Пояснювальна записка до проекту рішення

«Про внесення змін до рішення обласної ради від 20 грудня 2012 року

№ 635 - VІ «Про обласний бюджет на 2013 рік» та додатків до нього»,

що пропонується винести на розгляд чергової сесії обласної ради

 

І. Отримання трансфертів з державного та інших бюджетів

 

1. За рахунок виділених області коштів додаткової дотації з державного бюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів у сумі 107737,4 тис.грн. згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 09.10.2013 року № 798-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству фінансів на 2013 рік, для спрямування місцевим бюджетам на оплату праці» збільшуються доходи та видатки загального фонду обласного бюджету.

 Районам та містам області передається 92395,2 тис.грн., обласному бюджету (Департаменту охорони здоров’я на оплату праці з нарахуваннями по КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” для забезпечення реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 27.03.2013 року № 199 «Деякі питання оплати праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги») – 15342,2 тис.грн. (додаток 1).

 

2. За рахунок додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату допомоги по догляду за інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу у сумі 9169,6 тис.грн., виділеної області відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 09.10.2013 року №797-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству фінансів на 2013 рік, для спрямування місцевим бюджетам на виплату соціальної допомоги», збільшуються доходи загального фонду обласного бюджету та видатки по Департаменту  соціального захисту населення на надання допомоги на догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.   

 

3. За рахунок збільшення області обсягу субвенції з державного бюджету на виплату державної допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, дітям інвалідам та інвалідам з дитинства, тимчасової державної допомоги дітям на суму  9004,1 тис.грн. відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 09.10.2013року №797-р. збільшуються доходи та видатки загального фонду обласного бюджету. Розподіл коштів між районами та містами області проведено під фактично нараховані суми допомог  (додаток 2).

      

4. За рахунок збільшення області обсягу субвенції з державного бюджету на проведення позачергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на суму 310,5 тис.грн., виділеної відповідно до Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, постанови Центральної виборчої комісії від 27.09.2013  № 200, збільшуються доходи та видатки загального фонду обласного бюджету. Кошти субвенції передаються районним бюджетам: Зміївському – 168,4 тис.грн., Первомайському – 54,2 тис.грн., Сахновщинському – 42,1 тис.грн. та Шевченківському –  45,8 тис.грн.

 

5. Збільшуються доходи загального фонду обласного бюджету на суму 175,0 тис.грн. за рахунок збільшення обсягу субвенції з обласного бюджету Полтавської області та видатки по Харківському міжобласному центру клінічної генетики та пренатальної діагностики на проведення скринінгу новонароджених дітей на фенілкетонурію.

 

ІІ. Виділення додаткових коштів

 

1. За рахунок зменшення обсягу резервного фонду, нерозподілених коштів та коштів загального фонду обласного бюджету, вивільнених в результаті заміни джерела фінансування капітальних видатків (п.11 розділу ІІІ переліку):

 

1.1. Виділяються кошти Департаменту масових комунікацій в сумі 190,0 тис.грн. на реалізацію Програми сприяння розвитку Громадянського суспільства на 2012-2015 роки, а саме: 95,0 тис.грн. – на проведення соціологічних досліджень, 50,0 тис.грн. – на проведення щорічного регіонального форуму інститутів громадянського суспільства, 45,0 тис.грн. – на створення інформаційного продукту з питань розвитку громадянського суспільства (видання газет, брошур, листівок, створення телевізійного клубу «Харківщина громадянська»).

 

1.2. Передається субвенція районному бюджету Зачепилівського району в сумі 30,0 тис.грн. на придбання напівавтоматичного біохімічного аналізатора для Зачепилівської центральної районної лікарні на виконання комплексної обласної програми "Здоров'я Слобожанщини" (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду).

 

1.3. Виділяються кошти Департаменту науки і освіти для фінансування заходів комплексної Програми розвитку гуманітарної сфери:

-  на виплату іменних стипендій голови обласної державної адміністрації керівникам дошкільних та позашкільних навчальних закладів районів області та міст Ізюм, Куп’янськ, Лозова, Люботин, Первомайський та Чугуїв у сумі 431,662 тис.грн.;

-  на забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів області альбомами-розмальовками «Дива Слобожанщини» для учнів 1-4 класів у сумі 872,0 тис.грн.

