ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання Програми розвитку транскордонного співробітництва

Харківської області на 2011 – 2016 роки 

 

п/п

Найменування завдання

Найменування заходів,
строки виконання

Інформація

про стан виконання заходу

 

1

2

3

4

1.

Стимулювання розвитку ділової активності в прикордонних районах за рахунок збільшення об’ємів прикордонної торгівлі, насамперед продукцією з високою доданою вартістю.

1.1.  Проект транскордонного співробітництва «Розвиток бізнес-інфраструктури  Єврорегіону «Слобожанщина».

 

2012-2016 роки

09 лютого, 14 червня та 12 липня 2012 року проведено чергові засідання робочої групи «Просторове планування, інфраструктура, транспорт, зв'язок», у ході якого обговорювались питання щодо інтегрованого проекту розвитку бізнес-інфраструктури  Єврорегіону «Слобожанщина» у межах Харківсько-Бєлгородської агломерації (м. Бєлгород).

Проект знаходиться в стадії розробки.

1.2.  Проведення циклу міжнародних  практичних семінарів  «Кордон – середовище інновацій».

 

Щороку

23 червня 2011 року було проведено Міжнародний молодіжний форум перспективного співробітництва «Кордон – середа інновацій: формування розумних прикордонних територій» (м. Грайворон Російської Федерації). Мета заходу – розробка спільних довгострокових проектів розвитку конструктивної взаємодії в рамках Єврорегіону «Слобожанщина», формування умов для співпраці молоді прикордонних регіонів України та Російської Федерації.

23 грудня 2011 року проведено мі

жнародний практичний семінар «Кордон – середовище інновацій: створення спільного інформаційно-комунікаційного простору» (м.Харків). У заході взяли участь представники єврорегіонів «Ярославна», «Слобожанщина» та «Донбас». Під час семінару обговорювались питання координації діяльності секретаріатів єврорегіонів з Цільовою групою АЄПР з питань зовнішніх кордонів на основі новітніх інформаційних інструментів та комунікаційних технологій в російсько-українському прикордонні та європейському просторі.

30 червня 2012 року відбувся III Міжнародний молодіжний форум перспективного співробітництва «Кордон – середовище інновацій: формування розумних прикордонних територій» (м. Грайворон Російської Федерації). Під час заходу відбулась презентація проектів перспективних виробництв та формування успішних підприємницьких груп у прикордонні, визначено напрями перспективної взаємодії мешканців прикордонних районів, установлено дружні контакти молодіжних груп Бєлгородської та Харківської областей. Учасниками форуму обговорювались питання щодо облаштування інфраструктури прикордонних районів і транскордонного регіону, у тому числі розробки спільних ділових і соціальних проектів, а також підготовки спільних програм забезпечення зайнятості молоді, ураховуючи питання розвитку сільського туризму, міжрегіонального прикордонного співробітництва та міжкультурної взаємодії прикордонних територій.

04 і 05 червня 2013 року представник Прикордонного білорусько-російсько-українського університетського консорціуму від Харківського регіону взяв участь у Першій міжнародній науково-практичній конференції «Регионы Евразии: стратегии и  механизмы модернизации, инновационно-технологического развития и сотрудничества» (м. Москва, Російська Федерація).

1.3.  Організація і проведення щорічних Міжнародних виста-вок інвестиційних проектів прикордоння.

 

Щороку

30 травня 2012 року представники Харківської області брали участь у VIII Бєлгородському Форумі «Малий та середній бізнес Бєлгородщини» (м. Бєлгород, Російська Федерація). Під час роботи Форуму відбулась презентація інвестиційних та інноваційних проектів. Учасники заходу ознайомились з діючою нормативною базою щодо інвестиційної політики та обговорили актуальні проблеми підприємництва, що існують в Україні та Росії.

30 червня 2012 року відбувся III Міжнародний молодіжний форум перспективного співробітництва «Кордон – середовище інновацій: формування розумних прикордонних територій» (м. Грайворон Російської Федерації). Під час заходу відбулась презентація проектів перспективних виробництв та формування успішних підприємницьких груп у прикордонні, визначено напрями перспективної взаємодії мешканців прикордонних районів, установлено дружні контакти молодіжних груп Бєлгородської та Харківської областей.

07 вересня 2012 року представники Бєлгородської області взяли участь у роботі  ІV Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!», спрямованого на розвиток міжнародної економічної інтеграції, демонстрацію можливостей та перспектив розвитку провідних промислових кластерів Харківського регіону. В рамках Форуму проходив Міжнародний конкурс інноваційних та інвестиційних проектів «Харківські ініціативи».

11-15 вересня 2012 року представники ВУЗів Харківської області брали участь у Першій міжнародній молодіжній школі проектного управління «ПЕГАС-2012», яка проходила на території природного парку «Нєжеголь» НДУ «БєлГУ». «Пегас-2012» - це системний майданчик з відбору, розвитку та підтримки талановитої молоді на шляху до створення інноваційних конкурентоспроможних товарів і послуг, громадських і суспільних проектів. Програма школи включала наукові й освітні конференції, засідання «круглих столів», презентації, ярмарки ідей, змагання, а також зустрічі із представниками органів влади, підприємств і організацій, експертизу проектів.

15 квітня 2013 року проведено «круглий стіл» «Інвестиційні виклики відновлюваної енергетики в Харківській області». У заході брали участь представники Харківської обласної державної адміністрації, голова Асоціації відновлюваних джерел енергії Швеції пан Гюран Брюнтсе, начальник управління Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження у Харківській області Сікаленко М.В., директор Центру енергоефективності та альтернативної енергетики Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна Ігнатьєв С.Є., координатор спільного проекту Європейського Союзу та програми розвитку Організації Об'єднаних Націй «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Чала Г.Б., фахівці з відновлюваної енергетики, науковці, представники міжнародних проектів та бізнесу.

13-15 лютого 2013 року відбувся візит Надзвичайного і Повноважного Посла Російської Федерації в Україні, спеціального представника Президента Російської Федерації з розвитку торгівельно-економічних відносин з Україною пана         Зурабова М.Ю. до Харківської області та зустріч з головою Харківської обласної державної адміністрації Добкіним М.М. В ході зустрічі обговорювались також питання співпраці прикордонних регіонів.

2.

 

Забезпечення сталого розвитку прикордонних територій шляхом підвищення зайнятості населення та рівня продуктивності праці.

2.1. Підготовка концепції та стратегії системної інноваційної платформи «GEOTECHNOPOLIS» вздовж осі Харків – Бєлгород.

2011-2012 роки

30 травня 2011 року та 30 червня 2011 року проходили засідання Міжнародного круглого столу «Кордон-середовище інновацій: системна платформа «GEOTECHNOPOLIS». Під час заходів було розроблено та обговорено основні положення концепції цієї платформи з урахуванням пропозицій європейських експертів. На виконання рішення Ради Єврорегіону за ініціативи Харківської області спільно з Бєлгородською областю створено робочі групи за пріоритетними напрямами співробітництва в рамках єврорегіону «Слобожанщина», у тому числі робочу групу «Просторове планування, інфраструктура, транспорт, зв'язок».

