Інформація про хід виконання

обласної Програми підтримки сім'ї на 2012-2016 роки, затвердженої рішенням VI сесії обласної ради VI скликання від 16.06.2011 № 176-VI,

у 2012 -2013 роках

 

№№ з/п

Найменування заходів

Головні розпорядники бюджетних коштів, відповідальні за виконання заходів

Обсяг фінансування

2012 -2013 роки

Стан виконання у 2012-2013 роках

заплановано Програмою

використано

1. Підвищення престижу сім’ї та утвердження пріоритетності сімейних цінностей

1

Проведення інформаційно - просвітницькі заходів із залученням засобів масової інформації; видавати та розповсюджувати інформаційно-довідкових матеріалів, методичної літератури, що, спрямовані на збереження ціннісних орієнтацій населення на сімейний спосіб життя, підвищення ролі батька у вихованні дитини, дотримання ґендерної культури в сім’ї

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, управління у справах преси та інформації Харківської обласної державної адміністрації, служба у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

138,40

0,00

У 2012 році спеціалістами та залученими фахівцями районних (міських) центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за звітний період видано інформаційно-просвітницькі матеріали (листівки, буклети, пам’ятки тощо), які поширювалися під час проведення освітньо-виховних масових акцій. Наприклад, розміщено 1070 плакатів на теми: “Обери здоровий спосіб життя”, “Живи. Захисти своїх дітей від ВІЛ/СНІД ”, “Живи. Наркотикам – НІ. Обирай життя ”, “Не дай СНІДу шанс!”, “Ваші діти – відображення ваших звичок”, “Правила здорового способу життя”, “Ризик або насолода”.

Розповсюджено 10302 буклети на теми: “Живи. Захисти своїх дітей від ВІЛ/СНІД”, “Живи. Наркотикам – НІ. Обирай життя”, “Час зупинити наркотик!”, “Мій ворог тютюн!”, “Знайте правду про ВІЛ-інфекцію і СНІД ”, “Поміркуй про це…”, “Молодь та алкогольна залежність”, “Запланований вибір”, “Ранні ознаки вживання наркотичних речовин”, “Зупинимо ВІЛ/СНІД ”,  “Абетка здоров’я ”, “Думай про своє життя та здоров’я ”, “ВІЛ/СНІД загроза життю”.

Розповсюджено 2955 листівок на тему: “Ти – не один, у тебе є Ми!”, “Наркоманія-смерть по своїй волі! Пам’ятай про це!”, “Ознаки СНІДу”, “Шляхи передачі ВІЛ-інфекції”, “Знати, щоб запобігти та врятувати”, “Випадкові зв’язки…Тобі це потрібно?”, “Здоровий спосіб життя ”, “Захворіти туберкульозом може кожен!”, “ВІЛ/СНІД стосується кожного…”, “Репродуктивне здоров’я”, “Як кинути палити”. Розповсюджено 74 календарі на тему: “Наркотикам – ні!” та 175 брошур за темами: “Час зупинити наркотик!”, “Здоровий спосіб життя”.

У 2013 році Обласним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у І півріччі здійснено навчання за програмою підвищення кваліфікації спеціалістів ЦСССДМ, які здійснюють соціальне супроводження прийомних сімей та ДБСТ. Цей курс навчання навчання пройшли 25 спеціалістів ЦСССДМ та фахівців із соціальної роботи. За звітній період проведено понад 2075 групових інформаційно-просвітницьких заходів з питань формування культури сімейних стосунків з гуманними принципами функціонування, підвищення відповідальності батьків за виховання дітей (лекцій, бесід, відеолекторіїв тощо), охоплено  (дітей – 20368, молоді – 27543,батьків – 2167).

 Соціальні працівники Р/М/ЦСССДМ прийняли участь у 5-ти телепередачах. Було опубліковано 20 статей у місцевих друкованих ЗМІ, надано 8 інформаційних повідомлень (новини, прес-анонси, інформаційні релізи) до ВЕБ-сайтів РДА Харківської області.

Розповсюджено 21550 інформаційно-довідкових матеріалів, які спрямовані на збереження ціннісних орієнтацій населення  на сімейний спосіб життя, підвищення ролі батьків у вихованні дитини.

