ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення обласної ради

від 17 червня 2010 року  № 1744- V (1744-5-рр)

(LVIII сесія V скликання)

 

 

 

 

Регіональні правила

надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі

 

1. Ці   Регіональні правила   визначають, відповідно до Указу Президента України від 27 березня 1998 року №222  “Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі ” (222/1998), постанови Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 1998 року №1597 “Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі” (зі змінами та доповненнями) (1597-98-п) і Наказу Міністерства аграрної політики України і Міністерства фінансів України “Про затвердження Положення про надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам для придбання у сільській місцевості завершених або незавершених будівництвом індивідуальних житлових будинків”,  умови і порядок надання комунальним підприємством  «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» пільгових довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі і розроблені на виконання програми «Власний дім», з урахуванням місцевих умов.

 

I. Загальні положення

 

2.      Терміни, що вживаються у цих Регіональних правилах, мають таке значення:

 

кредит – сума коштів або матеріальні ресурси у грошовому виразі, що надаються індивідуальним забудовникам (позичальникам) за рахунок кредитних ресурсів Фонду на фінансування спорудження житлових будинків з надвірними підсобними приміщеннями, квартир, інженерних мереж, підключення їх до існуючих комунікацій, а також придбання незавершеного будівництвом та готового житла, у тому числі і квартир, за експертною оцінкою з проведенням їх добудови та реконструкції (далі – житло) відповідно до Положення, затвердженого Мінагрополітики, Мінфіном та зареєстрованого Мін’юстом;

 

кошти на обслуговування кредиту – частина коштів з перерахованих на рахунок Фонду для кредитування індивідуальних сільських забудовників (позичальників), що спрямовується на витрати, пов’язані з наданням та обслуговуванням кредиту банківськими установами, та на витрати, пов’язані з утриманням Фонду, кошти забудовників на обслуговування кредиту;

 

кредитна угода – угода, укладена відповідно до цих Правил між Фондом та індивідуальним забудовником (позичальником), яка визначає умови надання кредиту позичальникові, погашення позичальником заборгованості за кредит та внесення плати за користування ним;

 

відділення Фонду – представник Фонду або його структурний підрозділ, якому Фонд делегує частину своїх повноважень і прав у відносинах з юридичними і фізичними особами у процесі формування та використання кредитних ресурсів Фонду.

 

3. Кредитування Фондом  будівництва, газифікації, придбання житла    проводиться   на  умовах цільового використання, забезпечення, строковості, платності, зворотності з урахуванням діючого законодавства України і здійснюється у межах наявних кредитних ресурсів Фонду.

 

4. Позичальниками   кредитів   за    рахунок    кредитних     ресурсів Фонду можуть  бути громадяни України, які постійно проживають, будують житло у сільській місцевості та районних центрах  на території Харківської області  та працюють на підприємствах, в установах та організаціях сільського господарства, інших господарських формуваннях, що функціонують у сільській місцевості, у тому числі в підсобних господарствах, ведуть особисте селянське господарство та підсобне  господарство на присадибних ділянках, соціальній сфері села, на підприємствах, в установах та організаціях переробних і обслуговуючих галузей агропромислового комплексу, навчальних закладах, закладах культури та охорони здоров’я,  в органах місцевого самоврядування, в районних державних адміністраціях, розташованих в межах району, та в дільницях районних відділів Міністерства внутрішніх справ, розташованих в сільській місцевості, а також працівники Фонду та Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, які мешкають у сільській місцевості.

 

            Позичальниками кредитів  можуть бути також інші категорії громадян України, мешканці Харківської області, але за рахунок відповідних місцевих бюджетів та інших джерел, за умови укладання Фондом цільових договорів з місцевими органами державної влади (або органами місцевого самоврядування на підставі відповідних рішень)  та з іншими фізичними та юридичними особами.

           

Переважним правом на отримання кредиту користуються:

-                     громадяни України – мешканці   Харківської   області,   які   мають   трьох  та більше неповнолітніх дітей.