20 і 22 січня 2012 року представник Харківської області брав участь у роботі ХVІІІ Міжнародного науково-практичного семінару «Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв’язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект» (м. Донецьк).

09 лютого, 14 червня та 12 липня 2012 року проведено чергові засідання робочої групи «Просторове планування, інфраструктура, транспорт, зв'язок», у ході якого обговорювались питання щодо інтегрованого проекту розвитку бізнес-інфраструктури  Єврорегіону «Слобожанщина» у межах Харківсько-Бєлгородської агломерації (м. Бєлгород, Російська Федерація).

21 вересня 2012 року представники Харківської області брали участь у роботі Міжнародної науково-практичної конференції «Управління розвитком прикордон-них регіонів в хронотопі пострадянського простору». Під час заходу обговорювались проблеми та перспективи інтеграції науки й освіти в єврорегіонах, механізми управління розвитком прикордонних територій в умовах трансформації соціального середовища, вплив на інноваційний  розвиток та інвестиційне співробітництво прикордонних регіонів тощо.

Виконання заходу продовжено.

2.2. Організація та проведення циклу міжнародних  ярмарків бізнес-ідей прикордоння.

 

Щороку

07 вересня 2012 року представники Бєлгородської області брали участь у роботі  
І
V Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!», спрямованого на розвиток міжнародної економічної інтеграції, демонстрацію можливостей та перспектив розвитку провідних промислових кластерів Харківського регіону. В рамках Форуму проходив Міжнародний конкурс інноваційних та інвестиційних проектів «Харківські ініціативи».

11 березня 2013 року Бєлгородський Державний Національний університет «БєлДУ» уклав з Департаментом економічного розвитку Бєлгородської області угоду про співробітництво з реалізації проекту створення та розвитку регіонального технопарку, в якому  передбачено створення в м. Бєлгороді офісу українсько-російського Технопарку «Слобожанщина». Діяльність офісу буде спрямована на налагодження ділової взаємодії між інноваційно орієнтованими підприємствами Харківської та Бєлгородської областей.

2.3. Проведення комплексної студентської експедиції «Російсько-українське прикордоння – арена культурно-економічного розвитку і партнерства».

 

Щороку (вересень)

З метою підготовки експедиції «Російсько-українське прикордоння – арена культурно-економічного розвитку і партнерства» за участю науковців Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна та Інституту географії РАН у вересні 2012 року проведено польові експедиційні дослідження, які планувалось продовжити спільно з єврорегіоном «Ярославна» у літній період 2013 року.

2.4. Залучення фінансових установ (банків, інвестиційних компаній, страхових компаній) для  поширення доступу до фінансових послуг у прикордонних районах шляхом створення  фінансових загонів студентів та залучення підприємців для формування відносин «Центр - периферія» з метою активізації ділової активності.

 
2011-2016 роки

Продовжується робота щодо реалізації Харківським національним економічним університетом проекту «Створення студентських загонів «Фінансист» у прикордонних районах Харківської області» за участю студентів фінансового факультету Харківського національного університету ім. Семена Кузнеця. 30 травня 2012 року під час VIII Бєлгородського Форуму «Малий та середній бізнес Бєлгородщини» (м. Бєлгород, Російська Федерація) було презентовано зазначений проект.

5 червня 2012 року представники Харківського національного економічного університету ім.Семена Кузнеця брали участь у Міжнародний науково-практичній конференції «Роль органів місцевого самоврядування у формуванні солідарного суспільства" (м. Бєлгород, Російська Федерація). Під час заходу розглядались питання щодо формування транскордонних студентських загонів змішаного типу за різними напрямами підготовки студентів для забезпечення їх практичної спрямованості в ході обслуговування громад. Зазначена ініціатива була підтримана керівництвом Громадської Палати Бєлгородської області.

25 вересня 2012 року проведено засідання «круглого столу», присвячене питанням міжнародної економічної інтеграції України за ініціативи громадського руху «Український вибір». Представники наукових та ділових кіл, громадські діячі та представники органів влади мали можливість обговорити економічні перспективи України від установлення довгострокових ділових відносин з країнами Митного Союзу та Єдиного економічного простору або з країнами ЄС у рамках Зони вільної торгівлі. Учасники заходу акцентували увагу на особливостях географічного положення Харківської області та її співпраці в рамках єврорегіону «Слобожанщина», у тому числі розвитку ринку фінансових послуг.

22 листопада 2012 року в Харківському національному університеті радіоелектроніки відбувся IX Міжрегіональний ярмарок вакансій «Молодий фахівець ХХІ століття», у якому взяли участь роботодавці Бєлгородської області: ЗАО «Сокол – АТС», ОАО «Медтехника», ФБУ «Государственный региональный центр стандартизации, метрологии и испытаний Белгородской области».

3.

Активізація зовнішньоеко-номічної діяльності прикордонних територій.

3.1. Проведення Школи міжрегіонального та прикордонного співробітництва.

 

Двічі на рік

21-29 квітня 2011 року представники єврорегіону «Слобожанщина» брали участь у проведенні Весняної інноваційної школи міжрегіонального прикордонного співробітництво (м. Харків – м. Бєлгород). Мета проведення заходу – розвиток міжнародних відносин між молоддю прикордонних регіонів України та Росії, сприяння зміцненню дружніх відносин між слов’янськими народами.

8-12 серпня 2011 року відбулась Літня школа «Молодь прикордоння»                       (м. Лаппеенранта, Фінляндія), в якому взяли участь представники єврорегіону «Слобожанщина».

16-20 квітня 2012 року представники Харківської області брали участь у заходах, що проходили в рамках Міжнародної наукової школи міжрегіонального прикордонного співробітництва на базі  Бєлгородського державного національного університету «БєлГУ» за підтримки виконавчого комітету Ради керівників прикордонних областей Республіки Білорусь, Російської Федерації та України, Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна. В рамках школи було проведено Інтернет-конференцію, Міжнародну науково-практичну конференцію «Розвиток прикордонних регіонів», VII Стратегічні транскордонні дебати «Проекти розвитку єврорегіонів України та Росії».

19 жовтня 2012 року в Харківській національній академії міського господарства за участю керівників підрозділів Бєлгородського державного національного університету «БєлГУ» відбувся семінар «Наука й освіта Росії та України: від співробітництва до інтеграції». Учасники заходу презентували проекти та програми міжрегіонального прикордонного співробітництва та визначили перспективні напрями взаємодії науки й освіти прикордонних територій.

15 грудня 2012 року відбулась ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Українсько-російське порубіжжя: стан та перспективи співробітництва». Під час конференції розглядались питання міжнародного регіонального співробітництва та перспективи розвитку єврорегіону «Слобожанщина» на базі Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна.

