ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення обласної ради

від 17 червня 2010 року  № 1716-V (1716-5-рр)

(LVIII сесія V скликання)

 

                                                                                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМПЛЕКСНА ОБЛАСНА ПРОГРАМА

 

 

«Здоров’я Слобожанщини»

на 2010 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Паспорт комплексної обласної програми

«Здоров’я Слобожанщини» на 2010 рік

 

            1. Ініціаторами розроблення комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2010 рік (далі – Програма) є Харківська обласна державна адміністрація та постійна комісія Харківської обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства.

2.  Розробником Програми є Головне управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

            3. Відповідальними виконавцями Програми є: Головне управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації спільно з управлінням фармації та фармацевтичної промисловості обласної державної адміністрації, Обласною санітарно-епідеміологічною станцією; галузеві управління обласної державної адміністрації; районні державні адміністрації; органи місцевого самоврядування міст та районів Харківської області.

            4.   Безпосередні виконавці Програми:

-   спеціалізовані заклади охорони здоров’я спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області обласного значення, що надають медичну допомогу третинного рівня;

-   заклади охорони здоров’я спільної власності територіальних громад районів Харківської області та міст обласного значення – центральні районні лікарні і центральні міські лікарні міст обласного значення, що виконують функції міжрайонних центрів за окремими профілями медичної допомоги, а також міські лікарні м. Харкова;

-   центральні районні та центральні міські лікарні міст обласного значення разом із закладами та підрозділами первинної медико-санітарної ланки.

5.   Термін реалізації Програми  –  2010 рік.

6. Обсяги фінансових ресурсів, необхідних для реалізації зазначеної Програми, становлять 33 758,104 тис. грн.

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1. Обґрунтування щодо необхідності прийняття Програми

Досвід реалізації у 2009 році обласної комплексної програми „Здоров’я Слобожанщини” на 2009–2012 рр. переконливо свідчить про організаційну та економічну ефективність виконання окремих заходів, що є наслідком регіональної галузевої централізації і концентрації ресурсів, спрямованих на забезпечення доступної, якісної та безоплатної медичної допомоги членам територіальних громад всієї Харківської області, в умовах поступового створення «єдиного медичного простору», ефективної взаємодії із медичними вузами та науково-дослідними інститутами АМН України, з використанням їх діагностичних, лікувальних та кадрових можливостей, та досягнення системного розвитку матеріально-технічної бази комунальних закладів охорони здоров’я Харківщини первинного, вторинного та третинного рівнів.

Аналогічний досвід напрацьовано і в інших областях України, де вже кілька років застосовують аналогічний підхід щодо централізації заходів по розвитку сфери охорони здоров’я.

У даній Програмі визначено основні напрямки щодо підвищення доступності та якості медичної допомоги громадянам – жителям Харківської області у 2010 році, насамперед пільгових або соціально виокремлених контингентів, а також передбачає конкретні заходи щодо удосконалення матеріально-технічної бази спеціалізованих закладів охорони здоров’я, закладів обласного значення і медичних закладів первинного та вторинного рівня, що знаходяться у комунальній власності окремих територіальних громад Харківської області або у спільній власності.

Забезпечення подальшого підвищення доступності, якості і безоплатності медичної допомоги та медичних послуг для споживачів передбачається шляхом планування відповідних обсягів фінансових ресурсів в межах обласного бюджету; розвитку сучасних технологій діагностики, лікування та реабілітації на третинному рівні у спеціалізованих закладах охорони здоров’я та закладах обласного значення, за умов їх взаємодії із медичними вузами та науково-дослідними інститутами АМН України, а також удосконалення медичної допомоги громадянам на первинному та вторинному рівні у районах області та містах обласного значення.

            Програма містить конкретні завдання щодо поетапного виконання у 2010 році деяких інших, попередньо затверджених Харківською обласною радою, обласних програм по галузі «Охорона здоров’я», а саме з:

-         удосконалення та розвитку первинної медико-санітарної допомоги;

-         зміцнення матеріально-технічної бази служби медицини невідкладних станів та медицини  катастроф;

-         розвитку медичної допомоги матері та дитині;

-         підготовки закладів охорони здоров’я до надання медичної допомоги під час проведення чемпіонату Європи з футболу «ЄВРО - 2012»;

-         забезпечення розвитку спеціалізованої медичної допомоги населенню області, у тому числі дитячому (у першу чергу ендокринологічної, кардіохірургічної, медико-соціальної та ін.);

-         впровадження в Обласному центрі служби крові сучасних технологій зберігання, переробки та використання крові та її компонентів;

-         сприяння зниженню рівня внутрішньолікарняної інфекції у закладах охорони здоров’я;

-         збереження та зміцнення кадрового потенціалу закладів охорони здоров’я;

-         поступового створення засад для функціонування «єдиного медичного простору» у Харківському регіоні;

-         інформаційного забезпечення діяльності галузі в області.

