ЗВЕРНЕННЯ

 Харківської обласної ради

до Кабінету Міністрів України

щодо вирішення питання відшкодування

сільськогосподарським підприємствам збитків,

понесених  у зв’язку із загибеллю посівів

                                                                                                                                       озимих культур та їх пересівом                                                           

 

Харківська обласна рада стурбована ситуацією, що склалася в сільському господарстві через загибель озимих культур та відповідно наявністю  великих збитків у сільськогосподарських підприємств у зв’язку з їх пересівом.

У зв’язку зі складними погодними умовами в зимовий період 2010 року, внаслідок  чого утворилася  та  зберігалася  від 60 до 80 діб притерта  льодова кірка,  у господарствах області загинули озимі культури на площі 234,1 тис.  га, в тому числі озимі зернові –  на 210,4 тис. га.

Сума збитків,  за попередніми підрахунками,  становить 174 млн. грн., з яких понад 157 млн. грн. – затрати  на озимі зернові.

З огляду на викладене, фінансовий стан більшості сільськогосподарських підприємств ускладнився.  Для значної кількості підприємств аграрного сектору реальною стала загроза неповернення в установлені терміни кредитів, узятих у  комерційних банках, затримки виплати заробітної плати, здійснення  податкових та інших першочергових платежів. Зростає заборгованість по внесках до Пенсійного фонду України.  Ускладнилась або зупинилась зовсім реалізація інвестиційних та соціальних проектів.

З метою недопущення припинення діяльності сільськогосподарських підприємств,  що суттєво  постраждали від загибелі озимини, стабілізації їх  фінансового стану,  упередження соціальної напруги серед сільського населення звертаємося до Кабінету Міністрів України з проханням розглянути можливість за  рахунок коштів Державного бюджету частково компенсувати збитки, понесені сільгосптоваровиробниками Харківської області через складні погодні умови у зимовий період 2010 року.

 

Схвалено

рішення Харківської обласної ради

від 17 чревня 2010 року   № 1742-V (1742-5-рр)

(LVІІІ сесія  V   скликання)