Пояснювальна записка

до проекту рішення «Про припинення права постійного користування земельною ділянкою  ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ»»

До обласної ради надійшло звернення  ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» з проханням припинити право постійного користування земельною ділянкою загальною площею 0,0793 га, розташованою за адресою: м. Харків, вул. Мироносицька, 33,  - у зв’язку з продажем обласною радою нежитлової будівлі та огорожі, що знаходяться на цій земельній ділянці та раніше перебували на балансі цього комунального підприємства.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (індексний номер: 9035185) зазначена вище земельна ділянка знаходиться у постійному користуванні ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ».

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (індексний номер: 9033289) зазначена вище земельна ділянка знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області.

Відповідно до пункту 21 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та статті 8 Земельного кодексу України до повноважень обласних рад у галузі  земельних  відносин  на території області належить розпорядження землями, що знаходяться у спільній власності територіальних громад.

Статтею 120 Земельного кодексу України встановлено, що у разі набуття права власності на жилий  будинок,  будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється  право  власності,   право   користування   земельною ділянкою,  на  якій розташовані ці об'єкти.  До особи,  яка набула право власності на жилий будинок,  будівлю або споруду,  розміщені на  земельній  ділянці,  що  перебуває  у  власності  іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину,  на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.  Якщо  жилий  будинок,  будівля  або  споруда  розміщені на земельній ділянці,  що перебуває у користуванні, то в разі набуття права  власності  на  ці  об'єкти  до  набувача  переходить  право користування земельною ділянкою,  на якій вони розміщені,  на  тих самих   умовах   і  в  тому  ж  обсязі,  що  були  у  попереднього землекористувача.

Відповідно до пункту "е"  частини першої статті 141 Земельного кодексу України набуття  іншою  особою  права власності на жилий будинок, будівлю   або  споруду,  які  розташовані  на  земельній  ділянці, є підставою для припинення права користування земельною ділянкою.

Проектом рішення передбачено припинити ОБЛАСНОМУ КОМУНАЛЬНОМУ ВИРОБНИЧО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ДЕРЖПРОМ» право постійного користування земельною ділянкою, розташованою за адресою: м. Харків, вул. Мироносицька, 33,  - загальною площею 0,0793 га (кадастровий номер земельної ділянки: 6310136600:02:005:0066), та доручити  ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» здійснити заходи щодо внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про припинення права постійного користування земельною ділянкою, отримати витяг із Державного реєстру прав та його копію надати до обласної ради.

 

 

 

Начальник юридичного відділу                                                             Д. Бабенко