2

Видання та розповсюдження соціальної реклами з метою пропаганди позитивного іміджу сім’ї та її соціальної підтримки, популяризації сімейного способу життя, формування національних сімейних цінностей, здорового способу життя та збереження репродуктивного здоров’я

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

146,40

1,00

У 2012 році забезпечено виготовлення та розміщення соціально-рекламної продукції, пов’язаної із популяризацією сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та пропагандою батьківського виховання дітей в атмосфері добра, любові і злагоди, а саме: відповідно трьох плакатів у форматі А3 «Збережіть життя дитині» (500 шт.). Понад 240 екземплярів кожного виду розміщені у пасажирському транспорті м. Харкова та у вагонах і на станціях метрополітену. Решта - у навчальних, медичних закладах та інших громадських місцях.

У 2013 році розміщено 3582 плакати на теми: “Правила здорового способу життя”, “Ризик або насолода”, “Обери здоровий спосіб життя”, “Живи. Захисти своїх дітей від ВІЛ/СНІД”, “Живи. Наркотикам – НІ. Обирай життя ”, “Не дай СНІДу шанс!”, “Ваші діти – відображення ваших звичок”, «Інфекції, що передаються статевим шляхом»  «Попередження шкідливих звичок», «Вплив шкідливих звичок на здоров’я людини», «Здоровий спосіб життя – запорука успішного майбутнього»  та інші.

3

Проведення інформаційно-просвітницької роботи серед молоді, спрямованої на її підготовку до сімейного життя і відповідального ставлення до батьківства, популяризацію здорового способу життя, у тому числі серед молоді з особливими потребами

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Комунальна Установа «Харківський обласний центр молоді»

57,70

0,00

З метою підвищення ролі сім‘ї у формуванні здорового способу життя дітей та молоді систематично проводяться лекції, бесіди, тренінги, семінари, відеолекторії, «круглі столи», диспути, дискусії, діалоги, акції, місячники, направлені на пропаганду здорового способу життя.

У 2012 році з метою формування здорового способу життя серед дітей та молоді проведено: лекцій – 479, якими охоплено 5894 особи; бесід - 885, якими охоплено 16924 особи; тренінгів - 128, якими охоплено 1463 особи; семінари - 34, якими охоплено 1143 особи ; відеолекторіїв - 206, якими охоплено 9871 особу;- круглих столів - 32, якими охоплено 806 осіб ; диспути, дискусії, діалоги, акції–79 охоплено – 2256 осіб.

Серед дітей та молоді з питань профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом проведено:лекцій – 89, якими охоплено 2649  осіб ;бесід – 403, якими охоплено 3303 особи; тренінгів - 16, якими охоплено 284 особи; відеолекторіїв - 36, якими охоплено 1201 особу; круглих столів - 2, якими охоплено 33 особи; диспути, дискусії, діалоги, акції– 9, охоплено 731 особу.

У 2013 році спеціалістами структурних підрозділів Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту спільно з представниками дитячих та молодіжних організацій проведено серед дітей та молоді з питань планування сім’ї  та розвитку моральних цінностей в сім’ї   проведено:лекцій - 123, якими охоплено 2574 особи ; бесід – 224, якими охоплено 2581 особа ; тренінгів - 3, якими охоплено 40 осіб ;семінарів – 4, якими охоплено 93 осіб; відеолекторіїв - 22, якими охоплено 589 осіб; круглих столів – 3, якими охоплено 66 осіб; акції – 6, якими охоплено 1030 осіб; диспути, дискусії, діалоги, тощо – 54, якими охоплено 1735 особи.

Інформаційно – роз’яснювальну роботу було проведено з питань утвердження принципів здорового та морального способу життя і відповідальної поведінки у сфері сексуальних стосунків, причин зараження та шляхів передачі ВІЛ-інфекції, важливості здорового способу життя та запобігання зараження ВІЛ-інфекцією а саме,   949 таких заходів (охоплено 18626 осіб), зокрема, проведено 84 групових заходи з проблем ВІЛ/СНІДу, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих (охоплено 2493 особи). Індивідуальною роботою з питань ВІЛ/СНІДу, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих охоплено 173 особи, яким надано 285 індивідуальних послуг. Також з питань наркозалежності, ВІЛ/СНІДу проведено 97 заходів (семінари та тренінгові заняття), якими охоплено 1790 осіб. 

