійної комісії у минулих роках, – це Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2006-2010 роки. На жаль, у зв’язку із фінансово-економічною кризою в країні на початку 2009 року було скорочено кількість обласних програм. Деякі заходи Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2006-2010 роки, було включено до комплексної Програми гуманітарної сфери, зокрема сприяння удосконаленню діяльності обласної газети "Слобідський край", передбачення в обласному бюджеті коштів для стабілізації роботи її редакції. Та обмеженість фінансування призвела до переходу на дворазовий на тиждень вихід газети, до багатомісячної заборгованості з виплати заробітної плати співробітникам газети, звільнення працівників та заборгованості по виплаті вихідної допомоги, що є порушенням найважливіших соціальних прав людини на працю та отримання заробітної плати, закріплених Європейською соціальною хартією, Конституцією та законами України. На пленарному засіданні обласної ради 27 серпня 2009 року було прийнято звернення до обласної державної адміністрації щодо поновлення фінансової підтримки обласній газеті "Слобідський край" у другому півріччі 2009 року. Разом із тим, комісія погодилась із висновками робочої групи, що була створена для перевірки діяльності КП "Редакція газети "Слобідський край"", стосовно вдосконалення редакційної політики, посилення кадрового складу з метою підвищення економічної ефективності та співпраці редакції з районами області.

 

У рамках Програми розвитку і використання російської мови в Харківській області на 2007-2012 роки вже другий рік проходить Тиждень російської мови в Харківській області, де проводяться круглі столи, науково-практичні конференції, конкурси з російської мови, культури, історії серед школярів і учнів середніх спеціальних учбових закладів.

 

Також, у 2009 році було розроблено Концепцію визначення і відзначення на регіональному рівні історичних дат "Збереження історичної правди", метою якої є виявлення, широка публікація та захист від фальсифікацій відомостей про фактичні обставини найважливіших історичних подій, які відбувалися на території Харківської області; протидія спробам спотворити історію українського народу на догоду політичним інтересам тих чи інших суспільних угруповань; сприяння - через здійснення відповідних заходів – у донесенні до населення області правди про всі значущі події історії України, Радянської України, новітньої історії України та Харківщини; обмін досвідом вчених і дослідників проблеми впливу знання історичної правди суспільством на зростання його громадської свідомості, соціокультурної ідентифікації, патріотизму, а відтак - темпів соціального прогресу.

 

За ініціативи депутатів постійної комісії обласною радою було прийнято ряд звернень до Центральних органів влади щодо недопущення пропаганди ксенофобії, національної ворожди, фашизму та нацизму, а також реабілітації формувань, об’єднань та осіб, що стали посібниками німецько-фашистських загарбників.

 

Голова комісії Стрижко Леонід Петрович, секретар комісії Піддубний Ігор Миколайович та член комісії Павлюков Леонід Андрійович постійно беруть участь у нарадах, теле- та радіопрограмах, прес-конференціях та круглих столах на засадах взаєморозуміння, відкритості та прозорості.

 

Члени постійної комісії бувають присутніми на пленарних засіданнях місцевих рад та регулярно проводять прийоми виборців у закріплених районах, вирішують або сприяють вирішенню проблемних питань.

 

Такій роботі сприяє професіоналізм членів комісії, злагодженість, взаємоповага депутатів та активна життєва позиція.

 

 

Голова постійної комісії                                                                 Л.Стрижко