 

2. Мета Програми

 

Метою Програми є реалізація в 2010 році у Харківській області основних пріоритетів державної соціальної політики у сфері охорони здоров’я, з огляду на конкретні завдання соціально-економічного розвитку регіону у 2010 році виходячи з конкретних показників обласного бюджету Харківської області по галузі на 2010 рік.

 

3. Завдання Програми

            1.  Розробка, з урахуванням реальних можливостей обласного бюджету на конкретний бюджетний період, системи конкретних заходів щодо розвитку окремих спеціалізованих служб, видів та профілів медичної допомоги третинного рівня у закладах охорони здоров’я спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, а також в окремих закладах охорони здоров’я комунальної власності територіальних громад районів області та міст обласного значення первинного та вторинного рівня.

2. Оснащення обласних закладів сучасним медичним обладнанням; впровадження в цих закладах нових технологій діагностики, лікування та реабілітації хворих; забезпечення доступності для пацієнтів лікування окремими високовартісними лікарськими засобами, витратними матеріалами та виробами медичного призначення, у тому числі для лікування гострих невідкладних станів та важких хронічних захворювань.

3. Реалізація взаємопов’язаних і скоординованих заходів щодо подальшого розвитку та удосконалення у районах Харківської області первинної медико-санітарної допомоги; зміцнення матеріально-технічної бази центральних районних та центральних міських лікарень у містах обласного значення, що виконують функції міжрайонних центрів за окремими профілями вторинної медичної допомоги.

            4. Широке висвітлення ходу реалізації та досягнутих результатів виконання Програми.

            5. Підготовка на підставі накопиченого досвіду, з урахуванням конкретних пропозицій органів місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Харківської області, проектів відповідних змін та доповнень до цієї Програми на наступні бюджетні періоди.

 


4. Фінансове забезпечення

             Фінансування Програми у 2010 році буде здійснюватись за рахунок обласного бюджету Харківської області, відповідно до затверджених асигнувань на галузь  на зазначений бюджетний період.

            Механізм фінансування Програми передбачає, зокрема впровадження централізованого планування витрат на засадах програмно-цільового підходу з метою розвитку медичного обслуговування пацієнтів в умовах спеціалізованих закладів охорони здоров’я третинного рівня та закладів обласного значення, закладів вторинного та первинного рівня, за умов їх взаємодії із медичними вузами та науково-дослідними інститутами АМН України, на засадах поступового створення в регіоні «єдиного медичного простору».

            Головними розпорядниками коштів є Головне управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

 

5. Очікувані результати

            Реалізація Програми має забезпечити:

            1. Підвищення впродовж 2010 року та у наступні періоди доступності сучасних технологій діагностики, лікування та реабілітації хворих в умовах спеціалізованих закладів охорони здоров’я Харківської області третинного рівня та медичних закладів обласного значення.

            2. Розвиток та удосконалення у районах Харківської області первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини, зміцнення можливостей та матеріально-технічної бази центральних районних та центральних міських лікарень у містах обласного значення, що виконують функції міжрайонних центрів за окремими профілями медичної допомоги.

3. Зниження у 2010 році рівня дитячої смертності не менше як на 3%                від рівня 2009 року; материнської смертності не менше як  на 5% від показника 2009 року.

4. Впровадження на базі та під керівництвом Обласної клінічної лікарні – Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф як провідного закладу охорони здоров’я області третинного рівня; системи навігаційного моніторингу, контролю та зв’язку для всієї служби швидкої медичної допомоги Харківської області та служби медицини катастроф на виконання заходів Державної програми щодо підготовки до проведення у м. Харкові фінальної частини чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012».

            5. З урахуванням реальних можливостей обласного бюджету та особливостей регіональних пріоритетів, виконання завдань інших  обласних та державних програм по галузі «Охорона здоров’я».