 

Право на одержання кредиту відповідно до цих Регіональних правил надається індивідуальному забудовникові (позичальнику) тільки один раз.

 

            Визначені у цих Регіональних правилах умови надання кредиту не поширюються на громадян України, які отримали відповідні позики, в тому числі банківські кредити, з пільгами за рахунок коштів бюджетів відповідно до інших нормативно-правових актів.

 

5.      Кредит позичальникам може надаватися для:

а) будівництва    або    завершення    будівництва    житла   (житлового будинку або квартири);

б) придбання житла (житлового будинку або квартири);

в) спорудження інженерних мереж та підключення їх до існуючих комунікацій;

г) проектування та виконання робіт з облаштування індивідуального опалення та газифікації квартир та будинків;

д) кредит на придбання обладнання, сільськогосподарської техніки, молодняку великої рогатої худоби.

 

6. Кредит   позичальнику надається Фондом за рахунок коштів, передбачених на кредитування індивідуального житлового будівництва на селі у Харківській області.

 

7. Кредити таким категоріям громадян, як працівники Фонду,  працівники Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації та інші працівники, пов’язані з агропромисловим комплексом, надаються за рахунок місцевих бюджетів.

 

8. Кредит позичальнику може надаватися Фондом на придбання, будівництво житла, спорудження інженерних мереж та підключення їх до існуючих комунікацій у містах Харківської області за рахунок відповідних місцевих бюджетів та інших джерел фінансування.

 

            9. Фонд вносить пропозиції місцевим органам виконавчої влади щодо використання частини державних централізованих капітальних вкладень, що виділяються на розвиток соціальної сфери села, безпосередньо для спорудження доріг, комунальних мереж та систем інженерного забезпечення індивідуальних житлових будинків, насамперед у місцях компактної забудови.

 

            10. Фонд може здійснювати страхування коштів кредитів відповідно до чинного законодавства України.

 

 

 

 

 

 

II. Умови надання кредиту позичальникам

 

        11. Кредит позичальнику  надається  на  термін  до  20 років, а молодим сім’ям (подружжя, в якому вік чоловіка та дружини не перевищує 35 років) або неповним сім’ям (мати (батько) віком до 35 років) – до 30 років, з внесенням за користування ним плати у розмірі трьох відсотків річних.

            За умови наявності у позичальника на дату укладання кредитної угоди трьох та більше неповнолітніх дітей, він звільняється від внесення плати за користування кредитом.

 

          При наданні кредиту на спорудження інженерних мереж та підключення їх до існуючих комунікації, вік позичальника може бути більшим.

           

 12. Кредит позичальнику надається  за умови постійного його проживання, або переселення на постійне проживання у сільську місцевість, а також за умови забезпечення виконання зобов’язань по поверненню кредиту.

 

Зобов’язання позичальника можуть бути забезпечені:

 

-   нотаріально   посвідченою   порукою   одного  чи   кількох громадян або підприємства – роботодавця позичальника;

- договором про іпотеку будівель, що споруджуються за рахунок  кредиту, а у разі коли житло будується на земельній ділянці, яка належить позичальнику на праві приватної власності, - про іпотеку земельної ділянки;

- договором застави іншого майна та майнових прав.

 

Вік   поручителів,   як  і  вік   позичальників,   повинен   бути   таким,    щоб строк повного  виконання   зобов’язань   за  договором  поруки  та  за  кредитною угодою припадав на вік до 55 років для жінок та 60 років для чоловіків.

 

13. Сума кредиту на будівництво  житла визначається Фондом з урахуванням платоспроможності позичальника і не може перевищувати кошторисної вартості визначеного об’єкта та надвірних підсобних приміщень і граничного розміру кредиту в сумі п’ятдесяти тисяч гривень для добудови житла і сто тисяч гривень - для спорудження нового житла.

