ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням обласної ради

від 27 липня 2004 року (р16-4-4)

XVI  сесія XXIV скликання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

 

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОФІЛАКТИКИ,

 

ДОПОМОГИ ТА ЛІКУВАННЯ

 

ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ І ХВОРИХ НА СНІД

 

на 2004-2008 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Програма забезпечення профілактики, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки розроблена відповідно до Концепції стратегії дій Уряду, спрямованих на запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, на період до 2011 року та Національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 року №264.

 

ОБГРУНТУВАННЯ ПРОБЛЕМИ

 

Виходячи із світового досвіду можна стверджувати, що поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу може призвести до катастрофічної епідемії в історії людства, яка загрожує його сталому розвитку. Аналіз ситуації у різних країнах свідчить про зниження у зв’язку з цим середньої тривалості життя, збільшення попиту на медичні послуги, загострення проблем бідності та соціальної нерівності, поширення сирітства, про зростання витрат на боротьбу з цією хворобою та подолання її негативних наслідків.

На зростання ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД в Україні впливають фактори, обумовлені складною соціально-економічною ситуацією, зокрема економічною нестабільністю, високим рівнем бідності та безробіття, розшаруванням суспільства за рівнем доходів, недостатністю профілактичних заходів і, як наслідок, збільшення кількості споживачів ін’єкційних наркотиків, поширення проституції.

Станом на 1 січня 2004 року в Україні зареєстровано 62365 ВІЛ-інфікованих осіб та 6175 хворих на СНІД. Протягом останніх років померло від СНІДу 3592 хворих.

За прогнозами фахівців, в Україні в 2011 році майже 43 тис. осіб загинуть від СНІДу, а понад 46 тис. дітей стануть сиротами через смерть їх батьків від СНІДу. Значно зменшиться потенціал вагомої вікової групи населення від 15 до 24 років. Зросте навантаження на системи охорони здоров’я та соціального захисту населення.

У Харківській області ситуація з проблемою ВІЛ-інфекції/СНІДу погіршується. Станом на 1 січня 2004 року в області офіційно зареєстровано 1707 ВІЛ-інфікованих, в тому числі 58 хворих на СНІД. Померло від СНІДу 44 особи. Понад 65% серед інфікованих складають ін’єкційні споживачі наркотиків. Зростає кількість ВІЛ-інфікованих вагітних та дітей. На сучасному етапі розповсюдження ВІЛ-інфекції розвивається одночасно через ін’єкційне вживання наркотиків, статеві стосунки з працівниками секс-бізнесу, передачу ВІЛ-інфекції від матері до дитини.

Аналіз ситуації, що склалася, та заходів протидії поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, які до цього часу проводилися в області, свідчить, що

 

поширення ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків продовжується, не забезпечено можливість лікування хворих, які потребували антиретровірусної терапії. Інформаційно-просвітницькі та профілактичні програми не забезпечили достатнього впливу на перебіг ВІЛ-інфекції/СНІДу серед загального населення та груп ризику.

Зважаючи на зазначене, управлінням охорони здоров’я обласної державної адміністрації розроблено програму забезпечення профілактики, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки.

 

МЕТА ПРОГРАМИ

 

Метою програми є обмеження поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу в Харківської області шляхом:

         - забезпечення гарантованого рівня надання висококваліфікованої та багатоаспектної медико-соціальної допомоги ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД у визначеному законодавством обсязі;

         - подальшого удосконалення інформаційної системи обізнаності населення з питань профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу;

         - ефективного використання потенціалу міжнародних донорських, громадських та благодійних організацій;

         - розвитку співробітництва у сфері боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом;

         - виконання у повному обсязі вимог Декларації про відданість справі боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом.

 

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ

 

Програмою передбачено виконання основних завдань:

         - посилення діяльності місцевих органів виконавчої влади разом з органами місцевого самоврядування, а також з підприємствами, установами та організаціями щодо запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу;

         - здійснення заходів, спрямованих на неприпустимість ризикованої щодо ВІЛ-інфікування поведінки різних груп населення, особливо молоді віком 15-24 років (додаються);

         - зниження рівня поширення ВІЛ-інфекції серед уразливих груп населення;

         - виключення можливості передачі ВІЛ-інфекції через донорську кров та її компоненти, а також під час надання медичної допомоги у лікувально-профілактичних закладах;

         - зниження рівня передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;

         - забезпечення вільного доступу для діагностики, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД;

 

 

 

 

 

 

         - забезпечення високого рівня контролю, координації та оцінки ефективності здійснення заходів щодо боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом;                    - проведення наукових досліджень з питань вивчення особливостей розвитку і можливих наслідків ВІЛ-інфекції/СНІДу.

                                                                               

 

ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

Фінансування Програми здійснюватиметься відповідно до законодавства за рахунок коштів державного, обласного і місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

 

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

 

За умови виконання Програми передбачається:

- стабілізація епідемічної ситуації в області щодо поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу;

- зниження рівня ВІЛ-інфікування найбільш уразливих прошарків населення, в першу чергу молоді віком від 15 до 24 років;

- зниження темпів зростання ВІЛ-інфікованих в Харківській області;

- зниження рівня захворюваності на СНІД та смертності від нього;

- ослаблення соціальної напруги в суспільстві та зменшення від негативних наслідків від ВІЛ-інфекції та захворюваності на СНІД.