 

 

3.2. Сприяння в організації зустрічних ярмаркових та виставкових заходів по обидві сторони кордону для активізації обміну товарами і послугами та формування переліку бізнес-ідей для розширення співпраці у прикордонних районах.

 

2011-2016 роки

Управлінням зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародних відносин Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації надається організаційне сприяння в разі надходження пропозицій щодо проведення ярмаркових та виставкових заходів в Харківській та Бєлгородській областях.

30 травня 2012 року представники Харківської області брали участь у VIII Бєлгородському Форумі «Малий та середній бізнес Бєлгородщини» (м. Бєлгород, Російська Федерація). Під час роботи Форуму відбулась презентація інвестиційних та інноваційних проектів. Учасники заходу ознайомились з діючою нормативною базою щодо інвестиційної політики та обговорили актуальні проблеми підприємництва, що існують в Україні та Росії.

18 серпня 2012 року відбувся V Міжнародний фестиваль-ярмарок слов’янської культури «Бєлгородська слобода – 2012», в якому взяли участь представники Харківської області. У рамках фестивалю в Бєлгородському державному національному університеті «БєлГУ» була проведена міжнародна конференція «Актуальні питання розвитку внутрішнього та в´їзного туризму в рамках Єврорегіону «Слобожанщина» (м. Бєлгород, Російська Федерація).

07 вересня 2012 року представники Бєлгородської області брали участь в роботі
ІV Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!», спрямованого на розвиток міжнародної економічної інтеграції, демонстрацію можливостей та перспектив розвитку провідних промислових кластерів Харківського регіону. В рамках Форуму проходив Міжнародний конкурс інноваційних та інвестиційних проектів «Харківські ініціативи». У роботі Форуму взяли участь іноземні делегації з 7 регіонів-партнерів Харківської області та 4 міст-партнерів м. Харкова, у тому числі представники Адміністрації Бєлгородської області та делегація м. Бєлгорода.

08 і 09 вересня 2012 року в Харківській області проходили заходи в рамках традиційного щорічного Великого Слобожанського ярмарку. У ярмарку взяли участь райони і міста Харківської області, суб’єкти господарювання з інших регіонів України, офіційні і бізнес-делегації з Курської та Бєлгородської областей Російської Федерації.

14 листопада 2012 року представники Харківської області відвідали м. Свобода Золотухінського району Курської області Російської Федерації з метою участі  в багатогалузевій виставці-ярмарку єврорегіону «Ярославна», проведення переговорів щодо розвитку міжрегіональної співпраці, зокрема у сфері транскордонного співробітництва в рамках Єврорегіону «Слобожанщина».

22 листопада 2012 року в Харківському національному університеті радіоелектроніки відбувся IX Міжрегіональний ярмарок вакансій «Молодий фахівець ХХІ століття», у якому взяли участь роботодавці Бєлгородської області: ЗАО «Сокол – АТС», ОАО «Медтехника», ФБУ «Государственный региональный центр стандартизации, метрологии и испытаний Белгородской области».

4.

Сприяння розвитку експорто орієнтова-ного малого та середнього підприємництва.

4.1. Проект транскордонного співробітництва «Організація створення Міжнародного центру сприяння експорту та інвестиціям у єврорегіоні «Слобожанщина».

 

2012 рік

Виконання заходу призупинено.

Розробником проекту протягом 2012 року не внесено необхідний пакет документів, згідно з чинним законодавством, для подання на розгляд Комісії з конкурсного відбору транскордонних проектів при Харківській облдержадміністрації.

26 квітня 2013 року відбулась робоча зустріч керівного складу Бєлгородської митниці (Російська Федерація) і Харківської обласної митниці (Україна) у МАПП «Плетенівка» мета заходу – організація взаємодії митних підрозділів України та Російської Федерації  на міжнародних автомобільних пунктах пропуску «Гоптівка» та «Плетенівка» по пропуску вантажних транспортних засобів, що прямують через україно-російський державний кордон».

08 серпня 2013 року на території міжнародного автомобільного пункту пропуску «Гоптівка» відбулась україно-російська робоча нарада з питань організації спільних заходів із взаємодії митних та прикордонних служб України та Російської Федерації під час пікових навантажень в оформленні пасажирів та вантажів.

5.

Створення інструментарію для ефективних комунікацій з потенційними інвесторами.

5.1. Проект транскордонного співробітництва «Створення інвестиційно-привабливого іміджу єврорегіону «Слобожанщина».

 
2011-2016 роки

Протягом 2011 року проаналізовано існуючі підходи до картографування прикордонних територій і запропоновано методики, що є найбільш доцільною для картографування прикордонних територій Харківської та Бєлгородської областей.

Виконання заходу розпочнеться за наявності фінансування заходів Програми 5.2, 5.3., 5.4 як складових проекту.

5.2. Розробка інвестиційних паспортів шести прикордонних районів Харківської області.

 

2011-2016 роки

Протягом 2011 року виконано І-й етап, яким передбачено формування комплексу загальних методологічних положень з розробки інвестиційних проектів прикордонних районів Харківської області та розробка загальних положень планування інвестиційних проектів розвитку районів, визначення бюджетів та інших ресурсів на виконання даних проектів.

У 2012 році виконання заходу призупинено через відсутність фінансування.

5.3. Створення Атласу сталого розвитку єврорегіону «Слобожанщина».

 

2012 рік

На І-му етапі реалізації проекту протягом 2011 року було проаналізовано існуючі підходи до картографування прикордонних територій і запропоновано методики, що є найбільш доцільними для картографування прикордонних територій Харківської та Бєлгородської областей.

Продовжуються роботи щодо створення Атласу сталого розвитку науковцями і фахівцями Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна. Виконання ІІ-го етапу заходу здійснено фахівцями Бєлгородської області. Завершення робіт заплановано на кінець 2013 року за наявності фінансування.

5.4. Розроблення брендів прикордонних районів Харківської області в рамках створення і просування сприятливого інвестиційного іміджу єврорегіону «Слобожанщина»

 

2012 рік

Виконано І-й етап заходу, сформовано комплекс загальних методологічних положень з розробки брендів прикордонних районів у рамках створення і просування сприятливого інвестиційного іміджу Єврорегіону «Слобожанщина».

Виконання заходу призупинено через відсутність фінансування.

6.

Забезпечення екологічної безпеки та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

 

6.1. Створення транскордонного регіонального ландшафтного парку «Верхнє Придонцов’я».

 

2011-2016 роки

Проект знаходиться в стадії розробки. Підготовлено наукове обґрунтування та проект створення транскордонного регіонального ландшафтного парку.

24 березня 2011 року в м.Слов’янську Донецької області за участю представників Бєлгородської, Харківської, Донецької та Луганської областей відбулось ХІІІ засідання Координаційної ради міжрегіональної екологічної програми з охорони і використання вод басейну р.Сіверський Донець з метою оновлення і погодження Плану заходів на 2011-2015 роки.

