ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

 

XV сесія VI скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я

  

Від 30 серпня 2012 року                        480-VІ

 

Про першочергові заходи щодо виконання в Харківській області Закону України «Про засади державної мовної політики»

 

            З метою забезпечення реалізації мовних прав і свобод мешканців області, враховуючи надані Головним управлінням статистики у Харківській області  дані Всеукраїнського перепису населення про мовний склад населення Харківської області, відповідно до яких 44,3 % населення області визначили російську мову як рідну, відповідно до Законів України «Про засади державної мовної політики», «Про національні меншини», частини 2 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» обласна рада

 

В И Р І Ш И Л А :

 

1. Довести до відома громадян, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ й організацій, що на території Харківської області російська мова є регіональною, на неї поширюються заходи, передбачені Законом України «Про засади державної мовної політики» та  спрямовані на її використання на території регіону, а саме:

1.1. Акти місцевих органів державної влади й місцевого самоврядування приймаються державною мовою або російською мовою та офіційно публікуються на цих мовах.

1.2. В роботі, діловодстві й документації місцевих органів державної влади і місцевого самоврядування може використовуватися російська мова.

1.3. Державні послуги надаються державною та російською мовами.

 

1.4. Посадові та службові особи зобов’язані володіти державною та російською мовами, спілкуватися з відвідувачами, які розмовляють російською мовою, цією мовою, надавати відповіді російською чи державною мовами, в залежності від мови звернення  заявника.

1.5. У роботі конференцій, зборів, інших офіційних зібрань крім державної може використовуватись і російська мова. У разі необхідності  забезпечується відповідний переклад.

1.6. Громадянам гарантується право на отримання освіти державною і російською мовами.

1.7. Громадянам гарантується право вільного використання російської мови у сфері наукової діяльності.

1.8. Держава гарантує вільне використання російської мови у сфері культури.

1.9. Офіційна інформація про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування поширюється державною мовою, а також російською мовою.

1.10. Маркування товарів, інструкції про їх застосування тощо виконуються державною та російською мовами.

1.11. Поруч із топонімом державною мовою відтворюється його відповідник російською мовою.

 

2. Встановити, що на території Харківської області друкована продукція службового та ужиткового користування (бланки, форми, квитанції, квитки тощо), що розповсюджується органами державної влади і органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, установами та організаціями, може видаватися  державною та  російською мовами.

3. Запропонувати місцевим радам області вжити заходів щодо розвитку, використання і захисту російської мови як регіональної в Харківській області, а також  інших регіональних мов, кількість носіїв якої на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці складає 10 відсотків і більше від чисельності її населення.

 

4. Харківській обласній державній адміністрації:

4.1. Розробити заходи щодо розвитку, використання і захисту російської мови як регіональної у Харківській області, внести на розгляд обласної ради відповідний проект рішення.

4.2. Внести на розгляд обласної ради проект рішення щодо визначення обсягу вивчення російської мови у загальних середніх навчальних закладах області.

 

5. Голові обласної ради, голові обласної державної адміністрації, постійним комісіям обласної ради переглянути нормативно-правові акти обласної ради щодо їх відповідності вимогам  Закону України «Про засади державної мовної політики», у разі необхідності внести на розгляд обласної ради відповідні проекти рішень.

 

6. Постійній комісії з питань розвитку місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, регламенту та депутатської діяльності підготувати й внести на розгляд проект рішення щодо внесення змін до Регламенту обласної ради та інших рішень обласної ради, пов’язаних із забезпеченням виконання вимог  Закону України «Про засади державної мовної політики».

 

7. Голові обласної ради забезпечити внесення змін до розпоряджень голови обласної ради, пов’язаних із забезпеченням виконання вимог  Закону України «Про засади державної мовної політики».

 

8. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань науки, освіти, культури, історичної спадщини, духовності та національних меншин (Дулуб Л.М.).

 

 

Голова обласної ради            С. Чернов