Звернення

Харківської обласної ради до Верховної Ради України,

Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних,

Київської та Севастопольської міських рад

щодо відзначення 50-річчя першого польоту людини в космос

 

         12 квітня 2011 року виповнюється 50 років вікопомному польоту Юрія Гагаріна на орбіту Землі, з якого почалася пілотована космонавтика. Ця подія сколихнула людство, сприяла прискоренню науково-технічного прогресу, зміцненню міжнародної співпраці в освоєні навколоземного простору. Саме тому 12 квітня було оголошено Всесвітнім днем авіації та космонавтики. Згодом цей день став також святом працівників ракетно-космічної галузі України. Наші земляки внесли вагомий внесок у розвиток світової космонавтики. Золотими літерами вписані в її історію імена теоретиків космонавтики Миколи Кибальчича та Юрія Кондратюка, творців ракет і космічних кораблів Сергія Корольова, Валентина Глушка, Гліба Лозино-Лозинського, Володимира Челомея, Володимира Сергеєва, Михайла Янгеля. Багато вихідців з України освоювали космос в якості льотчиків-космонавтів. Десятки підприємств та інститутів Харкова, Дніпропетровська, Києва, Львова, інших міст України працювали у складі могутнього ракетно-космічного комплексу СРСР, що дало змогу реально впроваджувати високі космічні технології в народне господарство.

Завдяки потужному науковому і виробничому потенціалу, накопиченому за десятиріччя, Україна після здобуття незалежності увійшла до когорти космічних держав. Незважаючи на економічну скруту, працівники української ракетно-космічної галузі створюють космічні кораблі й супутники, виготовляють різноманітні прилади та  апарати для того, щоб мрія про освоєння позаземного простору стала реальністю.

Враховуючи всесвітньо-історичне значення космічного польоту            Ю.О. Гагаріна 12 квітня 1961 року та значний внесок українців у розвиток космонавтики, звертаємося до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад із пропозицією – гідно відзначити як на державному, так і на регіональних рівнях 50-річчя першого польоту людини в космос, що сприятиме зростанню поваги до героїчних звершень старших поколінь, піднесенню патріотичної свідомості молоді, підвищенню престижу ракетно-космічної галузі України.

 

 

Схвалено

рішення обласної ради

від 23 грудня 2010 року № 60-VI (60-6-рр)

(III сесія VI скликання)