11-12 жовтня 2011 року в м. Бєлгороді та Прохоровському районі Бєлгородської області Російської Федерації за участю представників Єврорегіону «Слобожанщина» було проведено засідання Координаційної ради з питань оздоровлення вод р.Сіверський Донець.

За станом на 26 грудня 2011 року на розробку «Проекту оновленої Міжрегіональної екологічної програми з охорони і використання вод басейну р.Сіверський Донець у межах Харківської області» з Обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було виділено 67,5 тис.грн.

6.2. Розроблення та впровадження комплексного плану оздоровлення басейну річки Лопань.

 

2011-2016 роки

Проект з розробки та впровадження комплексного плану оздоровлення басейну річки Лопань та його впровадження на території Харківської області знаходиться в стадії розробки.

3 лютого 2012 року в м. Бєлгороді Російської Федерації представники Харківської області брали участь у нараді з питань підготовки спільної українсько-російської програми оздоровлення басейну річки Сіверський Донець та суббасейну річки Лопань.

23 і 24 травня 2012 року представники Харківської області брали участь у Національному екологічному форумі «Екологія промислового регіону» (м. Донецьк).

22 і 23 жовтня 2012 року в м. Луганську відбувся семінар "Екологія та прикордонна логістика", засідання Цільової групи АЄПР із зовнішніх кордонів, під час якого обговорювались перспективи залучення європейських експертів до розробки комплексного плану оздоровлення басейну річки Лопань.

12 грудня 2012 року в  м. Харкові відбулося засідання Басейнової ради річки Сіверський Донець, на якому був обраний новий голова ради на період 2013-2015 років. Ним став Директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Панов В.В.

6.3. Проект транскордонного співробітництва «Гармонізація механізмів транскордонного забезпечення біологічної безпеки тваринництва в єврорегіоні «Слобожанщина».

 

2012-2014 роки

30 травня 2013 року представник Управління з питань взаємодії з митними органами, прикордонною службою, оборонної та мобілізаційної роботи Харківської обласної державної адміністрації брав участь у нараді з питань підготовки порядку денного дев'ятого засідання Підкомісії з прикордонних питань Підкомітету з міжнародного співробітництва Українсько-Російської міждержавної комісії (м.Київ).

Розробка проекту транскордонного співробітництва «Гармонізація механізмів транскордонного забезпечення біологічної безпеки тваринництва в єврорегіоні «Слобожанщина» та його впровадження на території Харківської області знаходиться в стадії розробки.

Реалізація проекту вже здійснюється на території Бєлгородської області.

7.

Розвиток транскордонного культурно-пізнавального, екологічного та сільського туризму.

7.1. Проект транскордонного співробітництва «Розробка та організація функціонування системи транскордонних екологічно-пізнавальних маршрутів «Природна, історична та культурна спадщина Слобожанщини».

 

2012-2013 роки

Розробником проекту «Розробка та організація функціонування системи транскордонних екологічно-пізнавальних маршрутів «Природна, історична та культурна спадщина Слобожанщини» у визначені терміни не подано необхідний пакет документів згідно з чинним законодавством.

Протягом 2012 року відбулись такі заходи, спрямовані на розвиток транскордонного культурно-пізнавального, екологічного та сільського туризму:

25 січня 2012 року в Харківському національному університеті ім.В.Н.Каразіна проходив „круглий стіл” „Перспективи та проблеми співробітництва громадських організацій, підприємців та місцевої влади у розвитку інфраструктури сільського та зеленого туризму”.

26 січня 2012 року на базі Харківського державного університету харчування та торгівлі відбувся семінар “Ініціативи місцевої громади: польсько-український досвід”. Учасники заходу обговорювали напрямки подальшого розвитку співробітництва, зокрема у сфері сільського та зеленого туризму, організації активного відпочинку, пропагуванні здорового харчування. 

4 і 5 лютого 2012 року в с. Прохорівка Бєлгородської області Російської Федерації делегація Харківської області брала участь у святкових заходах з нагоди Дня Прохорівського району.

15 березня 2012 року представник Харківщини брав участь у Міжнародному  семінарі з транскордонного співробітництва: «Outdoor Activities - the Best of Sport and Recreation», який проходив у місті Іматра (Фінляндія). У заході, організаторами якого виступили Асоціація європейських прикордонних регіонів (АЄПР) і Фінська Асоціація спорту Регіону Південна Карелія, взяли участь і представники Німеччини, Росії, Данії, Естонії, Фінляндії, Іспанії та єврорегіону «Буг» (Україна).

27 березня 2012 року представники Харківської області брали участь у Міжнародній науково-практичній конференції на тему «Історія Слобожанщини та Бєлгородського краю», яка проходила в м. Бєлгороді.

19 квітня 2012 року на базі Національного технічного університету «Харківський політехнічній інститут» проведено фестиваль «Колокольний дзвін  пасхальний» за участю представників Бєлгородської області.

17 травня 2012 року представники Харківської області брали участь у Міжнародній конференції з питань розвитку транскордонного туризму (м. Бєлгород).

17-21 травня 2012 року в Харківській області пройшов фестиваль традиційної народної культури «Покуть плюс», у якому свою майстерність продемонстрував фольклорний ансамбль «Пєрєсєк» Бєлгородського державного центру народної творчості Російської Федерації.

30 червня 2012 року в Гайворонському районі Бєлгородської області відбувся III Міжнародний молодіжний форум перспективного співробітництва «Кордон – середовище інновацій: формування розумних прикордонних територій». Під час заходу відбулась презентація проектів перспективних виробництв та формування успішних підприємницьких груп у прикордонні, визначено напрями перспективної взаємодії мешканців прикордонних районів, установлено дружні контакти молодіжних груп Бєлгородської та Харківської областей. Учасниками форуму обговорювались питання щодо облаштування інфраструктури прикордонних районів і транскордонного регіону, у тому числі розробки спільних ділових і соціальних проектів, а також підготовки спільних програм забезпечення зайнятості молоді, ураховуючи питання розвитку сільського туризму, міжрегіонального прикордонного співробітництва та міжкультурної взаємодії прикордонних територій.

з 27 червня  по 7 липня 2012 року волонтери Харківської обласної молодіжної громадської організації «Харківський центр волонтерів» брали участь у
ІІ Міжнародному молодіжному освітньому форумі «НЄЖЕГОЛЬ-2012», який проходив на базі Бєлгородсько-Старооскольського єпархіального управління Московського Патріархату «Різдвяне подвір'я» Шебєкінського району Бєлгородської області (Російська Федерація). Захід відбувся за участі представників з України, Росії, Абхазії.

23–27 липня 2012 року студентська молодь Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна брала участь у роботі IV Молодіжної літньої школи транскордонного співробітництва (4th AEBR’s Summer Seminar for Border Youth), яка проходила в м. Трієсті (Італія). Захід було організовано Асоціацією європейських прикордонних регіонів.