 

            Сума кредиту на завершення раніше розпочатого будівництвом  житла визначається Фондом залежно від ступеню готовності незавершеної будови, з урахуванням віку та платоспроможності позичальника.

 

            Сума кредиту на придбання житла визначається Фондом з урахуванням  обсягів коштів, передбачених в місцевому бюджеті на фінансування програми “Власний дім”, платоспроможності покупця - позичальника кредиту, погодженої між продавцем і покупцем – позичальником кредиту ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу.

 

            14. Позичальники, яким надаватиметься кредит, визначаються Фондами за клопотаннями органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій.

 

У  першочерговому порядку  кредит  надається індивідуальним забудовникам для завершення раніше розпочатого будівництва індивідуального житла.

 

III. Порядок оформлення і видачі кредиту

 

15. Надання    кредиту    здійснюється   на    підставі   кредитної  угоди, що укладається після підтвердження права позичальника на його одержання, та визначення суми кредиту.

 

16. На обслуговування Фондом кредиту (оформлення необхідної документації) позичальником вноситься плата у розмірі:  

 а) на будівництво    або    завершення    будівництва    житла   (житлового будинку або квартири) – 6%;

 б) на придбання житла (житлового будинку або квартири)- 5%;

 в) на спорудження інженерних мереж та підключення їх до існуючих комунікації – 3%;

від суми кредитної угоди.

 

За наявності у позичальника на дату укладання кредитної угоди трьох та більше неповнолітніх дітей, він звільняється від внесення плати на обслуговування кредиту.

 

17. Для   підтвердження   права  на  одержання   кредиту   на   будівництво та завершення будівництва житла і визначення його суми позичальник подає до Фонду такі документи:

1)      заяву на ім’я керівника Фонду про надання кредиту;

2)      клопотання райдержадміністрації про надання кредиту;

3)  клопотання органу місцевого самоврядування про надання кредиту;

            4)  паспорт громадянина України (для перевірки особи);

5)  довідку про склад сім’ї (форма № 3);

            6) довідку з місця роботи позичальника і членів його сім’ї, із зазначенням доходу, одержаного за попередні 12 місяців;

            7) довідку органу місцевого самоврядування про наявність (відсутність) земельної ділянки (паю), її розмір та наявність підсобного господарства;

            8) документи, які підтверджують право на земельну ділянку (пай) (відповідні державні акти, договори оренди та інше) – для працюючих в особистих селянських господарствах та присадибних ділянках;

            9)  довідку,   видану    бюро    технічної    інвентаризації,  про   наявність  або відсутність приватного житла;

        10) витяг з рішення органу місцевого самоврядування про відведення земельної ділянки та надання дозволу на забудову;

        11) архітектурно-будівельний проект або паспорт забудовника (при будівництві підрядним способом – кошторис затрат на спорудження або добудову житла), погоджений з районним архітектором, вартість яких, за згодою позичальника, може входити до суми кредиту;

        12) акт про ступінь готовності житлового будинку, який складається за участю представника Фонду та органу місцевого самоврядування (при добудові);

        13) копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

        14) договір поруки одного чи кількох громадян, завірений органом місцевого самоврядування або нотаріусом.

 

18. Для   підтвердження   права   на   одержання   кредиту   на    придбання житлового будинку завершеного та не завершеного будівництвом  з добудовою ( реконструкцією) та визначення його суми позичальник подає до Фонду такі документи:

1) заяву на ім’я керівника виконавчого органу Фонду про надання кредиту;

2) клопотання райдержадміністрації про надання кредиту;

3) клопотання органу місцевого самоврядування про надання кредиту;        

4) паспорт громадянина України (для перевірки особи);

            5) довідку про склад сім’ї (форма № 3);

6) довідку з місця роботи позичальника і членів його сім’ї, із зазначенням доходу, одержаного за попередні 12 місяців;

7) довідку органу місцевого самоврядування про наявність (відсутність) земельної ділянки (паю), її розмір та наявність підсобного господарства;

