З В І Т

постійної комісії обласної ради з питань охорони

здоров’я, материнства і дитинства про роботу за 2009 рік

 

Постійною комісією у 2009 році проведено 21 засідання, на яких розглянуто 239 питань.

Всю роботу постійна комісія проводить згідно з поточними та перспективними планами роботи, будує свою діяльність на основі законності, гласності та рівноправності.

Основну увагу депутати приділяли питанням, пов’язаним з фінансуванням та реалізацією заходів комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини», яка затверджена рішенням обласної ради від 03 лютого 2009 року № 1105-V (зі змінами).

Завдання Програми у 2009 році спрямовані, зокрема, на: підвищення доступності медичної допомоги; розвиток первинної медико-санітарної ланки; виконання заходів із підготовки системи охорони здоров’я області до проведення в м. Харкові фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу; забезпечення високовартісними лікарськими засобами окремих категорій населення; зниження рівнів дитячої та материнської смертності й забезпечення виходжування новонароджених із малою вагою тіла та іншими патологічними станами; боротьбу із внутрішньолікарняною інфекцією; оновлення медичного обладнання та впровадження нових технологій діагностики і лікування хворих у закладах вторинного рівня районів області – центральних районних та центральних міських лікарнях у містах обласного значення.

У зв'язку з необхідністю виділення з державного бюджету коштів на закупівлю дорогих ліків для дітей, страждаючих на рідкісну хворобу Гоше, за ініціативою постійної комісії прийнято звернення до Кабінету Міністрів України і Міністерства охорони здоров'я України з проханням збільшити фінансування видатків Харківської області за бюджетною програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» на загальну суму 989,3 тис. грн. шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік». У зверненні також наголошено, що в умовах фінансової кризи вирішення цієї проблеми за рахунок коштів місцевих бюджетів області «призведе до погіршення рівня медичного обслуговування значної кількості жителів області».

З огляду на епідемічну ситуацію, яка склалася в Україні наприкінці 2009 року із захворюванням населення на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, з метою забезпечення реалізації заходів, спрямованих на запобігання та протидію виникненню і поширенню в Харківській області захворювання на грип А/H1N1-Каліфорнія, за ініціативою постійної комісії прийнято рішення обласної ради від 02 листопада 2009 року за № 1456-V «Про запобігання епідеміологічним ускладненням із захворюваності населення області грипом і гострими респіраторними вірусними інфекціями». Зазначеним рішенням обласній державній адміністрації доручено затвердити заходи, спрямовані на запобігання та протидію виникненню і поширенню захворювання на грип, а також вирішено звернутися до народних депутатів України з пропозицією дати оцінку діяльності Міністра охорони здоров’я України Князевича В.М. та інших посадових осіб Кабінету Міністрів України, до повноважень яких входить вирішення питання щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху пандемічного грипу в Україні.

Постійною комісією уважно вивчено та відпрацьовано питання впровадження у Харківській області диспетчерської системи автоматизованого обслуговування викликів служби швидкої медичної допомоги. З цією метою з обласного бюджету у грудні 2009 року виділені кошти у сумі 360 тис. грн. на закупівлю та обслуговування обладнання для Комунального закладу охорони здоров’я «ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ- ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ» з подальшим впровадженням вказаної системи у районах та містах області.

            Цим заходам передувало відкриття відділення політравми Обласної клінічної лікарні. У його складі буде функціонувати 20 ліжок. Відділення призначене для надання цілодобової спеціалізованої медичної допомоги постраждалим з важкими множинними та поєднаними травмами органів опори та руху, центральної нервової системи, органів грудної та черевної порожнин, а також постраждалим з ізольованими пошкодженнями даної локалізації (за рахунок коштів обласного бюджету у відділенні здійснено капітальний ремонт приміщення вартістю 670 тис. грн.)

Відкриття відділення політравми дають можливість скоротити строки перебування хворих, покращити умови лікувального процесу і підвищити якість надання спеціалізованої медичної допомоги, а найголовніше - наповнило реальним практичним змістом статус Обласної клінічної лікарні як Центру медицини катастроф, що є важливим кроком у підготовці сфери охорони здоров'я області до проведення чемпіонату Європи з футболу "Євро-2012".