З метою профілактики соціально-небезпечних хвороб спеціалістами центрів СССДМ Харківської області проведені інформаційні та профілактичні акції. Так, за звітний період з неповнолітніми та молоддю: з принципів здорового та морального способу життя і відповідальної поведінки у сфері сексуальних стосунків проведено 1 акцію, 20 бесід, 13 групових консультацій, 10 «круглих столів», 2 групи взаємодопомоги, 3 тренінгових заняття, 1 тематичну дискотеку та надано 3 індивідуальні консультації, охоплено 1458 осіб, з них 60 осіб, які вживають наркотичні засоби та психотропні речовини ін’єкційним шляхом; з причин інфікування та шляхів передачі ВІЛ-інфекції проведено 1 акцію, 125 бесід, 19 групових консультацій, 3 відеолекторії, 2 групи взаємодопомоги, 1 тренінгове заняття, 2 диспути, 1 опитування та надано 2 індивідуальні консультації, охоплено 3788 осіб, з них 71 особа, які вживають наркотичні засоби та психотропні речовини ін’єкційним шляхом; важливості здорового способу життя з метою запобігання інфікуванню ВІЛ проведено 1 акцію, 45 бесід, 23 групові консультації, 10 відеолекторіїв, 1 тематичну дискотеку та надано 6 індивідуальних консультацій, охоплено 2099 осіб, з них 62 особи, які вживають наркотичні засоби та психотропні речовини ін’єкційним шляхом.

4

Проведення заходів з організації змістовного дозвілля сімей та популяризації кращих родинних традицій (фестивалі, конкурси тощо), спрямованих на збереження ціннісних орієнтацій населення на сімейний спосіб життя та підвищення ролі батька у вихованні дитини, дотриманні ґендерної культури в сім’ї

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Комунальна Установа «Харківський обласний центр молоді»

61,90

300,00

У травні 2012 року талановита родина з Харківської області взяла участь у Всеукраїнському фестивалі родинної творчості «Родинні скарби України».

З метою привернення уваги державних, громадських та комерційних структур до проблем дитячого виховання, духовного розвитку і процесів формування особистості через електронні ЗМІ, створення умов для розвитку творчо обдарованих дітей у вересні 2012 року було проведено IV Міжнародний дитячий телевізійний фестиваль «Дитятко».

У 2013 році проведено V Міжнародний дитячий телевізійний фестиваль «Дитятко».

5

Проведення заходів з відзначення Міжнародного Дня сім’ї, Дня матері, Всесвітнього Дня захисту дітей, Дня спільних дій в інтересах дітей з метою підвищення поваги до інституту сім’ї

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Комунальна Установа «Харківський обласний центр молоді», Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Головне управління освіти і науки Харківської обласної державної адміністрації, Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, служба у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації

222,70

145,40

У рамках відзначення Міжнародного Дня сім’ї та Дня матері за участю громадського руху «Разом вперед» та Харківського обласного фестивалю молодих сімей «Щаслива наречена» 19 травня 2012 року було проведено Перший Харківський обласний Сімейний бал «Вічна любов», участь у якому взяли сімейні пари різного віку.

26 травня 2012 року на базі дитячої залізниці «Мала Південна» Головним управлінням у справах сім'ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації було проведено обласне свято, присвячене Міжнародному дню сім'ї, Дню матері, Всесвітньому дню захисту дітей - «Свято сімейного відпочинку». На захід були запрошені родини м. Харкова та Харківської області, дитячі творчі колективи — переможці обласного фестивалю «Весняні дзвіночки». Протягом заходу відбулися народні гуляння, працювали ігрові майданчики, пройшла концертна програма, катання залізницею.

У рамках проведення заходів з відзначення Всесвітнього Дня захисту дітей в 11 адміністративних одиницях області пройшли виїзді   святкові програми в рамках концертного марафону до Дня захисту дітей «Дзвінке літо».

Усього в області для дітей пільговий категорій, талановитих та обдарованих дітей у 2012 році пройшло 129 заходів, з відзначення  Всесвітнього Дня захисту дітей.

