Інформація

про хід виконання у 2013 році обласної Програми поводження з твердими побутовими відходами на 2005-2014 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 2 серпня 2005 року.

 

Загальний обсяг фінансування на реалізацію заходів обласної Програми поводження з твердими побутовими відходами на 2005-2014 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 2 серпня 2005 року, на весь період її дії складає 54999,88 тис. грн. На 2013 рік Програмою на здійснення заходів за рахунок усіх джерел фінансування передбачено 3165,0 тис. грн., з них обласний та державний фонди охорони навколишнього природного середовища – 3100,0 тис. грн., районні бюджети – 65,0 тис. грн.

У 2013 році на реалізацію заходів даної Програми за рахунок усіх джерел фінансування обласного бюджету та місцевих бюджетів передбачається використати 31 910,405 тис. грн.

І. В рамках реалізації заходів у сфері поводження з відходами, за рахунок коштів обласного бюджету в сумі 26 227,193 тис. грн. (фонду охорони навколишнього природного середовища), згідно з рішенням ХХIV сесії VІ скликання Харківської обласної ради від 19.09.2013 № 834-VI було передбачено та здійснено виконання наступних заходів:

1. На замовлення Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури облдержадміністрації розроблено .проектно-кошторисну документацію на будівництво Комплексу по управлінню комунальними відходами м. Богодухів. За результатами проведених конкурсних торгів по закупівлі робіт з будівництва Комплексу по управлінню комунальними відходами м. Богодухів підрядною організацією ведуться роботи з будівництва у відповідності до плану на 2013 рік.

2. На замовлення Департаменту капітального будівництва облдержадміністрації розроблено проектно-кошторисну документацію з будівництва Комплексу по управлінню комунальними відходами м. Люботин, переможцем конкурсних торгів з будівництва об’єкту, відповідно до укладеного договору, здійснюються заходи з будівництва.

Зазначене будівництво Комплексів у м. Богодухові та м. Люботині передбачається із використанням сучасних технологій, а також із залученням коштів інвесторів. Загальна кошторисна вартість будівництва об’єктів орієнтовно складає 66 млн. грн. Введення в експлуатацію планується у 2014 році.

3. Придбання 7-ми сміттєвозів на загальну суму 3945,023 тис. грн., а саме:

- для смт Старий Салтів Вовчанського району (550,0 тис. грн.);

- для смт Покотилівка Харківського району (750,0 тис. грн.);

- для смт Пісочин Харківського району (545,023 тис. грн.);

- для смт Чкаловське Чугуївського району (400,0 тис. грн.);

- для смт Близнюки Близнюківського району (600,0 тис. грн.);

- для м. Барвінкове Барвінківського району (400,0 тис. грн.);

для Єлизаветівської сільської ради Лозівського району                       (700,0 тис. грн.).

На даний час замовниками – Вовчанською, Харківською, Чугуївською, Близнюківською, Барвінківською, Лозівською райдержадміністраціями у встановленому порядку здійснюються відповідні процедури щодо закупівлі та поставки техніки.

4. З метою здійснення моніторингу у сфері поводження з відходами (заходи щодо науково-технічного супроводження Програми):

проведено експертизу проектно-кошторисної документації на будівництво полігону твердих побутових відходів в смт Зачепилівка, на що виділено 20 тис. грн. – отримано позитивний експертний звіт щодо розгляду кошторисної частини проектної документації від експертної організації ТОВ «Експертиза ЗО»;

- виконано коригування проектно-кошторисної документації на будівництво полігону твердих побутових відходів в смт Вільча Вовчанського району (20 тис. грн.), скоригований проект знаходиться на експертизі у філії ДП «Укрдержінвестекспертизи» у Харківській області;

Північно-Східним науковим центром Національної академії наук і Міністерства освіти і науки України виконано розробку і ведення регіонального реєстру об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів» (99 тис. грн.);

- проведено спектральний аналіз звалищ північної частини Харківської області (99 тис. грн.) та розроблено Рекомендації з рекультивації звалищ північної частини Харківської області (99 тис. грн.). Науково-дослідні роботи виконані Інститутом ПАТ «Науково-технологічний інститут транскрипції, трансляції та реплікації».

ІІ. В рамках виконання місцевих програм у сфері поводження з відходами та здійснення заходів обласної Програми за рахунок місцевих бюджетів районними державними адміністраціями та міськвиконкомами міст обласного значення у поточному році основних заходів реалізовано на суму 5683,212 тис.грн., а саме:

- придбання 988 контейнерів (на загальну суму 898,439 тис. грн.);

- придбання 9 од. спецтехніки (3859,8 тис. грн.);

- виготовлення технічної документації (547,22 тис. грн.);

- ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ (377,753 тис. грн.).

Одночасно інформуємо, що Указом Президента України від 25 квітня 2013 року введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про комплекс заходів щодо вдосконалення проведення моніторингу довкілля та державного регулювання у сфері поводження з відходами в Україні», згідно з яким (п. 3.2), п. п. 1), а)) Кабінетом Міністрів України буде розроблено та внесено на розгляд Верховної Ради України проект закону України про затвердження Загальнодержавної програми поводження з відходами в Україні на 2013-2020 роки.

 

 

 

Перший заступник директора Департаменту

житлово-комунального господарства та розвитку

інфраструктури Харківської обласної

державної адміністрації                                                           О.М. Масленніков