Інформація

про виконання за 10 місяців 2013 року

регіональної Програми модернізації комунальної теплоенергетики Харківської області на 2011 – 2015 роки, затвердженої

рішенням обласної ради від 16 червня 2011 року №173-VI, із змінами, які внесені рішенням обласної ради від 20 грудня 2012 року №580-VI

 

За 10 місяців 2013 року райдержадміністраціями та виконавчими комітетами міських рад проведена певна робота з виконання регіональної Програми модернізації комунальної теплоенергетики Харківської області на 2011-2015 роки (далі - Програма), затвердженої рішенням обласної ради від 16 червня 2011 року №173-VI, із змінами, які внесені рішенням обласної ради від 20 грудня 2012 року №580-VI.

Програмою передбачена модернізація існуючого устаткування, заміна застарілих котлів і реконструкція малоефективних котлів, впровадження енергозберігаючих заходів та новітніх технологій, введення в енергобаланс місцевих і альтернативних видів палива. Значна частина запланованих заходів розрахована на отримання державної субвенції, але у зв’язку з тим, що Державна цільова економічна програма модернізації комунальної теплоенергетики на 2010-2014 роки втратила чинність, державне фінансування Програми не передбачалось (постанова КМУ від 22.06.2011 №704 «Про скорочення кількості та укрупнення державних цільових програм»). Тому виконання заходів Програми проводиться за рахунок обласного та місцевих бюджетів, коштів підприємств та інвесторів.  

Так, на виконання заходів з модернізації комунальної теплоенергетики Харківської області у 2013 році регіональною програмою заплановано 511,7 млн. грн., в тому числі 211,3 млн.грн з державного бюджету, 111,0 млн.грн з місцевих бюджетів, 189,4 млн.грн з інших джерел.

 За 10 місяців 2013 року на виконання Програми витрачено 55,5 млн.грн. (10,9% від запланованого), в тому числі:

- обласний бюджет – 1,1 млн. грн.

- місцеві бюджети, кошти підприємств  – 54,4 млн.грн. (кошти інвесторів не визначено).

За 10 місяців 2013 року на виконання Програми здійснені наступні роботи:

1. За напрямком будівництво нових об’єктів теплопостачання.

Для опалення об’єктів соціальної сфери за рахунок коштів місцевого бюджету у сумі 1,1 млн.грн. збудована котельня на твердому паливі потужністю 300 кВт в с. Липці Харківського району, за рахунок коштів районного бюджету у сумі 1,0 млн. грн. встановлені 2-і модульні котельні на твердому паливі в Чугуївському районі. За кошти інвесторів збудовані ще 6 модульних котельних на твердому паливі: у м. Богодухів – 1 од., с. Капитолівка Ізюмського району – 1 од., Нововодолазькому районі – 4 од.

Розрахункова щорічна економічна ефективність від впровадження заходів по будівництву модульних котельних на альтернативному паливі складатиме   4,3 млн.грн., економія газу – 0,9 млн.м3.

 

2. За напрямком реконструкція, модернізація або капітальний ремонт газових котельних.

 Виконана реконструкція або капітальний ремонт 36 котельних, в тому числі в смт Дворічна (3 од.), с. Охоче (1) та с. Новоселівка (1) Нововодолазького району, м. Ізюм (1) та м. Харкові (30 од.). На заходи витрачено  8,3 млн.грн.

3. За напрямками модернізація газових котлів типу ТВГ та КВГ, встановлення котлів з метою використання місцевих видів палива (солома, пелети), впровадження установок по використанню електроенергії  для виробництва теплової енергії.

Проведена модернізація газових котлів типу ТВГ та КВГ на котельних в с. Кислівка Куп’янського району та с. Колонтаїв Краснокутського району. Встановлені котли на альтернативних газу видах палива на котельних та об’єктах соціальної сфери в Дергачівському Краснокутському, Нововодолазькому, Чугуївському районах, містах Богодухів та Куп’янськ. Встановлені електрокотли для опалення відділу освіти по вул. К.Маркса,2 в смт Кр.Кут та будівлі райдержадміністрації по вул. Чапаєва,2  м. Богодухів. Всього здійснено установку 49 нових котлів. На вказані заходи витрачено 0,7 млн.грн. без врахування коштів інвесторів.

4. Реконструкція та заміна теплових мереж.

Виконана реконструкція або заміна 19,71 км теплових мереж у двотрубному обчисленні, в тому числі прокладено 8,39 км теплових мереж  з використанням труб у пінополіуретановій ізоляції. На вказані заходи витрачено 43,5 млн.грн., в тому числі 0,5 млн.грн з обласного бюджету на мережу в м.Балаклія. 

5. Утеплення об’єктів соціальної сфери та житлових будинків.

Проведені роботи по утепленню об’єктів соціальної сфери та житлових будинків в смт Кегичівка на суму 0,2 млн.грн.

6. Установка приладів обліку теплової енергії

На житлових будинках  м. Харкова установлено 52 одиниці приладів обліку теплової енергії на суму 0,7 млн.грн.

7. Інше.  Виконано заходів по заміні насосів на котельні в смт Н.Водолага на суму 0,02 млн.грн.  

 

Розрахункова щорічна економічна ефективність від впровадження усіх зазначених заходів складатиме  10,9 млн.грн., економія газу – 5,1 млн.м3.

 

Відповідно до п. 8 розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року №494-р «Про підготовку підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2013/2014 років» Департаментом житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації проведена робота по коригуванню Програми з урахуванням вимог до скорочення споживання природного газу на 50 відсотків, зокрема шляхом його заміщення за рахунок альтернативних видів палива. У вересні 2013 року зміни до Програми надані Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на узгодження.

На засідання Кабінету Міністрів України 17.10.2013 прийнята «Програма модернізації систем теплопостачання України на 2014-2015 роки», яка на сьогодні доопрацьовується з Мінфіном України. Прийняття зазначеної програми дасть можливість отримувати державну субвенцію на виконання заходів регіональної Програми модернізації комунальної теплоенергетики Харківської області на 2011-2015 роки.

 

 

 

Перший заступник директора Департаменту

житлово - комунального господарства

та розвитку інфраструктури

Харківської облдержадміністрації                                 О.М. Масленніков

 

 

Кокоріна, 705 21 46

Кордіварова