ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення обласної ради

«Про зміну меж регіонального ландшафтного парку

«Печенізьке поле» у Печенізькому районі»

 

1.      Обґрунтування необхідності прийняття акта

Прийняття рішення обласної ради «Про зміну меж регіонального ландшафтного парку «Печенізьке поле» у Печенізькому районі» обумовлено необхідністю впорядкування мережі природно-заповідного фонду області.

Відповідно до Проекту змін меж регіонального ландшафтного парку «Печенізьке поле», розробленого Українським науково-дослідним інститутом екологічних проблем (УкрНДІЕП), встановлено можливість виключення ділянки площею 110,0 га, яка на час створення РЛП (1999 р.) знаходилася в межах кв. 145 Печенізького лісництва ДП «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство», а зараз на цій земельній ділянці знаходяться земельні ділянки кв. 145 Печенізького лісництва - 87,0 га, ПП «Мисливець» - 9,9 га, ПП «Композит» - 6,0 га, ТОВ «Берег» - 3,0 га та землі під водою - змиті Печенізьким водосховищем - 4,1 га.

Антропогенний вплив на лісові ценози досить значний завдяки рекреації поблизу водосховища та місцезнаходження поряд села Мартове. Добре розвинена мережа стежок призвела до ущільнення ґрунту, деградації трав’янистого та мохового покриву, руйнування лісової підстилки, погіршення росту дерев і чагарників, зменшення повноти насаджень. У травостої поширюються бур’яни, низка звалищ сміття та захаращення.

В проекті зазначено, що ця територія є типовою ділянкою земель лісогосподарського призначення, на якій відсутні види рослин та тварин, занесені до Червоної книги України та Міжнародних Червоних списків. Ділянка розділена автодорогою, що не дозволяє здійснювати регулювання використання природних ресурсів на виконання вимог Закону України «Про природно-заповідний фонд України». Крім того, сільська рада села Мартове має наміри включити вищезазначену земельну ділянку площею 110 га до складу території села та її використовувати для відпочинку та рекреації місцевих жителів, тобто з потреб суспільної необхідності відповідно до статті 151 Земельного кодексу України.

З метою компенсування втраченої ділянки, за рекомендаціями науковців Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем, для заповідання була запропоновано іншу земельну ділянку Печенізького лісництва кварталів 146, 149 та кварталу 150 (вид.41,42) ДП «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство» - 72,0 га та землі водного фонду (державної власності) – Артемівська затока Печенізького водосховища і прибережна захисна смуга загальною площею 206,53 га, яка за своїм біорізноманіттям цілком відповідає меті його створення. Особливо цінною ділянкою, яка може бути включена до складу РЛП замість вилученої, є ділянка ландшафту навколо Артемівської затоки. Ландшафтна цінність цієї території обумовлена ландшафтним різноманіттям: присутністю на невеликій площі лісових і степових фітоценозів, значної площі водно-болотних угідь. Це різноманіття створює сприятливі умови для існування орнітокомплексу, у складі якого мешкає значна кількість видів птахів, занесених до Червоної книги України.

Акваторія затоки використовується великою кількістю водоплавних птахів у період сезонних міграцій. Затока може бути використана як розплідник для відновлення популяції рідкісного та вразливого виду риб, занесеного до Червоної книги України - вирозуба  Rutilus frisii (Nordmann).

Земельну ділянку, яка може бути включена до складу РЛП, пропонується віднести до зони регульованої рекреації.

 

Зміна меж регіонального ландшафтного парку «Печенізьке поле»

Місцезнаходження: Печенізький район - Артемівська сільська рада, Мартівська сільська рада, Борщівська сільська рада, Печенізьке лісництво ДП «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство».

Запропоновані території:

для виведення: кв. 145 Печенізьке лісництво ДП «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство», ПП «Мисливець», ПП «Композит», ТОВ «Берег» - площею 110,0 га

для введення: кв. 146, 149, 150 (вид.41, 42) Печенізьке лісництво ДП «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство», землі водного фонду (державної власності) Артемівська затока Печенізького водосховища, прибережна захисна смуга - площею 278,5 га.

При зміні меж (розширенні, впорядкуванні) території парку його загальна площа збільшиться і складатиме 5166,1 га.

Висновок щодо доцільності зміни меж регіонального ландшафтного парку «Печенізьке поле» у Печенізькому районі викладено, також, у експертному висновку фахівців екологічного факультету Харківського Національного університету ім. В.Н. Каразіна від 06.09.2013 № 4301/452.

Листом від 16.10.2013 № 15020/09/10-13 Міністерством екології та природних ресурсів України погоджено пропозицію щодо змін меж регіонального ландшафтного парку «Печенізьке поле» Печенізького району.

 

2.      Цілі і завдання прийняття акта

Зміни вносяться з метою впорядкування території об’єкту природно-заповідного фонду.

Впорядкування меж та площі цієї території забезпечить збереження цінних природних комплексів регіону.

 

3.      Загальна характеристика та основні положення акта

Зазначеним проектом рішення обласної ради визначено території регіонального ландшафтного парку «Печенізьке поле», які виводяться через втрату їх заповідної цінності, та території, що вводяться до зазначеного парку з метою збереження їх наукової та природоохоронної цінності, у розмірах вказаних в додатку до рішення обласної ради.

Відповідно до проекту рішення уповноваженим органам вказано на необхідність перезатвердити положення на заповідну територію, межі якої змінюються, та переоформити охоронне зобов’язання. Власникам і користувачам природних ресурсів рекомендовано забезпечити дотримання режиму охорони та збереження території природно-заповідного фонду, Державній екологічній інспекції в Харківській області та іншим уповноваженим на це органам запропоновано забезпечити контроль за дотриманням режиму охорони та збереження території природно-заповідного фонду.

Прийняття рішення обласної ради «Про зміну меж регіонального ландшафтного парку «Печенізьке поле» у Печенізькому районі» дозволить впорядкувати площу парку, його місцезнаходження та забезпечити збереження об’єктів природно-заповідного фонду регіону.

 

4.      Стан нормативно правової бази у даній сфері правового регулювання

У сфері правового регулювання розробленого проекту рішення обласної ради діють закони України «Про природно-заповідний фонд України» від 16 червня 1992 року № 2456-XII, «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР, рішення Харківської обласної ради від 23 лютого 1999 року «Про оголошення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення».

 

5.      Фінансово-економічне обґрунтування

Відповідно до ст.46 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», фінансування заходів щодо регіональних ландшафтних парків місцевого значення здійснюється за рахунок бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів. Для цієї мети можуть також залучатися кошти позабюджетних і благодійних фондів, кошти підприємств, установ, організацій та громадян.

 

 

Директор Департаменту екології

та природних ресурсів Харківської

обласної державної адміністрації                                                            І. Капусник