У 2013 році традиційно в усіх адміністративних одиницях області проводилися заходи та урочистості до Міжнародного Дня сім’ї  та Дня матері, Всесвітнього Дня захисту дітей.

6

Сприяння розвитку належних умов для активізації масового залучення громадян до занять фізичною культурою та спортом, зокрема розширення доступу дітей до фізкультурно-спортивних, оздоровчих закладів

 

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації,

 

 

 

В області проводиться робота щодо залучення дітей, підлітків та молоді до занять у спортивних і фізкультурно-оздоровчих групах.

Протягом 2012 року 22,9% дітей до 6 років було охоплено всіма видами фізкультурно-оздоровчої роботи у дошкільних закладах, 30,5% дітей у віці 6-18 років відвідували заняття у фізкультурно-оздоровчих групах.

Для підготовки спортивного резерву в області функціонували 97 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, 66 клубів спортивної спрямованості, 98 клубів фізкультурно-оздоровчої спрямованості, 60 клубів фізкультурно-оздоровчої і спортивної спрямованості.

Із загальної кількості 16,4% дітей та підлітків займалися у спортивних школах, 2,8% у підліткових спортивних клубах.

Протягом 2013 року у 461 відділеннях з видів спорту спортивних шкіл до систематичних занять з обраного виду спорту залучено більше 48 тис.  дітей та підлітків, що становить близько 17% від загальної кількості молоді віком 6-18 років. Навчально-тренувальний процес у спортивних школах здійснюють 1,6 тис. тренерів-викладачів, з яких близько 57% штатні працівників.

В області функціонують 97 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, у тому числі 7 спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл олімпійського резерву, 2 училища фізичної культури, 2 школи вищої спортивної майстерності, ліцей-інтернат спортивного профілю, центр олімпійської підготовки.

У спортивних школах області розвиваються 40 олімпійських видів спорту (у тому числі 5 зимових), 16 з яких затверджено пріоритетними.

7

Забезпечення розвитку мережі спеціалізованого формування «Служба соціальної підтримки сім’ї» та реалізацію її заходів

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

 

 

Протягом 2012-2013 років в області діють 43 служби соціальної підтримки сім’ї, які здійснюють своєчасне втручання, соціальний супровід, діагностику сім’ї, надають кваліфіковану допомогу та підтримку  сім’ям, дітям та особам для подолання проблем та виведення  з кризи; ведення відповідної документації.

8

Проведення нарад спільно з громадськими організаціями підприємців та роботодавців з метою визначення шляхів співробітництва з соціально відповідальним бізнесом в сфері соціальної підтримки сімей

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації

 

 

У липні 2012 року представники Головного управління у справах сім'ї, молоді та спорту та громадських організацій, що опікуються сім'ями соціально незахищених категорій області (особливо багатодітними) взяли участь у всеукраїнському форумі «Багатодітна сім'я України» у м. Одеса.

10

Інформування населення області про соціальні послуги, що надаються сім’ям, шляхом розповсюдження соціальної реклами через засоби масової інформації

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Головне управління праці та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

5,00

З метою інформування батьків з дітьми, в першу чергу з багатодітних сімей, про можливості відпочинку та оздоровлення у дитячих закладах оздоровлення на території Харківської області у 2012 — 2013 роках було видано євробуклети із зазначеного питання.

 

2. Робота з багатодітними сім’ями

13

Ведення обліку багатодітних сімей,  внесених до Єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків (ЄДАРП). Забезпечення  видачі посвідчень батькам та дітям з багатодітних сімей

Головне управління праці та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації, Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації

 

 

 

Відповідно до обліку, у 2012 році в області мешкало 8785 багатодітних сімей, в яких виховувалося 28583 дитини.

Забезпечення сімей посвідченнями складало 100%.

У 2013 році в області мешкає 9953 багатодітних сім'ї, в яких виховується 32737 дітей. Забезпечення сімей посвідченнями станом на 01.07.2013 складало 99%.

14

Проведення щороку оперативно-статистичного обліку багатодітних сімей з метою аналізу соціально-демографічного стану області

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації

 

 

 

Оперативний облік багатодітних сімей здійснюється двічі на рік відповідно до наказу Мінсім'ямолодьспорту від 13.08.2008 № 3337.

