ІНФОРМАЦІЯ

про стан виконання заходів Програми залучення інвестицій до Харківської області на період до 2015 року,

затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 26.04.2012 № 387-VI (зі змінами)

Перелік заходів з виконання Програми

Термін виконання
заходу

Стан виконання

 

1

2

3

1. Створення інституційного середовища активізації інвестиційної діяльності

1.1.Організація проведення засідань Ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Харківській обласній державній адміністрації.

 

 

Протягом 2012–2015 років

05.03.2012 відбулося друге засідання Ради вітчизняних
та іноземних інвесторів при Харківській обласній державній адміністрації. Під час засідання було розглянуто питання щодо організації роботи дев'яти економічних кластерів регіону, підготовки цими кластерами проектів розвитку Харківської області та підведення підсумків виконання протокольного рішення першого засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Харківській обласній державній адміністрації від 24.11.2011.

06.12.2012 у приміщенні Харківської обласної державної адміністрації відбулося розширене спільне засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Харківській обласній державній адміністрації та робочої групи «Міжнародна інтеграція і співпраця» Харківського регіонального Комітету з економічних реформ. У ході засідання було обговорено кластерний підхід до активізації інвестиційної діяльності в області, підведено підсумки діяльності регіональних економічних кластерів та представлено плани їх подальшої діяльності. З метою виявлення нових інвестиційних проектів у    регіоні, було  визначено строки проведення Міжнародного

конкурсу «Харківські ініціативи-2013». За ініціативою Міжнародної інвестиційної компанії «SigmaBleyzer» та за підтримки Харківської обласної державної адміністрації і Харківського регіонального центру з інвестицій та розвитку Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України вирішено розпочати створення «Регіонального фонду венчурного капіталу «Слобожанські інновації» для забезпечення фінансування інноваційних проектів області.

Розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 18.07.2013 № 253 «Про затвердження персонального складу Ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Харківській обласній державній адміністрації» оновлено персональний склад Ради.

1.2.Організація роботи регіональної системи «Єдине інвестиційне вікно» – механізму персонального супроводу інвестиційних проектів у пріоритетні галузі розвитку економіки.

Протягом 2012–2015
років

 

Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації та Державна бюджетна установа «Харківський регіональний центр з інвестицій та розвитку» ведуть роботу з надання інвесторам послуги із супроводу проектів за принципом «Єдине інвестиційне вікно» згідно з чинним законодавством України.

1.3. Створення бізнес-інкубатора
ІТ-парку «Інтелектроніка».

Протягом 2012–2015
років

 

З метою мобілізації процесу комерціалізації наукових розробок і генерування інноваційних проектів, у Харківському національному університеті радіоелектроніки було створено Експертну раду з питань науково-технічних розробок та інноваційних проектів. Членами Експертної ради була проведена наукова експертиза науково-технічних розробок та інноваційних проектів університету та відібрано 38 інноваційних проектів, які взяли участь у Міжнародному конкурсі «Харківські ініціативи» від Наукового парку «Радіоелектроніка та інформатика». За результатами конкурсу 14 проектів вийшли в фінал, 2 з них стали переможцями  у своїх номінаціях, 7 проектів отримали дипломи фіналістів за кращий бізнес-план.

6 науково-технічних проектів було надано до українсько-російського технопарку «Слобожанщина» для пошуку інвесторів.

У межах функціонування регіонального кластера «Інформаційно-комунікаційні технології» розроблено функції ІТ-парку «Інтелектроніка» та проект створення студентського бізнес-інкубатора у складі ІТ-парку «Інтелектроніка».

Також у Харківському національному університеті радіоелектроніки було створено навчальний науково-виробничий центр аутсорсингу (НВЦА).

Ведеться робота зі створення бізнес-інкубатора при ІТ-парку «VOOMY», який впроваджує ключові ідеї ІТ-парку «Інтелектроніка» за рахунок залучення приватних інвестицій.

2. Створення комплексної системи визначення інвестиційних проектів,

що відповідають пріоритетам соціально-економічного розвитку регіону


2.1. Проведення анкетування серед підприємств щодо стану реалізації наявних інвестиційних проектів та визначення проблемних питань, що можуть бути вирішені на регіональному рівні.