Окрім цього, обласною радою виділені кошти з обласного бюджету (у рамках обласної програми "Здоров’я Слобожанщини") на капітальний ремонт відділення інтенсивної терапії Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні. Лікувальну базу оновлено чотирма новими дихальними апаратами.
Модернізоване відділення почало функціонувати з 28 травня 2009 року.

Цей підрозділ призначений для лікування пацієнтів, хворих на різні інфекційні захворювання з украй важкими формами течії хвороби. Кожного року в цьому відділенні лікуються до 300 "важких" хворих з порушеннями дихальної системи, менінгоенцефалітом, ботулізмом, які знаходяться в граничних станах. Старе відділення реанімації не відповідало існуючим санітарним нормам практично за всіма параметрами.

Особлива увага постійною комісією приділяється питанню забезпечення препаратами інсуліну для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет.

У 2009 році на для забезпечення інсулінами та препаратами десмопресину пацієнтів з районів та міст обласного значення Харківської області передбачено: за рахунок власних коштів обласного бюджету 5 млн грн.; за рахунок цільових коштів, обрахованих Мінфіном України в обсязі міжбюджетних трансфертів - 6,399 млн грн.; за рахунок коштів додаткової дотації з Державного бюджету – 4,835 млн грн.

Важливий напрямок роботи постійної комісії – здійснення контролю за виконанням обласних програм по галузі охорони здоров’я, затверджених рішеннями обласної ради.

Так, на сороковій сесії обласної ради заслухано звіти облдержадміністрації про виконання Програми кадрового забезпечення галузі охорони здоров’я та удосконалення медичної допомоги жителям сільської місцевості області до 2008 року, затвердженої рішенням обласної ради від 23 грудня 2003 року, та про виконання Програми забезпечення профілактики, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 липня 2004 року. За результатами розгляду зазначених питань програми визнані виконаними та зняті з контролю.

Протягом 2009 року постійною комісією здійснена робота щодо впорядкування майнових питань, а саме:

- погоджено 23 статути підприємств, установ, організацій по галузі охорони здоров’я, що перебувають у спільній власності територіальних громад області;

- розглянуто 34 кадрових питання, з них: 7 – щодо погодження кандидатур на призначення на посади керівників комунальних підприємств охорони здоров’я, 22 - щодо подовження трудових відносин з керівниками комунальних підприємств, 5 – щодо звільнення з посади;

- розглянуто питання про припинення діяльності ДКПОЗ «Аптека № 5», КПОЗ «ЦРА № 62» та КПОЗ «Аптека № 334»;

- розглянуто 8 проектів рішень та 4 проекти розпоряджень щодо списання майна спільної власності територіальних громад області;

- розглянуто 6 проектів рішень щодо передачі майна в оренду та 1 – щодо відчуження майна;

- розглянуто 2 проекти рішення щодо передачі медичного обладнання та матеріальних цінностей зі спільної власності територіальних громад області, 4 проекти розпорядження щодо передачі або прийняття основних засобів комунальними закладами охорони здоров’я;

- за підтримки постійної комісії прийнято рішення щодо прийняття спеціалізованої комунальної установи охорони здоров’я «Міський клінічний протитуберкульозний диспансер № 1» із комунальної власності територіальної громади міста Харкова до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

- розглянуто питання щодо прийняття комплексу нежитлових будівель, споруд та майна, які обліковуються на балансі комунальної установи охорони здоров'я «Міський клінічний протитуберкульозний диспансер №1», що розташовані за адресами: м. Харків, вул. Пирогова, 6 та м. Харків, вул. Ньютона, 145;

- з метою відкриття відділення медсестринського догляду (ХОСПІС) у структурі Куп'янського медичного коледжу ім. Марії Шкарлетової за ініціативою постійної комісії рішенням обласної ради до спільної власності прийнято будівлю дитячого відділення Державного закладу відділкова лікарня станції Куп’янськ СТГО «Південна залізниця».

Утверджуючи цінності громадянського суспільства та керуючись демократичними принципами – взаємо порозуміння, відкритості, прозорості - депутати постійної комісії: плідно співпрацюють з галузевими управліннями облдержадміністрації, районними та міськими радами, установами різних форм власності, громадськими організаціями; беруть участь у роботі колегій, комісій, комітетів та координаційних рад, у передачах на радіо й телебаченні

Робота депутатів та постійної комісії висвітлюється у ЗМІ.

Членів постійної комісії об'єднує відповідальна депутатська діяльність та активна життєва позиція. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                               В. Святаш