15

Ведення обліку жінок, кандидатури яких внесені на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня». Організація заходів щодо вшанування жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати – героїня»

 

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації

20,60

0,00

Протягом 2012 року на рівні області було погоджено 363 кандидатури на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня»; на різних стадіях погодження перебувало 283 кандидатури; щодо 80 кандидатур були видані відповідні Укази Президента України про присвоєння звання.

Протягом І півріччя 2013 року на рівні області було погоджено 162 кандидатури на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня»; на різних стадіях погодження перебувало 345 кандидатур; щодо 166 кандидатур, погоджених у 2012 році, були видані відповідні Укази Президента України про присвоєння звання.

16

Залечення для надання допомоги багатодітним сім’ям різноманітні благодійні фонди, недержавні підприємства та організації

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації

 

 

У 2012 році за рахунок благодійної допомоги та внесків 1173 багатодітних сімей отримали гуманітарну допомогу речами, 1333 сімей — продуктовими наборами.

17

Забезпечення моніторингу стану виконання завдань, які потребують вирішення щодо сімей, де народилося та виховується трійня, багатодітних сімей, де виховується 10 та більше неповнолітніх дітей, сімей, де виховуються діти, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації

 

 

В області продовжують діяти плани заходів з підтримки зазначених категорій сімей, проводиться їх інспектування, за умови згоди родин вони беруться під соціальний супровід.

Протягом 2012 року оздоровленням та відпочинком було охоплено 13719 дітей з багатодітних сімей, у т.ч. 28 дітей із сімей з трійнями, 27 дітей із сімей, в яких виховується 10 і більше дітей; 37 дітей із сімей, де виховуються діти, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків.

У 2013 році оздоровленням та відпочинком охоплено 15554 дитини з багатодітних сімей, у т.ч. 29 дітей із сімей з трійнями, 28 дітей із сімей, в яких виховується 10 і більше дітей; 30 дітей із сімей, де виховуються діти, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків.

18

Сприяння в організації змістовного дозвілля багатодітних сімей та популяризації родинних традицій (фестивалі, конкурси, тощо), зокрема, конкурсу «Таланти багатодітної родини»

 

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації

20,60

15,00

17 березня 2012 року пройшов обласний етап Всеукраїнського огляду-конкурсу «Таланти багатодітної родини» (охоплено 136 дітей). Переможці конкурсу були направлені до МДЦ «Артек»на тематичну фестивальну зміну.

15 березня 2013 року пройшов обласний етап Всеукраїнського огляду-конкурсу «Таланти багатодітної родини» (охоплено 150 дітей). Переможці конкурсу  направлені до МДЦ «Артек» на тематичну фестивальну зміну.

19

Забезпечення святкування Дня Святого Миколая, Новорічних та Різдвяних свят для дітей із сімей пільгових категорій, у тому числі, багатодітних

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації

515,50

181,10

У 2012 році у рамках проведення новорічних та різдвяних свят Департаментом у справах сім'ї, молоді та спорту планується провести 1 захід для дітей соціально незахищених категорій до Дня Святого Миколая, а також обласну акцію концертний марафон «Дзвінка зима» з виїздами до 6 адміністративних одиниць області.

3. Підтримка сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах

20

Забезпечення ведення та постійного оновлення банку даних про сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

 

 

Починаючи з 2011 року проводиться щоквартальна звірка статистичних даних відносно дітей та сімей, які перебувають на обліку служби у справах дітей та місцевому банку даних сімей, які опинились в складних життєвих обставинах

На обліку районних (міських) центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у 2012 році перебувало 4419 сімей, в яких виховується 9128 дітей (з них на обліку служб у справах дітей перебуває 1006 сімей, в яких виховується 1914 дітей).

Протягом  І півріччя 2013 року на обліку центрів СССДМ перебувало 48972 сім’ї (в них 71552 дитини). Всі сім’ї охоплені роботою центрів СССДМ. 100% проінспектовані.   Значна частина сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, це сім’ї, які проживають у містах (53,9 % у містах та 46,1 % у сільській місцевості). 