Протягом 2012–2015
років

У 2012 році та протягом січня-вересня 2013 року постійно проводилась робота щодо систематизації анкет інвестиційних проектів, запропонованих підприємствами та науковими установами потенційним інвесторам для їх реалізації.

2.2. Визначення робочими групами Ради вітчизняних інвесторів при Харківській обласній державній адміністрації напрямів розроблення інвестиційних проектів, що відповідають пріоритетам соціально-економічного розвитку регіону або можуть стати складовими національних проектів України.

2012 рік

У 2012 році в рамках діяльності Ради вітчизняних інвесторів при Харківській обласній державній адміністрації було підготовлено 43 інвестиційні проекти розвитку Харківської області.13 інвестиційним проектам надано статус «Регіональний», 5 проектам «Під патронатом» голови Харківської обласної державної адміністрації Добкіна М.М., Харківського міського голови Кернеса Г.А. та голови Харківської обласної ради Чернова С.І.

Визначено 10 складових національних проектів, які включено до Угоди між Харківською обласною державною адміністрацією і Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України.

2.3. Формування проектних груп за кожним інвестиційним проектом з метою організації розроблення техніко-економічних обґрунтувань інвестиційних проектів, що відповідають пріоритетам соціально-економічного розвитку регіону.

2012 рік

 

 

З метою розробки техніко-економічного обґрунтування проекту Технополіса «П'ятихатки» та відповідного проекту Закону, розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 26.10.2011 № 589 була створена Координаційна Рада з розробки та реалізації проекту Технополіса «П'ятихатки».

Техніко-економічне обґрунтування проекту «Розбудова села майбутнього через відроджене скотарство» було розроблене робочою групою з питань підготовки та реалізації проекту «Розбудова села майбутнього через відроджене скотарство», яка створена розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 18.05.2012 № 289 .

2.4. Розроблення методик аналізу та оцінки інноваційного й інвестиційного потенціалу науково-технічних і промислових організацій і підприємств.

Жовтень 2012 року

Розроблені та розміщені на сайті «Харків інноваційний» (http://www.inno.kharkov.ua) проекти методик аналізу й оцінки інноваційного потенціалу промислових підприємств і наукових організацій регіону.

2.5. Розроблення систем показників і методики моніторингу інноваційних процесів у регіоні.

 

 

Грудень 2012 року

Розроблені та надані Головному управлінню статистики у Харківській області пропозиції щодо розширення показників інноваційної діяльності суб'єктів господарювання в Харківській області. Розроблені Методичні рекомендації з оцінки науково-технічного інноваційного потенціалу регіону.

2.6. Проведення оцінки інвестиційних проектів з метою визначення їх статусу:

«Інвестиційний проект – складова національного проекту України»;

«Пріоритетний регіональний проект розвитку, що реалізується під патронатом голови Харківської обласної державної адміністрації, голови Харківської обласної ради та Харківського міського голови»;

«Інвестиційний проект розвитку кластера».

2012 рік

Робочою групою з регіонального розвитку було проведено оцінювання інвестиційних проектів з метою визначення їх статусу та підготовлені відповідні пропозиції Раді вітчизняних інвесторів при Харківській обласній державній адміністрації.

Обрано 7 проектів, які визначені як регіональні проекти і були включені до Угоди між Харківською обласною державною адміністрацією і Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України.

 

3. Маркетинговий супровід для залучення інвестицій та створення позитивного інвестиційного іміджу

3.1. Створення і ведення веб-сайту «Харків інноваційний» з основними елементами:

- база даних інноваційних ресурсів регіону (технології, обладнання, фахівці, патенти) та його інноваційних потреб (технологічні проблеми промисловості);

- система консультування з питань захисту та використання об'єктів інтелектуальної власності;

- електронний клуб бізнес-діаспори Харкова.

