ПОЯСНЮВАЛЬНА  ЗАПИСКА

 

до проекту рішення сесії обласної ради  «Про хід виконання у 2013 році Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2012 - 2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року № 351-IV

 

Заслухавши інформацію про хід виконання у 2013 році Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2012 - 2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року № 351-IV обласна рада відзначає, що робота, розпочата сільськими, селищними, міськими, районними радами щодо оновлення містобудівної документації, проводиться не в повному обсязі.

На початку 2013 року на виконання доручення Кабінету Міністрів України щодо актуалізації містобудівної документації в повному обсязі  актуалізована наявна містобудівна документація, зокрема, схеми планувань територій районів та генеральні плани населених пунктів області з метою подальшого використання для розвитку і планування територій до моменту розроблення (оновлення) сучасної містобудівної документації, оскільки вона є основою для підготовки та видачі вихідних даних для будівництва, землевідведення, розроблення проектно-кошторисної документації на будівництво об’єктів.

В області  нараховується 1758 населених пунктів, з них актуалізованою містобудівною документацією забезпечені 1000. На інші населені пункти (758) ще з радянських часів містобудівна документація не розроблялась взагалі. З них 441 визначені як неперспективні, на 317 населених пунктів необхідно першочергова розробка містобудівної документації з урахуванням інвестиційної привабливості, перспективи розвитку та забудови територій.

Протягом останнього року затверджені генеральні плани міст (селищ, сіл) 5; 1 план зонування території м. Харкова; детальних планів територій населених пунктів 40, у тому числі детальний план території центральної частини м. Мерефа Харківського району, детальний план території громадської забудови, передбачивши розташування дитячого навчального закладу №1 в сел. Рогань Харківського району.

На даний час у стадії розроблення та затвердження перебуває більше ніж 50 проектів містобудівної документації – схем планування територій районів, генеральних планів населених пунктів, детальних планів територій.

З початку року видано 29 державних вимог на розроблення містобудівної документації на території області.

Департаментом містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації спільно з місцевими органами влади розроблені графіки фінансування першочергової містобудівної документації, обсяг якого становить 15,692 млн. грн. До переліку першочергових робіт входять: 5 Схем планування територій районів, 1 місто обласного значення, 2 міста районного значення, 11 селищ міського типу, 317 сіл, а також розроблення детальних планів територій.

Однак темпи реалізації Програми залишаються незадовільними. З нульовими показниками залишаються 15 районів і 3 міста обласного значення. Особливе занепокоєння викликає стан справ з документацією в таких районах, де це особливо актуально, а саме: в Зміївському, Валківському, Куп'янському районах.

Тільки в Барвінківському, Великобурлуцькому, Нововодолазькому, Первомайському, Харківському та Чугуївському районах розпочато роботу з розроблення схем планування території відповідного району. Розробляються генеральні плани населених пунктів у Балаклійському, Барвінківському, Вовчанському, Дергачівському, Краснокутському, Нововодолазькому, Первомайському, Харківському та Чугуївському районах.

На обласному рівні створена служба містобудівного кадастру, яка функціонує у складі Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації. Спільно з районними державними адміністраціями проводиться робота зі створення служб містобудівного кадастру в районах. Районними державними адміністраціями розпочинається робота щодо збору, узагальнення та створення архіву кадастрової інформації містобудівного кадастру населених пунктів з подальшим занесенням цих даних до обласного кадастру для створення належних умов діяльності Служби містобудівного кадастру на регіональному рівні.

 На службу містобудівного кадастру покладено обов’язки щодо ведення банку даних містобудівного кадастру, отримання та реєстрації кадастрової інформації, формування кадастрових документів та їх видача за запитом, підготовки інформаційних матеріалів для складення будівельного паспорта тощо. Відповідно до статті 22 Закону України № «Про регулювання містобудівної діяльності», постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 року № 559 «Про містобудівний кадастр», з метою реалізації організаційно-технічних і фінансових заходів щодо утворення та ведення на регіональному рівні містобудівного кадастру розроблена регіональна Програма з утворення містобудівного кадастру Харківської області на 2014-2017 роки, яка найближчим часом буде надана на затвердження до обласної ради.

Вирішення вищезазначених проблемних питань та забезпечення виконання Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2012-2015 роки в цілому можливе при умові передбачення відповідних коштів у обласному та місцевих бюджетах.

 

 

 

Директор Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                             М.С. Рабінович