8) документи, які підтверджують право на земельну ділянку (пай) (відповідні державні акти, договори оренди та інше) – для працюючих в особистих селянських господарствах та присадибних ділянках;

            9)  довідку, видану бюро технічної інвентаризації, про наявність або відсутність приватного житла;

10) копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

         11) заяву продавця житлового будинку на ім’я директора Фонду  про згоду продати житло, що належить йому на праві приватної власності, з зазначенням погоджених з покупцем – позичальником кредиту ціни, інших істотних умов проекту договору купівлі-продажу; а також документи, які підтверджують право продавця на продаж будинку:

-         довідку про склад сім’ї (форма № 3);

-  довідку, видану бюро технічної інвентаризації, про право власності на житло, яке продається;

- письмову  згоду  на  продаж житла повнолітніх членів сім’ї, які зареєстровані та проживають за вказаною в заяві адресою;

-         копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

       12) договір поруки одного чи кількох громадян, завірений органом місцевого самоврядування або нотаріусом.

 

            У разі неможливості продавця житла прибути до Фонду, його підпис на заяві повинен бути завірений органом місцевого самоврядування або нотаріусом.

 

19. Для    підтвердження    права  на  одержання    кредиту  на   спорудження інженерних комунікацій та мереж з підключенням їх до існуючих комунікацій  та мереж, визначення його суми позичальник подає до Фонду такі документи:

1)      заяву   на    ім’я   керівника    виконавчого   органу  Фонду про  надання кредиту;

2)      клопотання райдержадміністрації про надання кредиту;

3)      клопотання органу місцевого самоврядування;

4)      паспорт громадянина України (для перевірки особи);

5)      довідку про склад сім’ї  (форма № 3);

6) довідку з місця роботи позичальника і членів його сім’ї, із зазначенням доходів за останні 12 місяців (для фермерів та підприємців – довідку з банку про наявність  або відсутність заборгованості на банківському рахунку позичальника, довідку про доходи за останній рік, завірену податковим органом);

7) довідку органу місцевого самоврядування про наявність (відсутність) земельної ділянки (паю), її розмір та наявність підсобного господарства;

8) довідку,  видану  бюро технічної  інвентаризації, яка підтверджує право на житло;

7)      дозвіл органу місцевого самоврядування на спорудження інженерних мереж і підключення їх до існуючих комунікацій (за необхідності);

          9) проект на спорудження інженерних мереж і підключення їх до існуючих комунікацій - при спорудженні підрядним способом;

        10)  договір з підрядною організацією при спорудженні інженерних мереж і підключення їх до існуючих комунікацій підрядним способом;

11)  кошторис витрат на спорудження інженерних мереж і підключення їх до існуючих комунікацій підрядним способом;

12)       копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

13)       договір поруки одного чи кількох громадян, завірений органом місцевого самоврядування або нотаріусом.

 

20. Кредит на придбання обладнання, сільськогосподарської техніки, молодняку великої рогатої худоби надається за рахунок коштів місцевого бюджету. Для підтвердження права на одержання такого кредиту та визначення його суми позичальник подає до Фонду такі документи:

 1) заяву   на    ім’я   керівника    виконавчого   органу  Фонду про  надання кредиту;

 2) клопотання райдержадміністрації про надання кредиту;

 3) клопотання органу місцевого самоврядування;

 4) паспорт громадянина України (для перевірки особи);

5)   довідку про склад сім’ї  (форма № 3);

6) довідку з місця роботи позичальника і членів його сім’ї, із зазначенням доходів за останні 12 місяців;

7)    довідку органу місцевого самоврядування про наявність (відсутність) земельної ділянки (паю), її розмір та наявність підсобного господарства;

8) документи, які підтверджують право на земельну ділянку (пай) (відповідні державні акти, договори оренди та інше);

9)    документи, які підтверджують вартість обладнання, сільськогосподарської техніки та молодняку великої рогатої худоби (залежно від виду кредиту);

       10) відповідний ветеринарний документ (довідка, ветеринарне свідоцтво – форма № 2) для підтвердження права на отримання кредиту на придбання молодняку великої рогатої худоби;

       11) технічний висновок про стан обладнання, сільськогосподарської техніки для підтвердження права на отримання кредиту на придбання обладнання, сільськогосподарської техніки;

       14) копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

       15) договір поруки одного чи кількох громадян, завірений органом місцевого самоврядування або нотаріусом.

