З В І Т

постійної комісії обласної ради з питань планування соціально-економічного розвитку регіону про роботу за 2009 рік

 

Постійна комісія з питань планування соціально-економічного розвитку регіону протягом 2009 року здійснювала свою діяльність згідно з планом роботи обласної ради, планом роботи постійної комісії та в межах повноважень, визначених Положенням про постійні комісії обласної ради. За звітний період роботи постійною комісією проведено 14 засідань, на яких розглянуто 201 питання.

Протягом 2009 року постійною комісією значна увага приділялася забезпеченню бюджетного процесу – формуванню бюджету, пошуку додаткових джерел наповнення його прибуткової частини, врахуванню потреб територіальних громад, оптимального розподілу коштів відповідно до заходів Програми економічного і соціального розвитку області. Зазначені питання щоквартально розглядалися на засіданнях постійних комісій, а за результатами розгляду направлялися відповідні висновки та пропозиції до галузевих управлінь облдержадміністрації.

Основну увагу депутати приділяли питанням, пов’язаним з фінансуванням та реалізацією заходів Програми економічного і соціального розвитку Харківської області, яка затверджена рішенням обласної ради від 03 лютого 2009 року № 1106-V (зі змінами).

У 2009 році, у зв’язку обмеженими фінансовими можливостями, Програмою економічного і соціального розвитку Харківської області призупинено дію 29 обласних програм. Також, до Програми додано розділ, який передбачав заходи щодо подолання в Харківській області наслідків світової фінансово-економічної кризи на 2009 рік. Саме цей розділ внесено до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області за вимогою постійної комісії.

Хід виконання Програми чотири рази було заслухано на засіданні комісії та обговорено депутатами обласної ради під час пленарного засідання.

За результатами обговорення питання 26 березня 2009 року було рекомендовано облдержадміністрації звернути увагу на: недостатню роботу щодо забезпечення збалансованого економічного та соціального розвитку області, ефективного використання природних, трудових і фінансових ресурсів.

Вивчивши інформацію про хід виконання Програми економічного і соціального розвитку Харківської області за 9 місяців 2009 року, зважаючи на висновки і рекомендації  постійних комісій обласної ради відповідно до  профілю діяльності, постійна комісія з питань планування соціально-економічного розвитку регіону дійшла висновку, що в області продовжують активно розвиватися негативні процеси в економічному секторі. Так, за 9 місяців поточного року  обсяги промислового  виробництва знизилися на 24,6%, а в таких галузях, як машинобудування та легка промисловість, - на 40,4% та 49% відповідно. У цілому,  в переробній промисловості падіння обсягів виробництва склало 27,2%.

Констатовано, що 48,9% (по Україні 45,6%) підприємств області спрацювало зі збитками. Загальний же обсяг збитків усіх суб’єктів господарської діяльності в області за 9 місяців 2009 року складає 4 млрд. 54 млн 900 тис. грн., що на 2 млрд. 787 тис. грн. більше, ніж за аналогічний період 2008 року.

Харківська область за темпами зростання збитків посіла одне із перших місць серед областей України (по офіційному рейтинговому оцінюванню). Збитки промисловості склали 1 млрд. 750 млн грн. Більшість підприємств - збиткові. Заборгованість по заробітній платі на 01.09.09р. становила 124,9 млн грн., що склало 7,7% від загального боргу по Україні. За цими показниками область на 3 місці серед інших регіонів України. Середній рівень заробітної плати був найнижчий серед індустріальних регіонів України.

Таким чином, обласна рада визнала роботу обласної державної адміністрації в частині прогнозування соціально-економічних процесів та забезпечення виконання Програми економічного і соціального розвитку Харківської області за підсумками 9 місяців 2009 року неефективною та неадекватною.

Окрім цього, на постійному контролі в комісії знаходиться питання щодо виконання рішення обласної ради від  13 листопада 2008 року за № 964-V «Про соціально-економічний стан Харківської області, що склався внаслідок економічної кризи, та мобілізацію зусиль усіх гілок влади для подолання її негативних наслідків і захисту населення», яке двічі заслуховувалося на пленарному засіданні обласної ради.

За ініціативою постійної комісії рішенням обласної ради від 29 січня 2009 року схвалено Звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України стосовно термінового розгляду та врахування пропозицій Харківської обласної ради та Харківської обласної державної адміністрації щодо вирішення нагальних питань розвитку Харківської області. Зазначеним зверненням Харківська обласна рада наголосила на необхідності вирішити питання щодо виділення в 2009 році 190 млн грн. для забезпечення пуску ІІІ черги Харківського метрополітену та 150 млн грн. - для завершення в 2009 році будівництва стадіону "Металіст". Також засвідчено формальне ставлення окремих міністерств і відомств до розв’язання проблем в роботі підприємств та  вирішення нагальних проблем функціонування економіки в умовах світової фінансової кризи.

На підтримку ініціативи фракції Партії регіонів в обласній раді постійною комісією винесено на розгляд пленарного засідання питання «Про звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та обласних рад щодо необхідності проведення позачергових виборів до Верховної Ради України, виборів Президента України та відставки Кабінету Міністрів України».

За ініціативою постійної комісії обласною радою 27 серпня 2009 року схвалено звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України,  Президента України та Кабінету Міністрів України стосовно виконання Державою своїх зобов’язань перед громадянами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вказаним зверненням обласна рада підтримала відкрите звернення делегатів конференції Харківської обласної організації «Союз Чорнобиль України» з вимогами забезпечити в повному обсязі фінансування Чорнобильських програм відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», забезпечити розв'язання наявних проблем, пов'язаних із виконанням судових рішень за зверненнями громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, щодо отримання ними компенсаційних виплат та пенсій інвалідам у розмірах, встановлених Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та інше.

Важливий напрямок роботи постійної комісії – здійснення контролю за виконанням обласних програм, затверджених рішеннями обласної ради.

Так, протягом 2009 року розглянуто:

1. Хід виконання  Програми забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року, затвердженої рішенням обласної ради від 10 грудня 2002 року.

2. Виконання регіональної Програми розвитку експортного потенціалу Харківської області на 2007-2008 роки.

3. Виконання "Цільової комплексної Програми розвитку футболу в області на 2003-2008 роки".

4. Хід виконання обласної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

5. Хід виконання комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області у І кварталі 2009 року.

6. Хід виконання комплексної Програми розвитку гуманітарної сфери.

7. Хід виконання Програми створення індустріального парку "Рогань".

Постійною комісією систематично проводиться робота із зверненнями громадян, створюються необхідні умови для реалізації конституційного права громадян на звернення.

Утверджуючи цінності громадянського суспільства та керуючись демократичними принципами – взаєморозуміння, відкритості, прозорості - депутати постійної комісії: плідно співпрацюють з галузевими управліннями облдержадміністрації, районними та міськими радами, установами різних форм власності, громадськими організаціями; беруть участь у роботі колегій, комісій, комітетів та координаційних рад, у передачах на радіо й телебаченні.

Робота депутатів та постійної комісії висвітлюється у ЗМІ.

Членів постійної комісії об'єднує відповідальна депутатська діяльність та активна життєва позиція. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно.

 

Голова постійної комісії                                       А. Вінник