Звернення Харківської обласної ради

до Президента України та Верховної Ради України стосовно ситуації, що склалась навколо прийняття Закону України 

«Про засади державної мовної політики»

 

Харківська обласна рада занепокоєна ситуацією, що розгортається навколо прийняття Закону України «Про засади державної мовної політики».

Особливу тривогу викликають спроби використати рішення Верховної Ради України як підстави для дестабілізації політичної ситуації та як можливість для отримання сумнівних балів напередодні виборів. Але ж єдине, до чого можуть призвести такі безвідповідальні дії окремих політичних сил та їх лідерів – наростання конфронтації, розкол суспільства та створення перешкод, які заважатимуть нормальному функціонуванню державних інституцій і, як наслідок, падіння міжнародного авторитету України. Ніколи в цивілізованому суспільстві бійки, хуліганські акції, голодовки та інші екстремістські чи провокаційні дії не зможуть замінити розумний компроміс, конструктивний діалог і плідну роботу на благо всього суспільства й кожного громадянина.

Галасливі витівки й безпідставні звинувачення направлені на навмисне спотворення в очах громадськості змісту й суті документа, ухваленого Верховною Радою, який у жодному разі не обмежує використання й розвиток української мови, але спрямований на захист конституційних прав усіх громадян України.

Ще в червні 2006 року Харківська обласна рада, враховуючи історичні обставини й умови, що визначали й визначають соціально-економічний і культурний розвиток Харківської області, завдяки яким російська мова завжди була й залишається, як свідчать переписи, дослідження та опитування, найбільш уживаною в усіх сферах суспільного життя, ухвалила рішення «Про реалізацію конституційних гарантій на вільне використання російської мови в Харківській області та сприяння виконанню зобов'язань України щодо реалізації норм Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», яке діє в незмінному вигляді з часу прийняття.

Прийняття та реалізація цього рішення Харківською обласною радою не викликало й не викликає напруги в суспільстві, натомість знаходить позитивний відгук у жителів області. І навряд чи знайдуться переконливі аргументи для твердження, що Харківська обласна рада своїм рішенням принизила статус української мови в регіоні.

Як і шість років тому, сьогодні ми захищаємо не окрему мову, а інтереси наших громадян, чиї права, відповідно до Конституції,не можуть бути обмежені за мовними ознаками. При цьому, під час прийняття рішень вважаємо обов’язковим неухильно дотримуватися вимог закону й загальноприйнятих демократичних норм при відстоюванні власних політичних поглядів.

Політики, які протидіють підписанню та введенню в дію Закону України «Про засади державної мовної політики», на словах декларуючи європейські прагнення, своїми діями практично унеможливлюють реалізацію Рекомендацій Комітету міністрів Ради Європи CM/RecChl (2010)6 від 7 липня 2010 року щодо вдосконалення мовного законодавства України, створюючи тим самим додаткові перешкоди на шляху європейської інтеграції нашої держави.

Враховуючи все зазначене вище, ми поділяємо позицію Президента України Віктора Януковича, який вважає, що Закон України «Про засади державної мовної політики» має пройти ретельну фахову експертизу на відповідність Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, ратифікованій Україною, керуючись при цьому  Рекомендаціями Комітету міністрів Ради Європи CM/RecChl (2010)6 від 7 липня 2010 року й Висновками Венеціанської комісії  № 651/2011 від 19 грудня 2011 року щодо цього законопроекту, а також закликаємо до припинення будь-яких спекуляцій, пов’язаних із цим питанням.

Харківська обласна рада засуджує штучне нагнітання істерії навколо прийняття Закону України «Про засади державної мовної політики» та виступає за спокійне й зважене врегулювання ситуації, де головним критерієм має бути відповідність документа Конституції України та міжнародним правовим актам.

 

Схвалено

рішення обласної ради

від 25 липня 2012 року № 477-VI

( XIV сесія VI скликання)