 

1.4. Виділяються додаткові кошти Департаменту соціального захисту населення на виплати громадянам, які мають звання «Почесний громадянин Харківської області» в рамках Комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012-2016 роки» в сумі 4,46 тис.грн.

 

 

 

1.5. Передається субвенція районному бюджету Зміївського району для придбання тренажерного обладнання для смт Комсомольське та проведення поточного ремонту багатофункціонального майданчику із синтетичним покриттям за адресою: смт Комсомольське, вул. К.Маркса, 7а (Програма економічного і соціального розвитку Харківської області на 2013 рік) у сумі 360,0 тис.грн. (в тому числі 89,5 тис.грн. - капітальні видатки з передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду).

 

2. За рахунок залишку коштів бюджету розвитку обласного бюджету станом на 01.01.2013 року виділяються асигнування обласній раді на внески у статутний фонд комунальних підприємств Харківської обласної ради «Слобожанський мисливець-1», «Слобожанський мисливець-2», «Слобожанський мисливець-3», «Слобожанський мисливець-4» та «Слобожанський мисливець-5» (по  50,0 тис.грн.) в рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2013 рік у загальній сумі 250,0 тис.грн.

 

ІІІ. Перерозподіл асигнувань в межах затвердженого обсягу

 

1.   По Департаменту у справах молоді та спорту збільшуються асигнування на загальну суму 903,918 тис.грн. для  проведення спортивних заходів для  участі спортсменів у змаганнях різного рівня, молодіжних заходів за рахунок відповідного зменшення асигнувань загального фонду по видатках на заробітну плату з нарахуваннями (330,004 тис.грн.), енергоносії (38,812 тис.грн.), фінансову підтримку фізкультурно-спортивних товариств (307,462 тис.грн.), оздоровлення дітей пільгового контингенту (107,330 тис.грн.), проведення заходів у справах сім’ї (66,519 тис.грн.) та господарське утримання установ (53,791 тис.грн.) у зв’язку  з їх економією.

 

2. По Департаменту науки і освіти за рахунок зменшення асигнувань на загальну суму 3881,380 тис.грн., які виникли внаслідок економії по оплаті праці з нарахуваннями, харчуванню, оплаті за енергоносії, обласних стипендіях та поточному утриманню установ освіти збільшуються:

 

- видатки загального фонду на 2544,88 тис.грн. (по оплаті праці з нарахуваннями – 272,879 тис.грн., на харчування - 1705,363 тис.грн., на виплату іменних стипендій голови Харківської обласної державної адміністрації керівникам дошкільних та позашкільних навчальних закладів районів області та міст Ізюм, Куп’янськ, Лозова, Люботин, Первомайський та Чугуїв – 523,838 тис.грн., на придбання предметів і матеріалів - 42,800 тис.грн.);

- видатки спеціального фонду бюджету розвитку (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду) на суму 1086,5 тис.грн. (на проведення капітальних ремонтів закладів освіти - 1046,9 тис.грн. та проведення конкурсу „Вчитель року” - 39,6 тис.грн.).

- видатки спеціального фонду бюджету розвитку (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду) по Департаменту капітального будівництва в сумі 250,0 тис.грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва фізкультурно-оздоровчого комплексу комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія».

 

4. По Департаменту культури і туризму:

 

4.1. За рахунок зменшення  видатків на загальну суму 556,100 тис.грн. у зв’язку із економією (в тому числі: по проведенню культурно – мистецьких заходів у зв’язку з уточненням вартості окремих заходів - 549,0 тис.грн., по оплаті послуг - 7,1 тис.грн.)

збільшуються капітальні видатки бюджету розвитку спеціального фонду на суму 7,1 тис.грн. для придбання комп’ютерної техніки Організаційно – методичному центру культури і мистецтва (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду);

передбачаються субвенції районному та міським бюджетам на загальну суму 549,0 тис.грн. на виконання Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2013 рік, в тому числі:

 - Лозівському району на капітальний ремонт спортивного залу за адресою: Харківська область, Лозівський район, смт. Орілька,  вул. Заводська, 10, (входить до складу цілісного майнового комплексу Орільського міського Будинку культури „Оріль”) –  150,0 тис.грн. (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду);

- м. Харків на підготовку та проведення Новорічних і Різдвяних свят –300,0 тис.грн.;

- м. Лозова на придбання звукопідсилювальної апаратури для Лозівського міського будинку культури – 99,0 тис.грн. (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду).