Протягом 2012–2015

років

У вересні 2012 року відбулось випробування веб-сайту Харків інноваційний www.inno.kharkov.ua, який був законсервований в 2011 році. На сайті створено нові розділи «Послуги бізнесу» та «Проект регіональної інноваційної системи (РІС)», де розпочато розміщення розробок елементів регіональної інноваційної системи для ознайомлення фахівців та експертів регіону. Оновлено розділи «Головна сторінка» і «Новини». Вирішені організаційні та кадрові  питання щодо ведення і подальшого розвитку веб-сайту.

З метою  відображення інноваційних проектів Харківської області створено сайт www.expo.kharkov.ua.

У 2013 році розроблено пропозиції з модернізації веб-сайту «Харків інноваційний» www.inno.kharkov.ua, зокрема щодо проведення анкетування потенційних користувачів (промислових підприємств та наукових установ області) з метою врахування надалі. Також, планується створення нового розділу «Інноваційні ресурси регіону з метою надання консультацій в інноваційній сфері; упровадження концепції «Електронний клуб бізнес-діаспори Харкова» у вигляді постійно діючого форуму з метою залучення представників бізнесу тощо (за умови фінансування з обласного бюджету).

У розділах «Послуги бізнесу» та «Проект регіональної інноваційної системи (РІС)» розпочато розміщення розробок елементів регіональної інноваційної системи для ознайомлення фахівців та експертів регіону.

З метою відображення інноваційних проектів Харківської області створено сайт www.expo.kharkov.ua.

3.2. Розроблення та інформаційний супровід Інвестиційної карти Харківської області на 2012 – 2015 роки з відображенням реєстру інвестиційних та інноваційних проектів, вільних і забудованих земельних ділянок для реалізації інвестиційних проектів.

Протягом 2012–2015
років

З метою відображення реєстру інвестиційних та інноваційних проектів, вільних і забудованих земельних ділянок для реалізації інвестиційних проектів, створено веб-сайт www.investatlas.kharkov.ua. Постійно проводиться робота щодо формування відповідних баз даних інвестиційних проектів, земельних ділянок Brownfield, Greenfield. 

3.3. Проведення Міжнародного конкурсу інноваційних та інвестиційних проектів «Харківські ініціативи».

Протягом 2012–2015
років

У 2012 році для участі в Міжнародному конкурсі інноваційно-інвестиційних проектів «Харківські ініціативи» було зібрано 245 заявок з описом інноваційно-інвестиційних проектів, з яких до фіналу відібрано 177 інноваційно-інвестиційних проектів. Авторами проектів-фіналістів розроблено 103 бізнес-плани, серед яких було визначено 22 переможці. Нагороди переможцям було вручено під час проведення IV Міжнародного економічного форуму «ІННОВАЦІЇ. ІНВЕСТИЦІЇ. ХАРКІВСЬКІ ІНІЦІАТИВИ!», презентація проектів-переможців відбулась на виставці «Енергія зростання».

У 2013 році в рамках V Міжнародного економічного форуму «ІННОВАЦІЇ. ІНВЕСТИЦІЇ. ХАРКІВСЬКІ ІНІЦІАТИВИ!», який проходив 06.09.2013 у м. Харкові, відбулось нагородження переможців міжнародного конкурсу інноваційних та інвестиційних проектів «Харківські ініціативи», серед яких 
26 кращих інвестиційних проектів в галузях радіоелектроніки, інформаційних технологій, комунального господарства, фармації, харчування, екології, освіти та будівництва.

3.4. Забезпечення інформаційної підтримки щодо розроблення інвестиційних проектів, спрямованих на розвиток експортоорієнтованих та імпортозаміщуючих виробництв.

Протягом 2012–2015
років

Протягом 2012 року промисловими підприємствами та науковими установами запропоновано 43 інвестиційні проекти, які спрямовані на забезпечення розвитку експортоорієнтованих та імпортозаміщуючих виробництв на загальну суму майже
1,3 млрд. дол. США, у т.ч. потреба в іноземних  інвестиціях перевищує 1,0 млрд. дол. США. З них на Міжнародний конкурс інвестиційних та інноваційних проектів «Харківські ініціативи» надано понад 30 проектів, 20 з яких вийшли до фіналу конкурсу.