            6.  Реальні умови для ефективної взаємодії та поєднання можливостей спеціалізованих закладів охорони здоров’я Харківської області третинного рівня і медичних закладів обласного значення із медичними вузами та науково-дослідними інститутами АМН України, створивши засади функціонування в регіоні «Єдиного медичного простору».

                         

 


6. Координація дій та контроль за ходом виконання Програми

Координацію дій щодо виконання Програми здійснюватиме Харківська обласна державна адміністрація, а поточний контроль - профільні комісії Харківської обласної ради.

 

7. Заходи Програми

 

п/п

Зміст заходу

Безпосередній виконавець

Учасники

Обсяги фінансування у 2010р.,

грн.

   

1.

 

Удосконалення медичної допомоги жителям області на рівні первинної медико-санітарної ланки

1.1. Забезпечення усіх фельдшерських та фельдшерсько-акушерських пунктів районів Харківської області сумками-укладками фельдшерськими відповідно до нового табелю оснащення, а також універсальними велосипедами

 

 

 

 

 

1.2. Участь підрозділів та закладів первинної медико-санітарної ланки у формуванні та моніторингу обласних реєстрів хворих на цукровий діабет; осіб (дорослих та дітей), що потребують слухопротезування; інвалідів ВВВ, що потребують зубопротезування; ветеранів та інвалідів війни, які підлягають санаторно-курортному лікуванню та проведенню курсів лікування в умовах обласного госпіталю інвалідів війни; осіб що потребують оперативного лікування катаракти; жіночого населення для проведення скринінгу при профілактиці захворювань молочної залози

 

 

 

 

 

Комунальний заклад охорони здоров’я (далі –КЗОЗ) «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

 

 

КЗОЗ «Харківський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики»

 

 

 

 

 

Фельдшерські та фельдшерсько-акушерські пункти, амбулаторії сімейної медицини у районах області, центральні районні  та міські лікарні у містах обласного значення

 

 

 

Фельдшерські та фельдшерсько-акушерські пункти, амбулаторії сімейної медицини у районах області, центральні районні  та міські лікарні у містах обласного значення

 

 

 

 

 

 

 

1000000,0

 2.

Удосконалення медичної допомоги матері та дитині

2.1. Забезпечення  відділення неонатальної реанімації КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна            лікарня №1» та пологового відділення КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» лікарським засобом «Куросурф» для екстреного лікування дихальних розладів

у новонароджених

 

 

КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня №1»

 

 

КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня №1»,
КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

 

 

700000,0

 

2.2. Придбання витратних матеріалів для проведення складних хірургічних втручань дітям при вроджених вадах серця на базі державного закладу охорони здоров’я Інституту загальної та невідкладної хірургії АМН України

КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня №1»

КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня №1», центральні районні, центральні міські
(у містах обласного значення) лікарні, первинна медико-санітарна ланка,
Інститут загальної та невідкладної хірургії

АМН України

(за згодою)

200000,0

 

2.3. Забезпечення дітей із важкими незворотними вродженими вадами слуху спеціальними засобами індивідуальної реабілітації – кохлеарними імплантатами

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня»

900000,0

 

2.4. Проведення заходів з виявлення, профілактики, діагностики, лікування та реабілітації у дітей, що страждають на порушення осанки хребта та сколіотичну його деформацію, за участю державних закладів (установ) охорони здоров’я Інституту патології хребта та суглобів ім. проф. М.І.Сітенка  АМН України та Українського НДІ, протезування, протезобудування і відновлення працездатності інвалідів

КЗОЗ «Обласна клінічна травматологічна лікарня»

«Інститут патології хребта та суглобів ім.проф.М.І.Сітенка                  АМН України»

 (за згодою), «Український НДІ протезування, протезобудування і відновлення працездатності інвалідів» (за згодою)

1500000,0

 

2.5. Створення міжрайонних центрів скринінгового обстеження жінок для раннього виявлення патології молочної залози, зниження рівня занедбаності та смертності від раку молочної залози, забезпечення масових обстежень на сучасному діагностичному обладнанні (мамографічних та ультразвукових комплексах)

Головне управління охорони здоров’я, КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», КЗОЗ «Обласний клінічний онкологічний центр», центральні районні та міські лікарні у містах обласного значення

 

3.