21

Забезпечення соціального супроводу сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах (за їх згодою)

 

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

 

 

З 2 липня 2012 року в Харківській області додатково введено 611 посад фахівців з соціальної роботи, які здійснюють в громаді виявлення, інспектування, оцінку потреб та здійснення соціального супроводу сімей з дітьми, окремих громадян, підлітків, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують соціальної допомоги.

У 2012 році фахівцями із соціальної роботи охоплено 9514 осіб найуразливіших категорій населення, з них 7292- сім’ї з дітьми, що потрапили у складні життєві обставини. У ході здійснення інспектування, у 5442 сім’ях підтвердились складні життєві обставини, під соціальний супровід фахівцями центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді взято 3039 сімей з дітьми, з них 403 сім’ї, в яких діти знаходяться під опікою та 823 багатодітні родини, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Під соціальним супроводом центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді знаходилося 3060 сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах (в них 6321 дитина). Їм було надано 95210 соціальних послуг. Знято з соціального супроводу 274 сімей, з них 226 – з позитивним результатом, 19 - у зв’язку зі зміною місця проживання та 29 сімей як такі, що не виконали Договір про співпрацю.За результатами соціального супроводу в 141 сім’ї налагоджено соціальні зв’язки, 70 сім’ям оформлено (відновлено) документи, 143 – надано сприяння в отриманні допомоги одягом, взуттям, продуктовими наборами, 31 член сім’ї працевлаштований, 10 - влаштовано на навчання, 53 - отримали допомогу в лікуванні, догляді, 24 – отримали реєстрацію, 2 - залучено до  реабілітаційних програм, 3 родинам - відновлено житло, 54 сім’ї отримали допомогу у поліпшені житлово-побутові умов, у 66 сім’ях, завдяки якісному супроводу, діти залишилися в сім’ї, до 6 родин повернуто дітей з державних закладів.

У 2013 році під соціальним супроводом центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебувало 6391 сім’я, в ній 11638 дітей. У ході здійснення своєї професійної діяльності, фахівці із соціальної роботи надали цим сім’ям з дітьми 314142 соціальних послуг.

Під час роботи фахівцями надано 6391 сім’ї соціальну допомогу з метою вирішення проблем, пов’язаних із: у 111 сім’ях – загрозою вчинення насильства,  у 1312 – конфліктами в сім’ї, у 63 – трудовою міграцією, у 1048 – проблемами, пов’язаними з безробіттям, у 618 – відсутністю документів, у 147 - відсутністю реєстрації, у 1816 – проблемами, пов’язаними зі станом здоров’я, у 1044 – сирітством, у 625 – з малозабезпеченістю, у 984 – алкогольною/наркотичною залежністю, у 407 – ризиком позбавлення батьківських прав, у 227 – перебуванням у місцях позбавлення волі/відбуванням покарань без позбавлення волі, 2 сім’ї, взяті під соціальний супровід після позбавлення батьківських прав з метою повернення дитини в сім’ю.

У результаті здійснення соціального супроводу 2352 сім’ї, в яких виховується 4342 дитини, знято з соціального супроводу.  З яких: 2220 сімей у зв’язку з успішним вирішенням складних життєвих обставин (94,4% від загальної кількості знятих сімей з соціального супроводу), 61 сім’я – без досягнення позитивного результату (2,5 %), 71 сім’я у зв’язку зі зміною місця проживання (3,1%).

У ході здійснення соціального супроводу: надано допомогу в оформленні (відновленні) документів – 416 сім’ям, отриманні реєстрації – 105, відновлено житло – 29, поліпшенні житлово-побутових умов – 681, налагодженні соціальних зв’язків – 1212, у влаштуванні на навчання – 77, надано сприяння у працевлаштуванні – 260, направленні до медичних установ для отримання відповідної допомоги – 192, отриманні допомоги одягом, взуттям, продуктовими наборами – 2352, у 2 сім’ях повернуто дитину до біологічної сім’ї з закладу державного утримання, у 398 сім’ях діти залишилися на вихованні родин.