У 2013 році структурними підрозділами Харківської обласної державної адміністрації проводилась системна робота щодо інформаційної підтримки розроблення промисловими підприємствами та науковими установами регіону інвестиційних проектів, спрямованих на забезпечення розвитку експортоорієнтованих та імпортозаміщуючих виробництв.

Розроблено інвестиційний проект «Розвиток Харківського державного авіаційного виробничого підприємства на період 2013-2017 років».

3.5. Забезпечення презентації інвестиційних та інноваційних можливостей області для участі у міжнародних економічних, інвестиційних форумах і конференціях (до 4 на рік).

 

 

Протягом 2012–2015
років

27.02.-02.03.2012 делегація Харківської області на чолі із заступником голови обласної державної адміністрації Алексейчуком В.В. відвідала Державу Ізраїль для участі в Міжнародній виставці досягнень тваринництва і сільського господарства «Agro-Mashov 2012». Мета візиту – ознайомлення зі світовими досягненнями у сфері сільського господарства для подальшої модернізації аграрного сектора Харківської
області, поліпшення якості продукції, посилення конкурентоспроможності аграрних господарств Харківської області.

30.05.2012 представники Харківської області взяли участь у
VIII Бєлгородському Форумі «Малий та середній бізнес Бєлгородщини» (м. Бєлгород). Під час роботи Форуму відбулась презентація інвестиційних та інноваційних проектів. Учасники заходу ознайомились з діючою нормативною базою щодо інвестиційної політики та обговорили актуальні проблеми підприємництва, які існують в Україні та Російській Федерації.

14-17.06.2012 офіційна та ділова делегація Харківської області взяла участь у ХІІ міжрегіональному універсальному оптово-роздрібному ярмарку «Курская Коренская ярмарка – 2012» (м.Свобода Золотухінського району Курської області Російської Федерації). У рамках зазначеного заходу відбулась презентація експортного та інноваційно-інвестиційного потенціалу регіону.

07.09.2012 під час роботи ІV Міжнародного економічного форуму «ІННОВАЦІЇ. ІНВЕСТИЦІЇ. ХАРКІВСЬКІ ІНІЦІАТИВИ!» було організовано виставку інвестиційних та інноваційних можливостей Харківської області «Енергія зростання».

25.02.-01.03.2013 офіційна делегація Харківської області на чолі з головою Харківської обласної державної адміністрації Добкіним М.М. перебувала з візитом у штаті Техас Сполучених Штатів Америки. Мета візиту – презентація промислового, сільськогосподарського, наукового та інноваційного потенціалу Харківської області, проведення зустрічей з керівництвом і діловими колами штату Техас. В рамках візиту були досягнуті домовленості щодо подальшої співпраці між Харківщиною і штатом Техас у сферах науки, сільського господарства та енергетики.

04.04.2013 відбулась презентація інвестиційних та інноваційних можливостей Харківської області в м. Києві під час «круглого столу» «Презентація результатів дослідження інвестиційної привабливості регіонів та Інвестиційного атласу України».

15.05.2013 у м. Києві відбулась презентація інвестиційних та інноваційних можливостей Харківщини на Міжнародному форумі інвестицій та інновацій 2013 «MakestepwithUkraine!».

30.05.2013 голова Харківської обласної державної адміністрації Добкін М.М. взяв участь у «круглому столі» на тему «Інвестиційний атлас України: дорожня карта для інвесторів», який відбувся в м. Києві. Під час заходу губернатор презентував інвестиційний потенціал Харківщини послам 14 країн світу, представникам Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, інших фінансових організацій, інвестиційних компаній, програм міжнародного співробітництва.

06.07.2013 офіційна делегація Харківської області відвідала Курську область Російської Федерації та взяла участь у               XIІІ Міжрегіональному універсальному оптово-роздрібному ярмарку «Курская Коренская ярмарка - 2013». Під час ярмарку відбулась презентація експортного та інноваційно-інвестиційного потенціалу Харківської області.