18 серпня 2012 року в м. Бєлгороді Російської Федерації відбувся
V Міжнародний фестиваль-ярмарок слов´янської культури «Бєлгородська слобода – 2012», в якому взяли участь представники Харківської області. У рамках фестивалю в НДІ «БєлГУ» була проведена міжнародна конференція «Актуальні питання розвитку внутрішнього та в´їзного туризму в рамках Єврорегіону «Слобожанщина».

11-15 вересня 2012 року представники ВУЗів Харківської області брали участь у Першій міжнародній молодіжній школі проектного управління «ПЕГАС-2012», яка проходила на території природного парку «Нєжеголь» НДУ «БєлГУ». «Пегас-2012» - це системний майданчик з відбору, розвитку та підтримки талановитої молоді на шляху до створення інноваційних конкурентоспроможних товарів і послуг, громадських і суспільних проектів. Цьогорічна програма школи включала наукові й освітні конференції, засідання «круглих столів», презентації, ярмарки ідей, змагання, а також зустрічі із представниками органів влади, підприємств і організацій, експертизу проектів.

24 вересня 2012 року делегація Харківської міської ради брала участь у фестивалі «Дні міст-побратимів», який проходив у м. Бєлгороді (Російська Федерація). Захід було присвячено отриманню м. Бєлгород першої Почесної нагороди Ради Європи – Диплома Європи за видатні успіхи в просуванні ідеї європейського партнерства.

IV Міжнародна осіння студентська школа «Історико-культурна спадщина Єврорегіону "Слобожанщина"» проходила з 26 вересня по 2 жовтня 2012 року на базі Бєлгородського державного університету (Російська Федерація). Організатори школи – історичні факультети Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна та Бєлгородського державного університету. Тема занять була пов’язана з розробкою туристичних маршрутів, присвячених подіям Великої Вітчизняної війни. Ці маршрути, що поєднують загальним військовим минулим Харківщину і Бєлгородщину, студенти розробляли протягом року, остаточно доопрацювали і презентували під час роботи школи. За підсумками роботи школи було проведено «круглий стіл» за участю працівників Департаменту освіти               м. Бєлгорода і представників туристичних фірм.

29 і 30 вересня 2012 року делегація Харківської обласної молодіжної громадської організації «Харківський центр волонтерів» брала участь в  українсько-російському візиті, організованому вперше в рамках співробітництва прикордонних регіонів Бєлгородським державним національним дослідним університетом НДУ «БєлГУ». Ідея проведення цього спільного заходу виникла в ході проведення ІІ Міжнародного молодіжного освітнього форуму «НЄЖЕГОЛЬ-2012». Учасники заходу взяли участь у спільній соціальній волонтерській акції в Прохорівському дитячому будинку, у засіданні «круглого столу», метою якого було обговорення шляхів міжнародної співпраці, об’єднання зусиль та можливостей в міжнародній інтеграції молоді.

15 грудня 2012 року на базі Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна відбулась  ІІІ міжнародна науково-практична конференція «Українсько-російське порубіжжя: стан та перспективи співробітництва». Під час конференції розглядались питання міжнародного регіонального співробітництва та перспективи розвитку Єврорегіону «Слобожанщина».

15 грудня 2012 року благодійний фонд «Академія» та Харківський гуманітарний університет «НУА» за підтримки Департаменту освіти Харківської міської ради та Фонду «Русский мир» провели XII відкритий міський турнір серед учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів «Україна і Росія: прикордонне співробітництво (історичні, соціально-економічні, культурні аспекти)». Мета турніру - активізація інтересу учнівської молоді до вивчення історії, традицій та перспектив співробітництва України та Росії. У заході взяли участь команди з Харкова, Донецька, Сумської та Харківської областей, міст Бєлгорода, Курська і Воронежа. У рамках турніру було підписано угоду про співпрацю між школами Харкова і Бєлгорода.

04 квітня 2013 року  представники Харківської області брали участь у роботі «круглого столу» на тему «Туристсько-рекреаційний потенціал муніципальних утворень Бєлгородської області: розвиток та перспектива» у рамках Міжнародної виставки «Відпочинок. Туризм. Спорт» (м. Бєлгород, Російська Федерація). Мета заходу – обговорення питань організації міжмуніципального співробітництва Бєлгородського і Харківського регіонів у сфері туризму. Учасники «круглого столу» ознайомилися з досвідом розвитку туризму в Бєлгородській області, у тому числі з досвідом розвитку сільського туризму муніципальних утворень Грайворонського, Шебєкінського, Прохорівського, Ракитянського, Корочанського районів Бєлгородської області та обговорили питання створення спільних проектів у сфері розвитку туризму Бєлгородської та Харківської областей.

8.

Забезпечення участі єврорегіону «Слобожанщина» в Асоціації європейських прикордонних регіонів в якості постійного члена.

8.1. Проведення зустрічей Міждепутатської робочої групи зі співробітництва між Харківською обласною радою та Бєлгородською обласною Думою.

 

Щороку

Координаційно-дорадчими органами Єврорегіону є Рада Єврорегіону та Секретаріат. Перше засідання Ради Єврорегіону «Слобожанщина» відбулось 13 вересня 2011 року в м.Харкові, створено 9 робочих груп за пріоритетними напрямами співробітництва в рамках Єврорегіону «Слобожанщина». Під час заходу сторонами розглядалися питання транскордонного співробітництва в торговельно-економічній сфері, перспективи сучасного інноваційного розвитку в рамках Єврорегіону, співпраця з Міждепутатською робочою групою зі співробітництва між Харківською обласною радою та Бєлгородською обласною Думою. Окремим питанням розглядалась взаємодія Єврорегіону «Слобожанщина» з Асоціацією Європейських Прикордонних Регіонів (АЄПР). За підсумками заходу були визначені перспективи та пріоритетні напрями роботи з розширення та поглиблення двостороннього співробітництва в рамках Єврорегіону, затверджені регламенти Ради та Секретаріату Єврорегіону «Слобожанщина».

12 березня 2012 року голова Харківської обласної ради, президент Української асоціації районних та обласних рад Чернов С.І. та Голова Президії Асоціації «Рада муніципальних утворень Бєлгородської області» Потрясаєв В.М. підписали в            м. Бєлгороді Програму «Прикордонне (транскордонне) міжмуніципальне співробітництво з розвитку місцевого самоврядування Бєлгородської та Харківської областей на 2012-2014 роки». За словами Чернова С.І., у переліку конкретних заходів Програми є сприяння  обох сторін розвитку сільської інфраструктури, залучення інвестицій, підтримка інших місцевих ініціатив, вивчення і поширення досвіду реалізації пілотних проектів. Прикладом розвитку сільської інфраструктури є проект «Слобожанські хутори», який буде реалізований в Нововодолазькому районі за участі російських інвесторів, з якими вже досягнуто попередніх домовленостей. У рамках Програми міжмуніципальної співпраці планується створити спільний україно-російський туристичний маршрут, який дозволить презентувати іноземним гостям наймальовничіші куточки України й Росії. Голова Президії Асоціації «Рада муніципальних утворень Бєлгородської області» Потрясаєв В.М. висловив переконання в тому, що дана Програма розширить можливості в налагодженні контактів, пошуку інвесторів для вирішення актуальних для прикордонних регіонів питань.