Подальший розвиток та удосконалення матеріально-технічної бази служби екстреної  медичної допомоги та медицини катастроф на виконання заходів державної програми щодо підготовки до проведення у                 м. Харкові фінальної частини чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012»

3.1. Створення системи навігаційного моніторингу, контролю та зв’язку для всієї служби швидкої медичної допомоги Харківської області та служби медицини катастроф на базі Обласної клінічної лікарні – Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф із її поступовим впровадженням у всіх районах області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», центральні районні  та міські лікарні у містах обласного значення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1800000,0

 

3.2.  Забезпечення медичних підрозділів, що надають медичну допомогу під час проведення футбольних матчів на стадіоні «Металіст», сучасним зв’язком

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

199500,0

4.

Проведення комплексних заходів щодо боротьби із внутрішньо-лікарняною інфекцією

4.1. Придбання та використання сучасних ефективних дезінфекційних засобів

 

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

 

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», обласні  заклади, Обласна санітарно-епідеміологічна станція (за згодою), Харківська медична академія післядипломної освіти (за згодою)

850000,0

 5.

 Заходи щодо забезпечення високовартісними лікарськими засобами пацієнтів, що страждають на важкі хронічні захворювання

5.1 Забезпечення хворих на інсулінозалежний тип цукрового діабету, в т.ч. дітей, шляхом використання механізму  централізованої закупівлі сучасних цукрознижуючих препаратів відповідно до обласного реєстру

 

 

 

 

 

Головне управління охорони здоров’я,

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

 

 

 

 

 

 

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»,

КЗОЗ «Обласна студентська лікарня»,

КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня», центральні районні  та міські в містах обласного значення лікарні;

Інститут проблем ендокринної патології ім.В.Я.Данілевсько-го АМН України
(за згодою); Інститут охорони здоров’я дітей і підлітків АМН України (за згодою)

 

 

 

 

 

12578604,0

6.

Забезпечення екстреної допомоги жителям Харківської області при укусах змії

6.1. Централізоване придбання сироватки при укусах змії

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», центральні районні  та міські лікарні в містах обласного значення

50000,0

7.

Організація надання окремих видів медико-соціальної допомоги

7.1. Забезпечення повної потреби  у слухових апаратах жителів районів області (дорослих та дітей), а також усіх дітей з  м. Харкова,

які потребують слухопротезування

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня», КУОЗ «Міська клінічна лікарня№30», центральні районні  та міські лікарні в містах обласного значення

1800000,0

 

7.2. Забезпечення витратними матеріалами для оперативних втручань при лікуванні катаракти у жителів районів області

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», центральні районні  та міські лікарні в містах обласного значення

 

600000,0

 

7.3. Пільгове безоплатне зубопротезування інвалідів та ветеранів війни

Головне управління охорони здоров’я

Центральні районні  та міські лікарні в містах обласного значення

1000000,0

8.

Зміцнення матеріально-технічної бази спеціалізованих закладів та закладів обласного значення; центральні районні та міські               (у містах обласного значення) лікарні  

8.1. Забезпечення на централізованих засадах закладів обласного значення; центральних районних та міських лікарень у містах обласного значення   

високовартісним складним медичним обладнанням, спеціальним автотранспортом тощо

 

 

 

 

 

 

Головне управління охорони здоров’я,

КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»

 

 

 

 

 

 

Спеціалізовані заклади та заклади обласного значення; центральні районні та міські лікарні у містах обласного значення

 

 

 

 

 

 

8120000,0

 

8.2. Передача цільової субвенції районному бюджету Красноградського району на відновлення операційного блоку Красноградської центральної районної лікарні як притрасової, на базі якої створюватимуться профільні міжрайонні центри

Головне управління охорони здоров’я, Красноградська центральна районна лікарня

Красноградська районна державна адміністрація, Крсноградська районна рада, Красноградська центральна районна лікарня

 

800000,0

9.

Впровадження в Обласному центрі служби крові сучасних технологій зберігання, переробки та використання крові та її компонентів

 

Обласний центр служби крові

Обласний центр служби крові, Інститут проблем кріобіології та кріомедицини АН України (за згодою)

1600000,0

 

 10.

Зміцнення кадрового потенціалу галузі «Охорона здоров’я»

Головне управління охорони здоров’я

Головне управління охорони здоров’я, обласні заклади, центральні районні  та міські у містах обласного значення лікарні, Харківська медична академія післядипломної освіти (за згодою)

60000,0

 

ВСЬОГО (грн.):

33758104,0

 

 

Заступник голови обласної ради                                             В. Казакова