29.10-01.11.2013 відбувся офіційний візит делегації Харківської області на чолі з першим заступником голови Харківської обласної державної адміністрації Дулубом В.Г. до Мінської області Республіки Білорусь, у рамках якого було презентовано економічний та інвестиційний потенціал нашого регіону, проведено переговори між підприємствами обох сторін та досягнуто домовленості про розробку та подальше підписання програми співробітництва між регіонами на 2014-2015 роки.

3.6. Проведення щорічного Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!».

Протягом 2012–2015
років

(вересень)

07.09.2012 у м. Харкові відбувся ІV Міжнародний економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» (далі – Форум). Співорганізаторами Форуму спільно з Харківською обласною державною адміністрацією і Харківською міською радою стали Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України та провідна консалтингова компанія світу PricewaterhouseCoopers (далі – РwC).

У Форумі взяли участь представники дипломатичних місій з
16 країн, серед яких Посол Соціалістичної Республіки В'єтнам в Україні та Посол Республіки Ірак в Україні. Крім того, у Форумі взяли участь іноземні делегації з 7 регіонів-партнерів Харківської області та 4 міст-побратимів м. Харкова; керівництво інвестиційних фондів, керівники державних структур, відповідальних за розвиток інноваційної та інвестиційної діяльності в Україні, представники фінансово-промислових груп, зацікавлених в інвестиційній діяльності в Харківській області; представники міжнародних консалтингових компаній та проектів міжнародної технічної допомоги в Україні, ініціатори інвестиційних проектів.

У рамках Форуму між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківською міською радою та консалтинговою компанією РwC Україна було підписано Меморандум про співробітництво та координацію дій.

Також були підписані угоди про співпрацю Харківської обласної державної адміністрації та Харківської міської ради з Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України.

06.09.2013 у м. Харкові відбувся V Міжнародний економічний форум «ІННОВАЦІЇ. ІНВЕСТИЦІЇ. ХАРКІВСЬКІ ІНІЦІАТИВИ!».

У форумі взяли участь представники дипломатичних місій з 13 країн світу – Росії, Білорусі, США, Польщі, Канади, Грузії, Азербайджану, Вірменії, Індонезії, Туреччини, В’єтнаму, Чехії, Албанії.

Усього у форумі взяло участь близько 350 осіб: українські та іноземні бізнесмени, представники іноземних регіонів-партнерів і міст-побратимів, інвестиційних фондів, консалтингової сфери та органів державної влади.

На тематичних панельних дискусіях обговорювались питання щодо підвищення конкурентоспроможності регіону, стратегії державно-приватного партнерства, розвиток IT-галузі, агропромислового комплексу, газової промисловості тощо.

У рамках форуму між Інститутом рослинництва
ім. В.Я. Юр'єва та інвестиційною компанією «Sigma Blazer» було підписано Меморандум про створення наукового парку «Центр ефективного землеробства».

3.7. Проведення виставки інвести-ційно-інноваційного потенціалу Харківської області в рамках щорічного Міжнародного еконо-мічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!».

Протягом 2012–2015
років

(вересень)

У 2012-2013 роках в рамках щорічного Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» було організовано виставку інвестиційно-інноваційного потенціалу Харківської області, на якій були представлені проекти-переможці Міжнародного конкурсу інноваційних та інвестиційних проектів «Харківські ініціативи».

3.8. Оновлення рекламно-інформаційних брошур, буклетів щодо інвестиційного іміджу регіону, у тому числі в електронному вигляді на СD-DVD дисках.

Протягом 2012–2015
років

 

Постійно оновлюються каталог «Експортний та інвестиційний потенціал Харківської області» (російською мовою), презентаційний СD-диск «Інвестиційний, інноваційний та експортний потенціал Харківської області» (російською, англійською мовами), буклет «Харківщина запрошує до співпраці» (російською мовою) та СD-диск «Харківщина запрошує до співпраці» (російською мовою). Протягом 2012 року видано такі брошури:«Харківська область – енергія зростання», «Харківська область – експортний потенціал», «Інвестиційні проекти».

Видано такі презентаційні матеріали в електронному вигляді:

«Харківська область – енергія зростання» (DVD-диск), флеш-презентація Харківської області.

