ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення обласної ради

від 20 червня 2013 року № 752-VI

(ХХІІ сесія VI скликання)

 

 

ПОРЯДОК

реалізації заходів комплексної обласної програми 
«Здоров’я Слобожанщини» на 2012 – 2014 роки щодо проведення пільгового безоплатного зубопротезування інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни
 

1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів обласного бюджету, передбачених у підпункті 3.4 пункту 3 розділу 7 комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2012 – 2014 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 26 квітня 2012 року № 395-VІ (із змінами) (далі – бюджетні кошти), для забезпечення пільгового безоплатного зубопротезування інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни, учасників Великої Вітчизняної війни та осіб, які мають статус «діти війни».

2. Бюджетні кошти спрямовуються на фінансування безоплатного зубопротезування пільгового контингенту, а саме: інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни, учасників Великої Вітчизняної війни та осіб, які мають статус «діти війни».
3. Надання зазначеної медичної допомоги здійснюється в 15 міжрайонних стоматологічних центрах, визначених у пункті 3.4 заходів комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2012 – 2014 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 26 квітня 2012 року № 395-VІ (із змінами) (далі – Програма), із закріпленням за ними районів Харківської області згідно з додатком 1 до Порядку.
Не допускається дискримінація в наданні медичної допомоги по відношенню до мешканців з інших районів області, які закріплені за визначеним стоматологічним центром.
4. Відповідальним виконавцем заходів Програми є Департамент охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації, який здійснює їх організаційно-методичний супровід.

5. Розподіл видатків на реалізацію заходів Програми щодо забезпечення пільгового безоплатного зубопротезування інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни, учасників Великої Вітчизняної війни та осіб, які мають статус «діти війни», визначений пропорційно кількості осіб, що підлягає зубопротезуванню, відповідно до реєстру зазначеного пільгового контингенту, який ведеться закладами охорони здоров’я адміністративно-територіальних одиниць області та затверджений рішенням Харківської обласної ради у вигляді міжбюджетного трансферту.

Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами адміністративно територіальних одиниць області визначаються рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства.

Перерахування міжбюджетних трансфертів здійснюється згідно з Порядком казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 23.08.2013 року № 938, та відповідно до зареєстрованих фінансових зобов’язань в органах державної казначейської служби.

При проведенні зубопротезування фактичні витрати на одну особу пільгового контингенту мають враховувати конкретні особливості протезування у пацієнта, але граничний рівень загального фінансування, виділений на стоматологічний центр, не повинен перевищувати бюджетних призначень, визначених лімітною довідкою по закладу.

6. Комунальні заклади охорони здоров’я подають Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації інформацію про кількість пільгового контингенту.

7. Керівники закладів охорони здоров’я відповідних адміністративно-територіальних одиниць на підставі реєстру пацієнтів пільгового контингенту формують склад хворих, визначених для щотижневого та щомісячного направлення на лікування до міжрайонних стоматологічних центрів.

Керівники закладів охорони здоров’я районів та міст Харківської області, які направляють пільговий контингент до міжрайонного стоматологічного центру, забезпечують:

– санітарний транспорт з медичними укладками для транспортування хворих пільгового контингенту до міжрайонного стоматологічного центру та назад у супроводі медичного працівника, із наданням, при необхідності, екстреної та невідкладної медичної допомоги;

– додержання порядку виклику та направлення до міжрайонного стоматологічного центру хворих згідно із затвердженим реєстром;

– наявність завіреної установою ксерокопії посвідчення, що підтверджує приналежність до пільгового контингенту (інвалід Великої Вітчизняної війни; учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни; учасник Великої Вітчизняної війни; особа, яка має статус «дитина війни»).

8. Керівник закладу охорони здоров’я несе персональну відповідальність за роботу міжрайонного стоматологічного центру, вживає заходів щодо усунення будь-яких проблемних питань, що можуть виникнути в процесі лікування.

Відповідальним за організацію роботи міжрайонного стоматологічного центру, забезпечення доступності та якості медичної допомоги відповідного профілю, відпрацювання будь-яких проблемних питань є один із заступників головного лікаря, який визначається наказом по центральній районній (або міській міста обласного значення) лікарні, на базі якої створений вказаний центр.

Хворі, доставлені до міжрайонного стоматологічного центру з інших районів області, обслуговуються у спеціально встановлені години. Не допускається зволікання спеціалістами при наданні медичної допомоги.

9. Забезпечення взаємодії між лікарями стоматологами – терапевтами, хірургами, ортопедами здійснюється за формою «Направлення хворого на терапевтичну та хірургічну санацію порожнини рота» (додаток 2 до Порядку). Персональну відповідальність за визначені лікарям стоматологам – терапевтам та хірургам обсяги роботи несе лікар стоматолог – ортопед. Направлення підписується лікарем стоматологом-ортопедом та визначеним відповідальним заступником головного лікаря або завідуючим стоматологічним відділенням.

Після проведеного лікування у лікарів стоматологів – терапевтів та хірургів ветерану видається «Направлення хворого на пільгове протезування зубів» (додаток 3 до Порядку), яке підписується лікарем стоматологом та визначеним відповідальним заступником головного лікаря або завідуючим стоматологічним відділенням.

10. З метою щомісячного контролю за використанням бюджетних коштів відповідальний заступник головного лікаря заповнює реєстр осіб, які отримали зубне протезування у відповідному місяці (до 25 числа місяця, наступного за звітним).

11. На період проведення лікування осіб зі складу пільгового контингенту у визначених міжрайонних стоматологічних центрах ведеться медична документація (амбулаторна карта стоматологічного хворого 043/о), у якій в обов’язковому порядку має бути внесена інформація про проведені обсяги лікування та зубного протезування (наряд).

12. Складення та подання фінансової звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку. 
 
 
 

Заступник голови обласної ради                                                                       Л. Давидова