З а т в е р д ж е н о

рішенням обласної ради

від 29 листопада 2005 року (р32-4-4)

(ХХXІІ сесія ІV скликання)

 

 

ОБЛАСНА ПРОГРАМА ПОДОЛАННЯ

ДИТЯЧОЇ  БЕЗПРИТУЛЬНОСТІ  І  БЕЗДОГЛЯДНОСТІ

НА 2006-2010 РОКИ

 

Загальна частина

У ХХІ столітті одним з найважливіших напрямів забезпечення сталого розвитку і дієвим чинником об’єднання зусиль суспільства є захист прав дітей. У підсумковому документі спеціальної сесії в інтересах дітей Генеральної Асамблеї ООН „Світ, сприятливий для дітей”, зокрема, зазначається, що світові лідери, глави держав беруть на себе зобов’язання „сприяти фізичному, психологічному, духовному, соціальному, емоційному, пізнавальному і культурному розвитку дітей як пріоритетному напрямку національних і глобальних дій”.
В Україні основні підходи до осмислення та реалізації прав дітей знайшли своє відображення у таких документах, як:
Ø      Закон України „Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” (13 січня 2005 року № 2342-IV); (2342-4)
Ø      Указ Президента України „Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей” (11 липня 2005 року № 1086/2005);
Ø      Постанова Верховної Ради України “Про дитячу безпритульність в Україні та шляхи подолання цього явища” (6 вересня 2005 року,        № 2796-IV).(2796-4)
Поява вказаних документів пов’язана з реалізацією державної політики щодо дітей, удосконаленням національного механізму контролю за дотриманням чинного законодавства у сфері  охорони дитинства, становленням інституцій соціально  –  правового захисту дітей та багатьма іншими факторами.

Зміни у суспільстві на краще або на гірше бік завжди позначалися на дітях. У Харківській області мешкає близько 604 тисяч неповнолітніх. Значна кількість неповнолітніх потрапляє у складні та екстремальні умови, утворюючи “групу ризику”. Зростає кількість дітей, які позбавлені захисту і контролю з боку батьків. Вони поповнюють загін бездоглядних дітей та дітей-жебраків.

Серед дітей і підлітків збільшується кількість правопорушень, пов’язаних із крадіжками особистого та державного майна, серед правопорушників помітно збільшилася питома вага дівчат, молоді, яка не навчається і не працює. Значно знизився вік правопорушників.

Проблема дитячої бездоглядності у багатьох випадках зумовлена низькою результативністю роботи органів опіки та піклування. До того ж потребують удосконалення механізми реалізації законодавства, що регулює відносини сім'ї, держави, суспільства, батьків і дітей.

Такий стан справ свідчить про необхідність прийняття цієї Програми, мета якої полягає в розв'язанні проблем дитячої бездоглядності, створенні належних умов для соціально-психологічної реабілітації дітей, їх фізичного і розумового розвитку.
 
Основними завданнями Програми є:
-         підвищення ефективності роботи із запобігання дитячій бездоглядності шляхом удосконалення нормативно-правової бази;
-         поліпшення існуючих та пошук нових форм соціальної підтримки дітей, які перебувають у складних життєвих умовах;
-         виявлення неблагополучних сімей і забезпечення захисту прав дітей, які виховуються в таких сім'ях;
-         удосконалення мережі та підвищення ефективності діяльності закладів соціального захисту дітей (із поліпшенням побутових умов);
-         розроблення науково-методичних заходів із запобігання дитячій бездоглядності;
-         забезпечення підготовки та перепідготовки фахівців закладів соціального захисту дітей.
               
Виконання Програми надасть змогу:
 
-         створити умови для забезпечення захисту прав дітей, їх соціально-психологічної реабілітації;
-         забезпечити координацію дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, установ і організацій, діяльність яких спрямована на захист прав дітей;
-         поліпшити якість роботи з профілактики правопорушень у дитячому середовищі;
-         зменшити кількість бездоглядних дітей;
-         удосконалити нормативно-правову базу соціального захисту дітей, привести її у відповідність із вимогами Конвенції ООН про права дитини;
-         забезпечити комплексне вивчення і розв'язання проблем дітей і сімей, в яких вони виховуються;
-         поліпшити діяльність органів опіки і піклування щодо виявлення дітей, які потребують соціального захисту;
-         оптимізувати мережу закладів соціального захисту дітей, підвищити ефективність їх роботи, зміцнити матеріально-технічну базу;
-         удосконалити державну статистичну звітність з питань дитячої бездоглядності.
Для виконання програми запобігання дитячої  безпритульності і бездоглядності і  передбачається  здійснення заходів (додаток 1). (пр-32-4-4-д1)

 

Фінансове і ресурсне забезпечення Програми.

Фінансування заходів Програми здійснюватиметься в межах асигнувань, передбачених у державному та обласному бюджеті на зазначені цілі, та за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених законодавством (додаток 2). (пр-32-4-4-д2)

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                М.Вишневська