3.9. Організація постійно діючої виставки інвестиційних та інноваційних проектів «Енергія зростання» у рамках реалізації українсько-російського технопарку «Слобожанщина».

Вересень 2012 року

 

У рамках ІV Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!», який відбувся 06.09.2012 у
м. Харкові, було організовано експозицію «Енергія зростання», проведено презентацію проектів-переможців конкурсу «Харківські ініціативи».  

4. Удосконалення нормативно-правової бази з метою активізації інвестиційної діяльності в регіоні

4.1. Розроблення техніко-еконо-мічного обґрунтування та проекту Закону України «Про Технополіс «П'ятихатки» з метою отримання преференцій для реалізації проекту.

Протягом 2012 року

Харківською обласною державною адміністрацією ініційовано проект створення міста інновацій – Технополіса «П'ятихатки». З метою реалізації відповідного проекту провідними фахівцями Академії правових наук, Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» розроблено проект Закону України «Про Технополіс «П'ятихатки» для створення міста високих технологій Технополіс «П'ятихатки», як складової Національного проекту «Місто майбутнього», який було розглянуто 04.07.2012 під час розширеного засідання схвалення законопроекту «Про Технополіс П'ятихатки». Його основні положення дозволять Харківській області мати додатковий майданчик для залучення інвестицій.

5. Підвищення фахового рівня спеціалістів у сфері інвестиційної діяльності

5.1. Створення системи дистан-ційного навчання для фахівців районних державних адміністрацій з питань  складення бізнес-планів, техніко-економічного обґрунту-вання, анкет інвестиційних  пропозицій відповідно до  міжнародних стандартів.

 

 

 

Протягом 2012–2015
років

 

14-16.05.2012 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна відбувся навчальний тренінг на тему «Розробка інвестиційних документів» для державних службовців, які відповідальні за підготовку інвестиційних проектів. Зазначений захід було проведено спільно з Європейською Економічною Палатою Торгівлі, Комерції та Промисловості в Україні. Тренінг складався з трьох частин (теоретична, практичне заняття на комп'ютерах та захист власного інвестиційного проекту). Учасники, які успішно пройшли навчання, отримали сертифікати від Європейської Економічної Палати Торгівлі, Комерції та Промисловості в Україні.

Створено першу частину системи дистанційного навчання для менеджерів проектів www.edway.com.ua.

5.2. Розроблення і впровадження цільового навчального курсу з управління інвестиціями та інноваціями для державних службовців регіону.

Протягом 2012–2015
років

 

У 2012 році було розроблено концепції навчальних курсів для державних службовців регіону на такі теми: «Управління інвестиціями» та «Управління інноваційними процесами».

Зазначені концепції були розглянуті на регіональному семінарі «Проблеми інноваційного розвитку» у січні 2013 року. За результатами обговорення було розроблено навчальний курс з управління інвестиціями та інноваціями для державних службовців регіону, проведення якого відбудеться за умови фінансування з обласного бюджету.

5.3. Організація стажування фахівців з інвестиційної діяльності за кордоном.

Протягом 2012–2015
років

 

Протягом 2012–2013 років стажування фахівців з інвестиційної діяльності за кордоном не здійснювалось.

 

6. Проведення моніторингу стану виконання заходів Програми

6.1. Проведення моніторингу стану реалізації Програми з метою її вдосконалення.

Протягом 2012–2015
років

 

Моніторинг стану реалізації заходів Програми залучення інвестицій до Харківської області на період до 2015 року здійснюється щокварталу.

 

6.2. Проведення моніторингу стану реалізації пілотного проекту щодо створення Регіональної інноваційно-інвестиційної системи і публікація щорічних аналітичних доповідей

Протягом 2012–2015
років

 

Щокварталу здійснюється моніторинг стану реалізації пілотного проекту щодо створення Регіональної інноваційно-інвестиційної системи.

 

 

 

 

 

Директор Департаменту економіки і

міжнародних відносин Харківської

обласної державної адміністрації                                                                                                                                С.В. Авершин