19 квітня 2012 року делегація Харківської обласної ради брала участь у розширеному засіданні міждепутатської робочої групи із співробітництва між Харківською обласною радою та Бєлгородською обласною Думою на тему «Розвиток Єврорегіону «Слобожанщина» через інноваційний потенціал». Учасники засідання обговорили питання розвитку єврорегіону «Слобожанщина» з використанням потенціалів Харківської та Бєлгородської областей, можливості втілення спільних інноваційних економічних проектів, стратегічні напрями розвитку прикордонних регіонів.

05 грудня 2012 року в рамках діяльності Міждепутатської робочої групи по співробітництву між Харківською обласною радою та Бєлгородською обласною думою відбулась зустріч голови Харківської обласної ради Чернова С.І. та першого заступника голови Бєлгородської обласної думи  Склярова О.М.  Сторони розглянули питання виконання транскордонного проекту «Розробка комплексного плану оздоровлення басейну річки Лопань». Голова обласної ради розповів, що в січні Українська асоціація районних та обласних рад може бути включена до Асоціації європейських регіонів, що сприятиме появі додаткових можливостей для реалізації екологічних проектів, адже вирішення подібних питань є одним з напрямів спільної діяльності. Зокрема, було розглянуто питання розвитку та інтеграції освітнього простору Єврорегіону «Слобожанщина» та підтримки інновацій в галузі малого та середнього підприємництва у промисловому та аграрному секторах.

22 травня 2013 року відбувся «круглий стіл» з питань розвитку міжрегіонального прикордонного співробітництва Харківської та Бєлгородської областей в рамках виконання положень Програми «Прикордонне міжмуніципальне співробітництво з розвитку місцевого самоврядування Бєлгородської та Харківської областей на 2012-2014 роки» (м. Бєлгород, Російська Федерація). Мета заходу – створення спільної Комунікаційної платформи з питань розробки теоретичних положень та практичних рекомендацій у сфері регіонального розвитку в рамках міжрегіонального прикордонного співробітництва Харківської та Бєлгородської областей.

16 серпня 2013 року  відбувся «круглий стіл» «Перспективи розвитку міжмуніципального співробітництва між містом Мерефа Харківської області України та міським поселенням «Селище Розумне» Бєлгородської області Російської Федерації» у рамках виконання Програми прикордонне (транскордонне) міжмуніципальне співробітництво з розвитку місцевого самоврядування Бєлгородської та Харківської областей на 2012-2014 роки (м. Мерефа). Мета зустрічі – стан і перспективи розвитку міжмуніципального співробітництва між органами місцевого самоврядування Бєлгородської та Харківської областей. За підсумками засідання підписано Договір про міжмуніципальну співпрацю між містом Мерефа Харківської області та міським поселенням «Селище Розумне» Бєлгородської області.

25 вересня 2013 року проведено робочу зустріч  у рамках науково-дослідницької роботи «Розробка спільного проекту містобудівного розвитку транскордонного регіону Україна – Росія». Мета заходу – обговорення найбільш важливих питань прикордонного співробітництва для врахування в містобудівних рішеннях проекту.

8.2. Участь у Генеральній Асамблеї та Щорічних Зборах Асоціації європейських прикордонних регіонів.

 

Щороку

22 і 23 вересня 2011 року представники Харківської області брали участь у засіданні Генеральної Асамблеї Асоціації європейських прикордонних регіонів (АЄПР) та щорічній конференції АЄПР, яка проходила в м. Курську (Російська Федерація). За участю представників єврорегіонів - членів Асоціації європейських прикордонних регіонів обговорювались стан та перспективи загальноєвропейського прикордонного співробітництва Європейського Союзу, Російської Федерації, країн-сусідів та країн, які готуються до вступу в ЄС. Заходи цієї конференції були присвячені 40-річному ювілею АЄПР.

01 і 02 грудня 2011 року в м. Вааса (Фінляндія) відбулось засідання виконкому Асоціації Європейських Прикордонних Регіонів та Цільової групи з питань зовнішніх кордонів за участю представників єврорегіонів «Слобожанщина» та «Донбас». Рішенням Виконкому АЄПР у м. Харкові відкрито «антен-офіс» АЄПР, завданнями якого є підтримка ініціатив українсько-російських єврорегіонів, сприяння обміну найкращими практиками транскордонного співробітництва та координація взаємодії між єврорегіонами українсько-російського прикордоння та іншими єврорегіонами – членами АЄПР.

08 грудня 2011 року представник Єврорегіону «Слобожанщина» брав участь у Міжнародному дискусійному круглому столі «Проблеми формування Євразійського полюса економічної сили та його позиціювання в світі» (м.Москва, Президія РАН).

08 і 09 листопада 2012 року представники Харківської та Бєлгородської областей брали участь у роботі Генеральної Асамблеї та Щорічної конференції Асоціації європейських прикордонних регіонів, яка проходила в м. Берліні (Федеративна Республіка Німеччина). Захід було присвячено темі «Транскордонна мобільність на ринку праці - досвід, проблеми, завдання». У рамках заходу було проведено конференцію на тему «Оновлена інформація про ЄС, територіальну єдність та Європейську політику сусідства», а також декілька семінарів.

8.3. Забезпечення участі єврорегіону «Слобожанщина» в Асоціації європейських прикордонних регіонів в якості постійного члена (у т.ч. сплата членського внеску).

 

Щороку

Харківською областю сплачено членський внесок за 2011 рік Єврорегіону «Слобожанщина» до Асоціації Європейських прикордонних регіонів. На паритетних умовах членський внесок за 2012 рік сплачено Бєлгородською областю.

15 березня 2012 року представник Харківщини брав участь у Міжнародному  семінарі з транскордонного співробітництва: «Outdoor Activities - the Best of Sport and Recreation», який проходив у місті Іматра (Фінляндія), організованому Асоціацією європейських прикордонних регіонів (АЄПР) і Фінською Асоціацією спорту Регіону Південна Карелія.

23–27 липня 2012 року студентська молодь Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна брала участь у роботі IV Молодіжної літньої школи транскордонного співробітництва (4th AEBR’s Summer Seminar for Border Youth), яка проходила в м. Трієсті (Італія). Захід було організовано Асоціацією європейських прикордонних регіонів.