22

Проведення фестивалів, конкурсів, тощо з метою підтримки талановитих і творчо обдарованих дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

41,20

0,00

У рамках оздоровлення дітей у 2012 році за кошти обласного бюджету проведені 8 спеціалізованих та тематичних змін, а саме: спеціалізовані зміни для талановитих дітей з вадами здоров’я «Повір у себе» та для талановитих дітей «Лідер»; тематичні зміни «Олімпійська надія», «Медіа-парад», «Ми — разом!», «Місто майстрів», «Національні візерунки», «Юний рятівник: відповідальність починається з мене».

Влітку 2013 року за кошти обласного бюджету проведено 9 спеціалізованих і тематичних змін,  а саме: спеціалізована зміна для талановитих дітей з обмеженими функціональними можливостями «Повір у себе»; спеціалізована зміна для талановитих дітей - переможців обласних фестивалів і конкурсів «Лідер»; тематична зміна «Світ спорту»; тематична зміна «Море! Сонце! Друзі!»;  тематична зміна «Подорож в літо»; тематична зміна «Національні візерунки»; тематична зміна «Медіа-парад»;  тематична зміна «Юний рятувальник: відповідальність починається з мене»; тематична зміна «Країна дитинства».

Крім того, протягом 2012-2013 років талановиті та обдаровані діти регіону цілорічно направляються на фестивальні зміни в Український дитячий центр «Молода гвардія» та Міжнародний дитячий центр «Артек».

23

Залучення для надання допомоги сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, різноманітних благодійних фондів, недержавних підприємств та організацій

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

 

З метою надання ефективних послуг багатодітним сім’ям і сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, налагоджена співпраця із: Товариством Червоного Хреста, Харківським обласним комітетом допомоги та сприяння інвалідам та членам їх сімей, Харківською обласною організацією Християнська асоціація сім’ї та молоді «YMCA», ХОБФ «Гора», ХМЖГО «Крок до життя», БФ «Харківський центр допомоги вагітним», ГО «Добра новина», ГО «Припинення сирітства Харківщини», БФ «Дія», організацією «Майбутнє будуємо разом. Володимир Кацуба».

24

Проведення циклу семінарів, тренінгів тощо з метою підвищення кваліфікаційного рівня спеціалістів з питань соціального супроводу сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

20,60

3,00

З метою актуалізації питань здійснення соціальної роботи з різними категоріями сімей, дітей та молоді у 2012 році проведено 1 обласний семінар для спеціалістів центрів СССДМ з питань здійснення соціальної роботи (взяли участь 43 особи з числа директорів та спеціалістів районних і міських ЦСССДМ.

У 2013 році проведено 2 обласних семінари для спеціалістів та фахівців із соціальної роботи районних центрів СССДМ з підвищення кваліфікації за Програмою підготовки спеціалістів центрів СССДМ щодо соціального супроводу сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Також проведені: нарада щодо організації соціальної роботи з найуразливішими категоріями населення; обласний семінар для спеціалістів Р/М/ЦСССДМ з питань здійснення соціальної роботи; семінар-тренінг «Сексуальне насилля. Огляд проблеми, напрямки роботи» для фахівців соціальної роботи центрів СССДМ.

25

Забезпечення роботи спеціалізованого формування – обласної цілодобовової служби психологічної допомоги «Телефон Довіри» Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

125,80

15,4

На базі Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді працювала обласна цілодобова служба психологічної допомоги «Телефон довіри», до якої протягом 2012 року надійшло 550 дзвінків, мовчазних 130, вербальних – 418, а саме: з міжособистісних проблем – 34, з проблем сім‘ї – 73, з внутрішньо особистісних проблем – 47, з проблем залежностей – 24, з проблем здоров’я – 35, ВІЛ/СНІДу – 5, з проблем зайнятості – 19, з соціально-економічних проблем – 34, інших проблем – 147.

У 2013 році роботу спеціалізованого формування – обласної цілодобовової служби психологічної допомоги «Телефон Довіри» Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді припинено.

4. Моніторинг стану реалізації Програми

26

Проведення моніторингу стану реалізації сімейної політики в області та аналізу становища окремих категорій сімей

Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації

 

 

Моніторинг стану реалізації сімейної політики в області здійснюється щоквартально.

РАЗОМ

1479,40

665,90

 

 

 

 

Директор Департаменту у справах

молоді та спорту обласної державної адміністрації                                                              Д.І. Перепелиця

 

 

 

 

 

Козлова, 700-94-34