 

21. Відповідальність за надання документів, які містять недостовірні відомості та факти, несе позичальник, відповідно до діючого законодавства.

 

22. Рішення  про надання  або відмову у  наданні  кредиту індивідуальному забудовнику (позичальнику)  приймає директор Фонду на підставі поданих відповідно до пунктів 16-19 цих Правил документів (залежно від виду кредиту)  у термін не пізніше 30 днів з дати реєстрації заяви забудовника.

 

У  разі   прийняття   рішення   про  відмову  у наданні кредиту позичальник повідомляється про це у місячний термін у письмовій формі з обґрунтуванням причин відмови.

 

Позитивне рішення виконавчого органу Фонду є підставою для укладання з позичальником кредитної угоди.

 

23. Кредитна угода укладається відповідно до законодавства  з урахуванням  вимог цих Правил.

 

Зміни  та  доповнення  до   кредитної   угоди   оформляються   додатковою угодою і є невід’ємною частиною кредитної угоди.

 

24. Кредитна угода  про  надання  кредиту на   будівництво   або   добудову житла  укладається на  всю  суму    кредиту,   яка     видається частинами, згідно з графіком будівництва:

            перший етап – земляні роботи, спорудження фундаменту та цокольної частини будинку (з перекриттям), гідроізоляційні роботи;

другий етап – спорудження поверхів будівлі, придбання та встановлення віконних і дверних блоків, спорудження даху, покрівлі;

            третій етап – внутрішні упорядкувальні роботи, облаштування внутрішніх систем інженерного забезпечення, спорудження господарських будівель;

            четвертий етап – зовнішні роботи з облаштування, зовнішні інженерні мережі, спорудження під’їздів та підходів.

 

            За згодою сторін кредитної угоди графік будівництва може бути змінений.

Графік    будівництва   з   визначеними    термінами    виконання   етапів   є складовою кредитної угоди.

 

25. Кредит на будівництво або  добудову житла надається   позичальникові у безготівковій формі або матеріальними ресурсами, необхідними для житлового будівництва, залежно від умов кредитної угоди

 

Друга   та   наступна   частини    кредиту      надається   після    завершення будівництва етапу або його частини з випередженням до наступного етапу будівництва або його частини,  за умови наявності коштів у Фонду.

 

            Завершення етапу будівництва оформлюється актом, який підписується представником Фонду та забудовником.

 

26. Припустимий   термін   будівництва житла   та    використання  кредиту обумовлюється у договорі про надання кредиту і не повинен перевищувати двох років з дня одержання першої його частини.

 

При тимчасовій відсутності коштів у Фонду   на   фінансування наступних етапів будівництва позичальнику подовжується дворічний    термін будівництва на період між підписанням акта про завершення будівництва попереднього етапу та отриманням частини кредиту на будівництво наступного етапу.

 

            27. Кредитна угода про надання кредиту на придбання житла оформлюється після підтвердження права на отримання кредиту,  оформлення договору купівлі-продажу будинку між продавцем та покупцем-позичальником і подання до Фонду його копії, завіреної нотаріусом.

 

28. Оформлення, облік   і   контроль   за   здійсненням  операцій  з  надання кредитів ведеться згідно із законодавством.

 

 

 

 

 

 

IV. Умови погашення кредиту та внесення інших платежів, які мають передбачатися у кредитних угодах

 

29. Погашення   кредиту    та    внесення    плати    за     користування    ним розпочинається позичальником через два місяці після завершення терміну використання кредиту.