22 і 23 жовтня 2012 року в м.Луганську представники Харківської області брали участь у семінарі "Екологія та прикордонна логістика" та засіданні Цільової групи Асоціації європейських прикордонних регіонів із зовнішніх кордонів, під час яких обговорювались перспективи залучення європейських експертів до розробки комплексного плану оздоровлення басейну річки Лопань.

11 - 22 травня 2013 року начальник відділу міжнародних відносин, євроінтеграції та протоколу управління зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародних відносин Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації Камаса М.В. брала участь у проекті «ЄС – Європейське Сусідство – Росія: Транскордонне співробітництво в рамках регіональної політики». Мета участі в заході - ознайомлення з кращими практиками європейських країн (Республіка Польща, Федеративна Республіка Німеччина, Королівство Бельгія, Королівство Нідерланди) у сфері регіональної політики та транскордонного співробітництва, обмін досвідом щодо міжрегіонального співробітництва та впровадження отриманих знань з метою активізації транскордонного співробітництва в рамках Єврорегіону «Слобожанщина».

03 квітня 2013 року  відбувся візит представника Асоціації європейських прикордонних регіонів пана Альфреда Еверса до м. Харкова. Мета візиту – відпрацювання питань щодо відкриття Інформаційного центру Асоціації прикордонних регіонів Європи на базі Харківського національного економічного університету та розвитку подальшого співробітництва Асоціації з Єврорегіоном «Слобожанщина». Під час візиту пан Еверс зустрівся із представниками Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, Харківського національного економічного університету, Харківської громадської організації «Єврорегіон «Слобожанщина».

24 травня 2013 року в рамках ІІІ Міжнародного форуму «Україна – Європейський Союз» новий рівень кооперації» проведено телеміст із Президентом Асоціації європейських прикордонних регіонів Мартіном Гільєрмо Рамірезом. Від української сторони Єврорегіону «Слобожанщина» брали участь представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Харківської обласної ради, Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна, Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії держаного управління при Президентові України. Мета зустрічі – обговорення питань щодо подальшого розвитку та більш ефективного співробітництва Асоціації та Єврорегіону «Слобожанщина».

12 червня 2013 року в рамках підготовки до відкриття Інформаційного центру Асоціації європейських прикордонних регіонів було підготовлено перший випуск електронного дайджесту «Інформаційний Центр Асоціації європейських прикордонних регіонів в Харківському національному економічному університеті».

12-14 листопада 2013 року відбувся візит Президента Асоціації європейських прикордонних регіонів Гільєрмо Раміреза до Харківської області. Мета візиту – ознайомлення з роботою Єврорегіону «Слобожанщина».

12 листопада 2013 року у Харківському національному економічному університеті ім.Семена Кузнеця відбулося відкриття Інформаційного центру Асоціації європейських прикордонних регіонів. У рамках заходу університет відвідав Генеральний секретар Асоціації пан Мартін Гільєрмо Рамірез.

8.4. Розробка науково-методичних засад з підготовки транскордонних проектів єврорегіону «Слобожанщина», підготовка фахівців з питань транскордонного співробітництва.

 

2011-2016 роки

Протягом 2011 року виконано роботи щодо створення організаційно-методичних механізмів забезпечення ефективності впровадження транскордонних проектів, а саме:

- визначено процеси  за погодженням складу робіт, розподілу ресурсів і документообігу в рамках підготовки транскордонних проектів;

- розроблено оптимізовані процеси визначення та узгодження переліку робіт і розподілу ресурсів;

- розроблено методичні рекомендації щодо визначення предмета проектів транскордонного співробітництва;

- розроблено модель взаємодії між адміністраціями прикордонних районів;

- розроблено методичні рекомендації з підготовки тендерів для залучення підрядників з урахуванням специфіки транскордонного співробітництва;

- розроблено стандарти планування проектів у рамках транскордонного співробітництва.

У 2012 році реалізацію проекту було призупинено через відсутність фінансування.

9.

Збереження природної, історичної та культурної спадщини Слобожанщини.

9.1. Проведення фестивалю «Колокольний дзвін  пасхальний».

 

Щороку (квітень)

Фестиваль «Колокольний дзвін  пасхальний» було проведено 19 квітня 2012 року на базі Національного технічного університету «Харківський політехнічній інститут».

14 і 15 травня 2013 року проходив щорічний фестиваль «Колокольний дзвін Пасхальний» у Харківській обласній філармонії та Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут». В рамках програми виступили гості з Республіки Білорусь, народний художній колектив, камерний хор Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту» та інші.

9.2. Проведення фестивалю «Простір літератури, мистецтва і освіти – шлях до миру, злагоди та співробітництва між слов’янськими народами».

 

2012-2016 роки

19 і 20 грудня 2012 року в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» було проведено VII Міжнародну науково-практичну конференцію «Простір літератури, мистецтва і освіти – шлях до миру, злагоди і співпраці між слов’янськими народами».

21-23 травня 2013 року було проведено Міжнародний науково-практичний семінар «Открытый доступ к научному знанию: итоги выполнения плана действий по реализации принципов Белгородской декларации об открытом доступе к научным знаниям и культурному наследию на университетском пространстве приграничных областей Республики Беларусь, Российской Федерации и Украины на 2008-2013гг.» за сприяння Координаційної Ради Прикордонного білорусько-російсько-українського університетського консорціуму. Мета семінару – обговорення  сучасних тенденцій корпоративного співробітництва бібліотек університетів, розвитку електронних архівів відкритого доступу до наукових публікацій вчених ВУЗів, планів подальшої співпраці.

9.3. Проведення науково-практичної конференції зі святкування річниці Переяславської Ради,

 

Щороку (грудень)

19 і 20 грудня 2012 року в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» було проведено VII Міжнародну науково-практичну конференцію «Переяславська рада: її історичне значення та   перспективи розвитку східнослов’янської  цивілізації».

9.4. Проведення міжнародної конференції «Регіон: шляхи оптимального розвитку».

 

Щороку

10 і 11 листопада 2011 року

в м.Харкові була проведена Міжнародна науково-практична конференція «Регіон 2011: стратегія оптимального розвитку» з метою інтеграції зусиль вчених, науково-педагогічних працівників, громадських організацій для вирішення сучасних проблем розвитку наук у галузі регіонального соціально-економічного розвитку, охорони навколишнього природного середовища, пошуку шляхів підготовки фахівців для оптимального розвитку регіонів. Захід було проведено Харківським національним університетом імені В.Н.Каразіна, Українським географічним товариством, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка‚ Бєлгородським державним університетом, Харківською обласною станцією юних туристів за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

25 і 26 жовтня 2012 року представники Бєлгородського державного університету взяли участь у роботі Міжнародної науково-практичної конференції «Регіон—2012: стратегія оптимального розвитку», яка проходила в Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна. Мета конференціїінтеграція зусиль вчених, науково-педагогічних працівників, громадських організацій для вирішення сучасних проблем розвитку наук у галузі регіонального соціально-економічного розвитку, охорони навколишнього природного середовища, пошуку шляхів підготовки фахівців для оптимального розвитку регіонів.