 

4.2. У зв’язку з визначенням видів реставраційних робіт видатки, передбачені в загальній сумі 874,409 тис.грн. по КФК 150201 «Збереження, розвиток, реконструкція та реставрація пам’яток історії та культури, в т. ч.: погашення кредиторської заборгованості станом на 01.01.2013 року по співфінансуванню з обласного бюджету проекту  "Відродження пам’ятки архітектури ХIХ століття – комори з пристосуванням під виставкові та конференційну зали на території національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди, с. Сковородинівка Золочівського району Харківської області" (комплексна програма "Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012-2016 роки") – 8,409 тис.грн.» доповнити окремим рядком:

 «Виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення її державної комплексної експертизи та виконання ремонтно-реставраційних робіт на будівлі Комунального закладу „Художньо-меморіальний музей І.Ю.Рєпіна” Харківської обласної ради – пам’ятці історії (охоронний номер 1498) та архітектури (охоронний номер 736) місцевого значення за адресою: м.Чугуїв, вул. Рози Люксембург, 8» із зазначенням суми 866,0 тис.грн.

 

4.3. Зменшуються видатки на проведення культурно-мистецьких заходів на суму 360,0 тис.грн. у зв’язку з їх економією.

 

5. По Департаменту охорони здоров’я:

 

5.1. З метою забезпечення раціонального використання коштів по спеціальному фонду здійснюється перерозподіл капітальних видатків бюджету розвитку в загальній сумі 490,0 тис.грн., в тому числі:

 

- збільшуються видатки на проведення капітального ремонту операційного блоку КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня № 1» на 410,0 тис.грн.  за рахунок відповідного зменшення видатків на проведення капітального ремонту харчоблоку та заміни вікон по КЗОЗ «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3»;

- в рамках комплексної обласної програми "Здоров’я Слобожанщини" збільшуються видатки на проведення капітального ремонту КЗОЗ "Обласний протитуберкульозний диспансер №1" на 80,0 тис.грн. за рахунок відповідного зменшення видатків на придбання вежі КЗОЗ Обласний туберкульозний санаторій «Занки».

 

5.2. Збільшується обсяг цільової субвенції міському бюджету м.Куп’янська на суму 24,426 тис.грн. для компенсації витрат Куп’янської центральної міської лікарні за надання послуг з приготування їжі хворим Обласного протитуберкульозного диспансеру №5 за рахунок відповідного зменшення асигнувань на утримання Обласного протитуберкульозного диспансеру №5.

 

5.3. З метою забезпечення раціонального використання коштів за рахунок зменшення видатків загального фонду у зв’язку з їх економією у сумі 3966,380 тис.грн., в тому числі: по установах  охорони здоров’я – на загальну суму 3018,328 тис.грн. (оплата праці з нарахуваннями - 274,449 тис.грн., оплата енергоносіїв - 2322,182 тис.грн., поточне утримання установ - 421,697 тис.грн.), по утриманню медичної бібліотеки – на 7,473 тис.грн., по медичних коледжах (нарахування на оплату праці, оплату енергоносіїв, поточне утримання) – на 550,579 тис.грн. та надання субвенції обласному бюджету Полтавської області для компенсації витрат Полтавській обласній клінічній психіатричній лікарні ім. О.Ф. Мальцева за надання спеціалізованої психіатричної допомоги хворим Харківської області – на  390,0 тис.грн.

збільшуються видатки загального фонду на 3681,380 тис.грн. на оплату праці з нарахуваннями (629,481 тис.грн.), оплату енергоносіїв (2968,712 тис.грн.) та поточне утримання (83,187 тис.грн.) по інших установах охорони здоров’я;

збільшуються капітальні видатки бюджет розвитку спеціального фонду на суму 285,0 тис.грн. на придбання медичного обладнання довгострокового використання для спеціалізованих лікарень та закладів (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду).

 

6. З метою забезпечення раціонального використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою здійснюється перерозподіл обсягів субвенції між районами та містами області (додаток 3).

7. У зв’язку із припиненням діяльності по управлінню внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю зменшуються асигнування на суму 27,150 тис.грн., передбачені в рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2013 рік на організацію та проведення заходів, пов’язаних із відзначенням загальнодержавних та професійних свят, ювілейних та пам’ятних дат в області та Україні.