 

Термін  використання кредиту, наданого  для   будівництва  або   добудови житла, закінчується з моменту введення житла в експлуатацію, але не пізніше чим за два роки з моменту видачі першого траншу.

 

            Термін використання кредиту, наданого для придбання житла, закінчується з моменту надходження кредитних коштів на рахунок продавця будинку.

 

            Термін використання кредиту, наданого на спорудження інженерних комунікацій та мереж і підключення їх до існуючих комунікацій та мереж, закінчується з моменту завершення робіт, але не пізніше чим за 6 місяців з дня видачі кредиту.

 

            При відсутності належного фінансування Фонду термін використовування кредиту подовжується відповідно до пункту 25 цих Правил.

 

30. Погашення  кредиту  та  внесення   плати    за  користування  ним  може проводитися коштами та/або частково чи повністю сільськогосподарською продукцією власного виробництва за цінами та на умовах, визначених кредитною угодою.

 

31. Погашення кредиту  проводиться поквартально рівними частинами у строки,  встановлені кредитною угодою.

 

32. За   еквівалент  розрахунків    при     визначенні      обсягу    коштів   або сільськогосподарської продукції, що підлягають сплаті в рахунок погашення кредиту, та відсотків за користування кредитом береться 1 кг живої маси великої рогатої худоби, за орієнтовними  цінами на час укладення кредитної угоди, з уточненням у подальшому на час видачі та погашення кожної частини кредиту.

 

Рівень орієнтовних цін на сільськогосподарську продукцію  визначається фондом згідно з ціновою інформацією галузевих управлінь облдержадміністрації на час укладення кредитних угод.

 

33. За бажанням позичальника може  передбачатися дострокове   погашення кредиту та/або внесення плати за користування ним. Фонд не має права чинити перешкод позичальникам у реалізації цього права.

Забудовник може вносити плату за користування кредитом, починаючи з першого року його одержання.

 

            V. Контроль за цільовим використанням коштів кредиту

 

34.  У   разі   порушення   умов   кредитних   угод,     в   тому    числі   у   разі використання кредиту не за призначенням, Фонд має право вимагати довгострокового погашення кредиту та довгострокового внесення позичальниками інших платежів, передбачених цими угодами.

 За прострочення платежу нараховується пеня з розрахунку подвійної річної облікової ставки Національного банку України, що діє на день виникнення боргу.

 

35. Оформлення, облік і  контроль  за  здійсненням  операцій  з  погашення кредитів ведеться згідно з законодавством.

 

36. Факт повного   виконання    позичальником     фінансових    зобов’язань за кредитною угодою оформляється відповідним актом, складеним  сторонами кредитної угоди.

 

37. У разі невиконання  позичальником    умов     кредитної    угоди    Фонд відповідно до законодавства здійснює заходи щодо стягнення заборгованості та інші дії, передбачені умовами кредитної угоди і другими умовами, передбаченими постановою Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 1998 року № 1597. (1597-98-п)

 

38. У разі подання позичальником недостовірних даних у документах для отримання кредиту, передбачених цими Правилами, до нього застосовуються санкції, передбачені законодавством.

 

39. Позичальники повинні надавати представникам фондів безперешкодну можливість для огляду споруджуваних житлових будинків з надвірними підсобними приміщеннями і перевірки документів, які підтверджують фактичні витрати та цільове використання кредиту, а також актів приймальних комісій або виданих бюро технічної інвентаризації довідок про реєстрацію будов, із зазначенням їх оцінної вартості або виправдних документів (рахунки, квитанції, чеки торговельних організацій тощо).

Перевірка освоєння та цільового використання кредиту оформляється актом, який підписується працівником фонду та позичальником.

           

            40. За наявності інших питань, не врегульованих цими Регіональними правилами, необхідно керуватись  постановою Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 1998 року № 1597. (1597-98-п)

 

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                                   В.Казакова