18 лютого 2013 року на базі Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України відбулась робоча зустріч виконуючого обов'язки ректора Бєлгородського національного державного університету «БєлДУ» Полухіна О.М. з ректором Харківського національного університету ім..В.Н.Каразіна Бакіровим В.С. і директором ХарРІ ДУ НАДУ Ландсманом В.А., на якій були обговорені питання проведення чергової зустрічі науково-освітньої Ради Єврорегіону «Слобожанщина» із залученням ректорів вузів, керівників наукових установ, а також представників державної і муніципальної влади двох прикордонних областей.

14-16 травня 2013 року в м. Харкові проходив Перший міжнародний форум ліги експертів «Пострадянський світ 2020: ризики, виклики, сценарії». У заході взяли участь Міністр освіти і науки України Табачник Д.В., голова Харківської обласної державної адміністрації Добкін М.М., Харківський міський голова Кернес Г.А. , Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Україні Зурабов М.Ю., де також обговорювались питання прикордонного співробітництва.

9.5. Проведення міжнародного фестивалю-конкурсу виконавців естрадної пісні «Жива вода».

 

Щороку

Протягом 2012 року захід у Дергачівському районі Харківської області не проводився.

9.6. Проведення Школи істориків Слобожанщини.

 

Щороку

12-18 вересня 2011 року було проведено ІІІ Міжнародну осінню студентську школу «Історико-культурна спадщина Єврорегіону «Слобожанщина» на тему «Пам’ятки духовної церковної культури Слобожанщини» (м. Харків - м. Бєлгород).

26 вересня - 2 жовтня 2012 року було проведено IV Міжнародну осінню студентську школу «Історико-культурна спадщина Єврорегіону «Слобожанщина». Тема - розробка туристичних маршрутів, присвячених подіям Великої Вітчизняної війни. За підсумками роботи школи було проведено «круглий стіл» за участю працівників Департаменту освіти м. Бєлгорода і представників туристичних фірм.

10.

Формування єдиного транскордонного інформаційно-комунікаційного простору.

10.1. Проведення транскордонних стратегічних дебатів єврорегіону «Слобожанщина».

 

Двічі на рік

20 грудня 2011 року проходили VI Молодіжні транскордонні стратегічні дебати на тему «Спільний інформаційно-комунікативний простір Єврорегіону «Слобожанщина», за участю студентів харківських та бєлгородських університетів у форматі телемосту обговорювались перспективи розвитку інформаційно-комунікативної сфери Єврорегіону «Слобожанщина».

VII Стратегічні транскордонні дебати «Проекти розвитку єврорегіонів України та Росії» проходили 16-20 квітня 2012 року в рамках Міжнародної наукової школи міжрегіонального прикордонного співробітництва на базі  НДУ «Бєлгородський державний університет» за підтримки виконавчого комітету Ради керівників прикордонних областей Республіки Білорусь, Російської Федерації та України, Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна.

12 квітня 2013 року проведено VІІ Стратегічні транскордонні дебати «Міжнародна інтеграція і публічна дипломатія» та Міжнародну науково-практичну конференцію «Управління розвитком прикордонних регіонів у хронотопі пострадянського простору» (м. Бєлгород, Російська Федерація). У заході взяли участь 74 представники від Харківського регіону.

10.2. Забезпечення організаційно-технічної підтримки функціонування виконавчого комітету Ради керівників прикордонних областей Республіки Білорусь, Російської Федерації та України.

 

2011-2016 роки

В 2011-2013 роках – співпраця з Виконавчим комітетом Ради керівників прикордонних областей Республіки Білорусь, Російської Федерації та України та Секретаріатом Ділової ради торговельно-промислових палат білорусько-російсько-українського прикордоння. Зокрема, створено інтегровану міжрегіональну базу даних підприємств та виробників товарів (робіт, послуг) білорусько-російсько-українського прикордоння на основі Інтернет-порталу www.dstpp.com, який об’єднує понад 5000 підприємств прикордонних регіонів-членів Ділової ради торговельно-промислових палат білорусько-російсько-українського прикордоння.

На початок 2014 року заплановано проведення чергового засідання Ради керівників прикордонних областей Республіки Білорусь, Російської Федерації та України         (м. Бєлгород).

10.3. Створення Слобожанської школи економіки як платформи для комунікацій викладачів, підприємців, студентів з формування бізнес-ідей для розвитку транскордонного співробітництва.

 

2011-2016 роки

Ініціатор проекту «Слобожанська школа економіки»  – Харківська громадська організація «Єврорегіон «Слобожанщина».

Мета проекту - підвищення рівня практичних знань молоді з питань розвитку території міжмуніципального співробітництва Харківської та Бєлгородської областей.

Завдання проекту:

-          формування інформаційної бази кращих практик економічного розвитку та вирішення завдань розвитку території міжмуніципального співробітництва Харківської та Бєлгородської областей;

-          організація та проведення для представників молоді (студентської молоді, молодих спеціалістів, лідерів молодіжних організацій, молодих вчених, школярів) Харківської та Бєлгородської областей тематичних тренінгів з питань розвитку території міжмуніципального співробітництва Бєлгородської та Харківської областей;

-          формування бази даних та запрошення до участі в проведенні «Слобожанської школи економіки» (читання лекцій) представників органів місцевого самоврядування, провідних економістів, керівників підприємств, організацій, установ Харківської та Бєлгородської областей, Росії, України та Європейського Союзу.

Зазначений проект включено до заходів Програми «Прикордонне (транскордонне) міжмуніципальне співробітництво з розвитку місцевого самоврядування Бєлгородської та Харківської областей на 2012-2014 роки», підписаної  12 березня 2012 року в м. Бєлгороді.   ХГО «Єврорегіон «Слобожанщина» здійснює презентацію проекту спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області і Асоціацією «Рада муніципальних утворень Бєлгородської області».

Згідно зі змінами до плану роботи Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області від 17 вересня 2012 року Кегичівська районна рада Харківської області визначена як орган місцевого самоврядування Харківської області, який спільно з Харківською обласною організацією «Єврорегіон «Слобожанщина» та представниками Харківського національного економічного університету розробляє проект «Слобожанська школа економіки». Презентація проекту відбудеться під час одного із запланованих заходів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. 

11.

Аналіз результатів щодо виконання Програми.

Щорічний моніторинг стану виконання заходів Програми та транскордонних проектів.

 

2011-2016 роки

Моніторинг стану виконання заходів Програми здійснюється управлінням зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародних відносин Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації щокварталу.

 

12.

Обсяги фінансування

 

Протягом  2012 року на реалізацію заходів у рамках зазначеної Програми фінансування з обласного бюджету не здійснювалось.

 

 

 

Директор Департаменту економіки і

міжнародних відносин Харківської

обласної державної адміністрації                                                                                                                                                                                                                                                                                         С.В. Авершин