 

8. По обласній раді:

 

8.1. За рахунок зменшення видатків на виконання заходів комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012-2016 роки»:

-   збільшуються видатки на поточне утримання обласної ради на суму 178,5 тис.грн.;

-   виділяються кошти на внесок у статутний капітал ОКП Харківської обласної ради "ЗНАХІДКА" в рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2013 рік у сумі 300,0 тис.грн. (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду).

 

8.2.  Скорочуються видатки на фінансову підтримку ОКП Харківської обласної ради "ЗНАХІДКА" (Програма економічного і соціального розвитку Харківської області на 2013 рік) на суму 53,9 тис.грн., з яких 21,450 тис.грн. спрямовуються на надання субвенцій районним та міським бюджетам – переможцям обласного конкурсу міні-проектів територіальних громад "Разом в майбутнє".

 

8.3.  Виділяються кошти Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури на коригування проектно-кошторисної документації по об’єкту «Реконструкція теплорозподільчої станції (котельної) в смт Ківшарівка м. Куп’янськ» (Програма підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів по Харківській області на 2010-2014 роки) у сумі 380,0 тис.грн. (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду) за рахунок відповідного зменшення видатків на виконання заходів комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012-2016 роки».

 

9. Проводиться перерозподіл коштів субвенції районним та міським бюджетам – переможцям обласного конкурсу міні-проектів територіальних громад "Разом в майбутнє" на виконання комплексної програми "Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012-2016 роки", а саме:

збільшується обсяг субвенції районному бюджету Дергачівського району на 50,0 тис.грн. (в тому числі 25,0 тис.грн. - капітальні видатки з передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду) та передбачається субвенція міському бюджету м.Люботина у сумі 60,0 тис.грн. (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду) за рахунок зменшення субвенції районному бюджету Борівського району на суму 88,550 тис.грн. та скорочення видатків на фінансову підтримку ОКП Харківської обласної ради "ЗНАХІДКА" - на 21,450 тис.грн.

 

10. У зв’язку з  уточненням обсягів робіт та назв об’єктів відповідно до виготовленої проектно-кошторисної документації вносяться зміни до  Переліку об’єктів капітального, поточного ремонту та реконструкції вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області, що здійснюються у 2013 році  за рахунок субвенції з державного бюджету обласному бюджету, затверджених додатком 11 до рішення:

 

 

10.1. Уточнюються назви об’єктів:

- по Барвінківському району назву об’єкта «м. Барвінкове, вул. Леніна від буд. 36 до буд. 35» викласти у редакції «м. Барвінкове, вул. Леніна від буд. 39 до буд. 35-а»;

- по Вовчанському району назву об’єкта «м. Вовчанськ, вул. Ігнатьєва» викласти у редакції «м. Вовчанськ, вул. Ігнатьева».

 

10.2. Здійснюється перерозподіл коштів по окремих об’єктах (додаток 4).

 

11. Замінюється джерело фінансування капітальних видатків обласного бюджету на загальну суму 800,0 тис.грн., передбачених у вигляді субвенцій державному бюджету на виконання заходів Програми забезпечення судово-правової реформи та діяльності суддів Харківської області на 2011-2013 роки, – з передачі коштів із загального фонду до бюджету розвитку (зменшення обсягу передачі) на залишок коштів бюджету розвитку обласного бюджету станом на 01.01.2013 року, а саме по:

- Харківському окружному адміністративному суду – 500,0 тис.грн.

- Територіальному управлінню Державної судової адміністрації України у Харківській області – 300,0 тис.грн.

 

ІV. Рішення доповнюється пунктом:

«27. У зв’язку з ліквідацією на підставі рішення Господарського суду Харківської області від 20.08.2013 року по справі № Б-25/56-03 та виключенням із ЄДРПОУ юридичної особи - Харківського обласного дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «Хліб України», списати заборгованість зазначеного підприємства перед обласним бюджетом в сумі 2205,2 тис. грн. по кредитах, наданих в минулі роки, яка знаходиться на обліку в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Харківській області.».

 

У зв’язку зі значною кількістю змін, рішення та додатки до нього викладаються у новій редакції.

 

 

Директор Департаменту

фінансів Харківської ОДА                                                          С.І.Овсянніков